Закарпатська ДАБІ повторно відмовила забудовнику вітряків на Боржавських полонинах у видачі дозволу на будівництво (ДОКУМЕНТ)

Оприлюднено копію відповідного документу і вражаючі цифри та факти, що їх використовують в контексті захисту полонини Боржава активісти і правозахисники.

Закарпатська ДАБІ повторно відмовила забудовнику вітряків на Боржавських полонинах у видачі дозволу на будівництво (ДОКУМЕНТ)

Як уже повідомляло "Закарпаття онлайн", 5 червня Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Закарпатській області повторно відмовило турецькій фірмі "Атлас Воловець Енерджи" в отриманні дозволу на будівництво вітрової електростанції загальною потужністю 120 МВт на території Воловецького та Свалявських районів в межах полонини Боржава. Сьогодні оприлюднено копію відповідного документа.

Як зазначено у відмові у видачі дозволу на виконання будівельних робіт, УДАБІ в Закарпатській області відмовило ТОВ "Атлас Воловець Енерджи" з двох причин: 1. у зв'язку з неподанням документів, необхідних для прийняття рішення про видачу дозволу та 2. невідповідність поданих документів вимогам законодавства.

Тобто, забудовник навіть не повважав за потрібне виправити зауваження інспекції, зазначені при попередній відмові від 28 травня 2019 року.

Тим часом перший заступник міського голови Ужгорода Іштван Цап оприлюднив вражаючі цифри та факти, що їх використовують в контексті захисту полонини Боржава активісти і правозахисники. Вони "допоможуть усвідомити та оцінити рівень загрози, яка нависла над полониною Боржава".

Зі слів І.Цапа, "найбільші ризики для екології несе не сама діяльність вже збудованих вітряків, а руйнівні наслідки процесу будівництва ВЕС (будівництво підїзних шляхів, формування будівельних майданчиків площею 1 га для техніки та транспорту під час монтажу секцій, будівництвр котлованів та самих фундаментів для вітряків). Будівельні роботи дуже великих обсягів планується проводити, зокрема, і на вершині полонини від гори Великий Верх і гори Стій, де ширина хребта рідко сягає більше 6-8 метрів. На цій длянці хребта на кількох ділянках загальною площею 4,111 га планується встановити 9 вітряків.
Висновок з оцінки впливу на довкілля Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА не містить жодної інформації, у який спосіб, з використанням якої техніки і якої кількості, з якими наслідками буде відбуватися будівництво ВЕС на цій ділянці, де ширина хребта дозволила прокласти тільки вузьку стежку. При цьому на цій ділянці необхідно сформувати 9 рівних майданчиків 100 м на 100 м. для маневрування техніки, викопати, відповідно, 9 котлованів глибиною 16-18 м. діаметром 20 м., під якими будуть облаштовані ще спеціальні палі на глибині 9-типоверхової будівлі. Після цього облаштовується фундамент з бетону та арматури загальною вагою понад 2000 т(!).
При цьому, у Висновку з оцінки впливу на довкілля сказано «обсяг виїмки ґрунту при облаштуванні фундаментів однієї ВЕУ становитиме 1400 м куб». Для перевезення зазначеного об'єму грунту необхідно задіяти, наприклад, 212 самоскидів типу «КамАЗ» (об'єм кузова -  6,6 куб м). Для переміщення грунту при будівництві 35 котлованів необхідно задіяти 212х35=7424 од вантажної техніки.
Куди буде звезено 49000 куб м грунту – у Висновку жодного слова!
Для будівництва одного фундаменту необхідно використати 2000 т бетону. В середньому один «міксер-бетономішалка» транспортує 7 т бетону. Відповідно, для будівництва одного фундаменту необхідно задіяти 285 бетономішалок. Для 35 вітряків – 285х35=10000 одиниць «бетономішалок»!
Орієнтовно, тільки для облаштування котлованів та будівництва фундаментів необхідно задіяти понад 17 000 одиниць важкої вантажної техніки! Звіт не містить жодної інформації про вплив такої кількості техніки на чутливу екосферу «альпійські луки» та не містить жодних відомостей, де і як будуть облаштовані дороги для проїзду зазначеної техніки. Це при тому, що на полонині Боржава на вершині хребта не існує на теперішній час жодної дороги!
Слід зауважити, що заначена кількість будівельної техніки (17000 од), необхідна для будівництва котлованів та фундаментів – мала частка тої, яка буде задіяна для земельних робіт для формування 35 майданчиків розміром 90 м на 90 м для надпотужних кранів та тягачів при з'єднанні складових частин вітряків.
Жодного аналізу загаданий Висновок не містить про спосіб і техніку, якою на полонину будуть транспортуватися великогабаритні секції вітряків – одна секція опори має понад 25 м довжини. Найбільшу довжину мають лопаті вітряків – 69, 3 м. («ВЕУ являє собою конусоподібну башту висотою 109 м, на верхівці якої розташована гондола з ротором та лопаті довжиною 69,3 м.»). Оскільки цілком очевидно, що при горизонтальному транспортуванні лопаті довжиною 69,3 м. з смт Воловець (479 м. н. р. м.). , наприклад, на гору Великий Верх (1598 м. н.р.м.) при перепаді висот понад 1000 м треба по всій довжині дороги глибоко «вгризатися в рельєф», щоб забезпечити мінімальний ухил дороги не більше 7-8% і радіус поворотів мінімум 40 метрів. У зазначеному контексті у Висновку наведено зовсім обтічне «Враховуючи складний гірський рельєф забудовник планує (!) використовувати самохідний радіокерований трейлер для перевезення лопатей та інших частин вітрових турбін, це транспортер, який перевозить лопаті у вертикальному (!!!) положенні та може транспортувати вантаж вагою до 27 тонн по дуже вузькій дорозі, затисненій з усіх боків будівлями та деревами». Це весь аналіз способу транспортування елементу ВЕС висотою 20-поверхового будинку і вагою понад 10 т при перепаді висот понад 1000 м."

"Вирішення зазначених інженерних завдань потребує фаховості світого рівня.
А про фаховість та професіоналізм турецького забудовника яскраво свідчить наступний факт, - акцентує Іштван Цап. - У вищезазначеному Висновку вказано: «Географічний центр майданчиків планованої діяльності приблизно знаходиться на г.Плай, де розташована діюча метеорологічна станція, базова станція мобільного зв’язку та телерадіоретранслятор. Поруч вже рік діє стаціонарна станція висотою 70 м для вимірювання вітрового поля на різних висотах (до 150 м) встановлена турецькими спеціалістами для моніторингових спостережень для обґрунтування доцільності реалізації даного інвестиційного проекту». Так під час першої ж зими зазначена «станція» була зруйнована під впливом вітру та морозів!"

"Наведене – тільки мала частина всього обсягу аргументів захисників Боржави, які безсумнівно доводять руйнівний вплив запланованого будівництва", - констатує І.Цап.

Напередодні небайдужа громадськість разом із півсотнею жителів гірських районів Закарпаття, які брали участь у мітингу під судом по захисту полонини Боржава та чиї екологічні права безпосередньо зачіпає це скандальне будівництво, передали керівництву ДАБІ зауваження щодо недопустимості даного скандального будівництва.

06 червня 2019р.

Теги: Боржава, вітряки, ВЕС, ДАБІ

Коментарі

Говерла 2019-09-04 / 08:16:52
А чи не могло б Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Закарпатській області також відмови в роботі засланцю Києва Ігорю Бондаренко, який активно просуває цей бандитский нищівний проект?

верховинець 2019-06-08 / 13:44:13


Хамство і перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Віталій Грегор 2019-06-06 / 17:24:05
Чергова перемога захисників полонини #Боржава і черговий наглядний приклад того, що тільки в єдності наша сила!!
На щастя як бачимо на Закарпатті є порядні чиновники, яким не байдуже наша природа і думають за майбутні покоління, а не лише про бажання збагатитись сьогодні та знищити Богом дані нам чарівні Карпати.

ольга 2019-06-06 / 16:51:09
Москаль нехай поверне гроші і буде поряок.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини