Регіон спотикання: чи варто Україні дієвіше реагувати на мадяризацію Закарпаття? (ВІДЕО)

Імперський свербіж не приховують в Угорщині. Питання – коли Київ почне адекватно відповідати на угорські паспорти, прапори й ультиматуми? Адже ввічливість і дипломатію в Будапешті сприймають як слабкість

Регіон спотикання: чи варто Україні дієвіше реагувати на мадяризацію Закарпаття? (ВІДЕО)

"Коли Угорщина змогла попрощатися з радянською окупацією, ми, закарпатці, наївно подумали, що прийде новий світ. Незабаром нам довелося усвідомити, що в Європі лікувалися тільки симптоми захворювання, але хвороба залишилася глибоко в її організмі. Комуністично-фашистські манери управління ХХ століття присутні й сьогодні, особливо в Україні".

Це уривок із промови депутата Закарпатської облради Ільдіки Орос у Будапешті. Україну в утисках угорців на Закарпатті звинувачує під час відзначення угорської антирадянської революції 1956 року. А урядовцям Угорщини дякує за підтримку.

З центру Берегова до кордону з Угорщиною хвилин 15 неквапливої їзди. І така близькість одразу відчувається. Місто розмовляє різними мовами. На будівлях поруч з жовто-блакитними стягами – угорські триколори. А годинник на місцевій пам'ятці – костелі реформації – ходить за середньоєвропейським часом. Тобто не за Києвом, а за Будапештом.

На центральній пішохідній вулиці Берегова розташований Закарпатський угорський інститут. Навчальний заклад фінансується офіційним Будапештом. А керує ним все та ж обласна депутатка Ільдіка Орос. Українській пресі інтерв’ю не дає.

Вона і ще двоє закарпатських політиків стали фігурантами ще одного скандалу. На Закарпатті самовільно встановили борди антиугорського змісту. Справу взялися розслідувати правоохоронці. Статтю порушили за розпалювання ворожнечі та ненависті. Місцева ж влада переконує, автори цієї провокації – відомі.

Ярослав Галас, заступник голови Закарпатської ОДА:

– Російські спецслужби. В нас уже такий випадок був торік. Коли на адміністративній межі Берегівського і Виноградівського району були встановлені стели з провокативними надписами угорською мовою. Один в один. Тоді розкрили по гарячих слідах. Вийшли на російський слід.

Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців:

– В останні роки такі акції дедалі частіше відбуваються. Це і підпал, і вибух в офісі Товариства угорців. Винних спіймали, але вироку суду немає. Не знаємо, кому на руку таке. Хто намагається розхитати ситуацію, але місцевий народ на це не ведеться.

Такі провокації почастішали після дипломатичних сварок між Угорщиною та Україною. Будапешту не сподобалося, що у школах національних меншин частину предметів викладатимуть українською. Угорщина почала блокувати українську євроінтеграцію. Та все ж останніми місяцями перемовний процес активізувався.

Дмитро Тужанський, політолог, експерт з українсько-угорських відносин:

– Будапешт вже не вимагає скасувати чи змінити 7-му статтю закону. Не можна сказати, що вони її вітають. І можна досі почути, що це катастрофа. Але тиск цей зменшився. Києву вдалося переконати, що ця стаття не працюватиме на асиміляцію чи українізацію угорців.

Однак мовна суперечка до кінця не вирішена. Україна повинна імплементувати рекомендації Венеційської комісії. Ключових дві – зробити перехідний період для шкіл у 5 років і не застосовувати мовні норми до приватних навчальних закладів.

Едіта Бабяк, начальник Управління освіти Берегівської міської ради:

– Ми чекаємо прийняття Закону "Про загальну середню освіту". Бо там вже має бути конкретизовано, як це має проходити. Ми не знаємо, чи наші діти готові будуть після початкової школи засвоювати предмети державною мовою. Це ще треба вивчити. Мені важко спрогнозувати.

Ірина Гармасій, голова Закарпатської обласної філії ГО "Комітет захисту української мови":

– Термін імплементації цієї статті був продовжений до 2023 року. Я думаю, що п'ять років достатньо, щоби втілити те, що вимагає закон України.

Після останньої зустрічі міністрів закордонних справ двох країн, Угорщина пішла й інші на поступки. Будапешт погодився перейменувати скандальну посаду урядового уповноваженого з Закарпаття. Український міністр закордонних справ повідомив, країни починають дискусію про подвійне громадянство.

Те, що Угорщина видає закарпатцями свої паспорти, визнають і самі політики із Будапешта. Точні цифри – невідомі, але ймовірно, лічба пішла на десятки тисяч. Після оприлюднення ресурсом "Миротворець" списку закарпатських чиновників, які нібито мають два паспорти, обласна влада взялася інформацію перевіряти. Як наслідок – троє чиновників звільнилися за власним бажанням.

Ярослав Галас, заступник голови Закарпатської ОДА:

– Двоє з Берегівської РДА і одна жінка з Виноградівської РДА самі визнали, що мають угорські паспорти. Механізмів перевірки достовірності немає. У список можна будь-кого внести.

Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців:

– Треба показати хоч одного – люди добрі, цю людину ми спіймали і, згідно з законом України, ми поставили перед судом. Поки що такого нема. Казати, що сепаратисти тут є, то є неправда. Тому, я думаю, що питання подвійного громадянства треба буде вирішувати на державному рівні.

Попри досягнуті успіхи у дипломатичних перемовах, провокації на Закарпатті можуть продовжитися. Особливо під час виборів, як в Україні, так і в Угорщині.

Дмитро Тужанський, політолог, експерт з українсько-угорських відносин:

– У Києві думають, що на Закарпатті угорці – це сепаратисти, які вже тут мало не озброєні. У Будапешті думають, що у Києві чиновники сплять і бачать, щоб угорців змусити кожного дня о 12:30 співати гімн України. І ці от настрої підігріваються закарпатськими політиками, в тому чисті угорськими закарпатськими політиками, тобто місцевими гравцями, які каламутять цю воду, щоб зловити свою золоту рибу, особливо перед виборами.

Поки дипломати домовляються, МВС відрядить на Закарпаття роту Національної гвардії. Роблять це для того, щоби убезпечити регіон від нових провокації. Розмістяться силовики у Береговому. Місцева влада не проти.

Золтан Бабяк, Берегівський міський голова:

– Були організовані акції, налаштовані на порушення громадського порядку. І от коли ми співпрацюємо з поліцією, тоді завжди виникає запитання, чи маємо ми достатньо ресурсів.

Окрім того, Міністерство оборони вирішило відновити у прикордонному угорськомовному районі військову частину, яка існувала тут до початку двотисячних.

Сергій Барбу, Сергій Новіков, 5 канал

06 листопада 2018р.

Теги: угорці, Угорщина, Закарпаття

Коментарі

ugorec 2018-11-20 / 16:54:55
Більшість угорських шкіл не мають ураїнських філологів. Як ці діти вівчать українську мову? Хто віноватий? Всі.

Аксакал 2018-11-07 / 09:52:17
Не вірьте хунам.
Всякі Ласли, Ілдіки, Сіярти та інші орбануті
брешуть те , що від них вимагають.

Вєчний Прапор 2018-11-06 / 21:00:41
Треба би дійсно -в м.Берегово-окрему в/частину-раніше давно був повноцінний полк.Не знаю чи полк,ну чи хочаби окремий бальйон-а це десь тіки солдат 800чол,та ще офіцери,прапорщики.Від дивізії м.Мукачево-Окремий батальйон ЗСУ.Ну а МВС-є в місті міліція-цей РВполіції,шо ще треба.?Ну ще в/ч-окрему роту Нац.Гвардії(100чол), я не знаю чи треба?Важко сказати,нло окрем.баталон ЗСУ-точно(якщо не полк?).Я не за якусь МІЛІТАРІЗАЦІЮ..а просто є держ.політика-в галузі оборони ..Любиться вБерегові комусь чи ні,но -держава Україна САМА визначить(а не горісполком!) чи ТРЕБА ій..і яку військову частину там розмістити.ВСЕ!

Бьодзень 2018-11-06 / 13:38:36
треба з Закарпаття Швейцарію учинити і все буде дубрі ))))

Тарас 2018-11-06 / 13:29:44


Флуд. Коментуйте по суті. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2018-11-06 / 13:25:27
Сентенція ... Місцева влада не проти" ...
Якщо місцева влада буде проти ... То це вірна ознака того ... що ЦЕ НЕ МІСЦЕВА ВЛАДА. :-))

Вуву 2018-11-06 / 12:49:05
По бабяку ... Так виходить що рота відряджених МВС ... Краще ... аніж діюча полкова військова частина.
Дивні діла твойі господи.!

Вуву до тужансько 2018-11-06 / 12:44:56
А що приватні учбові заклади по вашому повтнні мати "спец статус кво" і бути вище НАД украйінськими законами ???
(Бо так бачте хтось собі захотів з того боку кордону !? ;-)
НУ І НУ !!!

Вуву 2018-11-06 / 12:39:03
Діти завжди готові ... То тільки такі як ти едітко не готові "засвоювати" ... Але ця неготовність таких тьоть перекладається на дітей "Як "материнське" піклування про них "".

Вуву 2018-11-06 / 12:33:46
Переговорний процес можна значно покращити а то і пришвидшити якшо ілдику орос і ласлу бринзовича відправити туди куди вони давно заслужили. А заодно дати копняка в сраку барто і маскалю.
Ну і звичайно розмістити номальну ... Так як і колись була військову частину.
А то сіяртов постійно робить заяви ... "за мир ... За дружбу ... За любов". І навіть офіційно заявляє ... Гнівно так заявляє ... Що хуни проти автономійі і змін існуючих кордонів ... Читай "ревізіоністських планів" ... Але ДУЖЕ ВИСТУПАЄ ПРОТИ РОЗМІЩЕННЯ У БЕРЕГОВІ ПОВНОЦІННОЙІ ВІСЬКОВОЙІ ЧАСТИНИ.
ДУЖЕ ПРОТИ. Чи не правда дивно ???
..... То тоді всі ці "штучні перепони" зникнуть ... А до того часу ... "МАЄМО ТЕ ЩО МАЄМО".

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини