Влада Ужгорода спробувала відповісти на проблемні питання запланованої реконструкції набережної Незалежності (ФОТО)

Сьогодні Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, головний архітектор Олег Боршовський, директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич укотре відповідали на питання про роботи, заплановані у рамках капітального ремонту набережної Незалежності.

Влада Ужгорода спробувала відповісти на проблемні питання запланованої реконструкції набережної Незалежності (ФОТО)

Відповідну інформацію пошиила у ЗМІ прес-служба Ужгородської міськради.

Приводом для зустрічі стала публікація у соцмережі про те, що у рамках капремонту виріжуть 10 лип.

Міський голова наголосив: «Я чудово розумію занепокоєння ужгородців, які дбають про своє місто, збереження його історичних і культурних надбань, про місця, пов’язані з їхнім дитинством і юністю. Але не розумію агресивно налаштованих людей, які не хочуть чути про проект капітального ремонту набережної, керуючись суб’єктивними аргументами і побоюваннями».

Б.Андріїв зазначив, що зі здивуванням прочитав у соцмережі, що заплановано видалити 10 дерев біля площі Олександра Пушкіна. Міський голова вкотре підкреслив, що під час капітального ремонту жодної липи на алеї не чіпатимуть, бо це не потрібно і проектом не передбачено нічого вирізати.

Підготовчі роботи, а саме демонтаж бруківки на тротуарі, який проводили минулого тижня, зробили, щоб побачити, як під нею розташоване коріння. Заміну заплановано робити вручну, без використання важкої техніки.

За словами Б. Андріїва, проектом капітального ремонту не передбачено ніякі зміни щодо старої бруківки, вимощеної за часів Чехословацької республіка, яка знаходиться біля медичного факультету, школи №3 – її лише, там, де це буде потрібно, перемостять, вирівняють. Якщо буде необхідність, є чим доповнити – таку ж плитку зняли колись із площі Народної.

Перелік робіт, передбачених проектом: демонтаж асфальтового покриття проїжджої частини, нанесення нового асфальту і облаштування велодоріжки, заміна плитки та тротуарі на гранітне покриття, заміна лавиць (53), світильників (36) і урн для сміття (53). Проект оновлення набережної Незалежності передбачає капітальний ремонт того, що є, а не реконструкцію.

– Щодо велодоріжки, – відзначив міський голова, – порадимося з велоспільнотою, поліцією, де саме її робити – з боку будівель, лип чи посередині.

Насамкінець Богдан Андріїв сказав: «Я закликаю до конструктивного діалогу, відкритий до об’єктивної критики, але поки що в дискусії, яка вибухнула навколо оновлення набережної, бачу більше політичної складової, ніж об’єктивності. Скажімо, теза про те, що бруківку, яка є зараз на тротуарній частині набережної, не можна чіпати, бо докладаємо зусиль, щоб архітектурний комплекс Малий Галагов увійшов до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Але ж нинішня бруківка викладена у 1980-і роки, який стосунок вона має до міжвоєнного періоду, коли було вперше оформлено набережну?

Проект капремонту пройшов державну експертизу, ми готові вислухати пропозиції громади щодо лавиць, світильників, урн – давайте співпрацювати! Можливо, хай підрядник викладе 10 квадратних метрів бруківки тротуару, щоб усі переконалися, як роблять роботи і як це буде виглядати».

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський зазначив, що міська влада запрошує громадських активістів до складу робочої групи, котра щодня контролюватиме хід робіт щодо відповідності проекту і недопущення пошкоджень дерев, плитки чехословацької доби тощо.

Раніше в спільноті Save Uzhhorod з посиланням на затверджену візуальну схему  та дефектний акт було акцентовано на проблемних моментах реконструкції набережної Незалежності. Зокрема, йшося про те, що при аналізі "так званого "Проекту капітального ремонту Набережної"  було виявлено "кілька катастрофічних для Липової алеї та Малого Ґалаґова втручань:

1. Вирубка лип навпроти площі Пушкіна. Графічною частиною проекту передбачено вирубку лип на ділянці довжиною близько 100 м зі сторони річки. Це більше десяти дерев.

2. Заміна чеської мозаїчної кам'яної бруківки на бетонну ФЕМ-плитку. По всій довжині Набережної автентичну дрібну чеську бруківку заплановано замінити на бетонну плитку типу "Австрійська бруківка". Замість автентичної "вічної" мозаїки з андезиту та мармуру, яка є невід'ємною частиною середовища Малого Ґалаґова, отримаємо дешеву неякісну цементну плитку, котра не має жодної історичної цінності.

3. Прокладання траншеї глибиною до 2 м безпосередньо біля лип. У зв'язку із демонтажем повітряної лінії електропередачі буде проведено підземний кабель для живлення ліхтарів. Оскільки ліхтарі розташовані на лінії лип, то неважко здогадатись, що траншею буде прокладено поруч, а всі бічні скелетні корені лип буде перебито".

"Ми можемо слухати десятки обіцянок та запевнень, що все буде добре і все буде не так. Але це офіційні папери, і ми бачимо зовсім протилежні речі, які матимуть катастрофічні наслідки для пам'ятки садово-паркового мистецтва "Липова алея" та пам'ятки містобудування Малий Ґалаґов — з липами та ЮНЕСКО можна попрощатись", - констатують в Save Uzhhorod.

Судячи з інформаційної розсилки для ЗМІ, відповіді щодо копання проблемної траншеї під кабель для світильників буквально під раритетними липами від влади обласного центру взагалі не прозвучало.

03 вересня 2018р.

Теги: набережна, липи, реконструкція

Коментарі

Вуву. сергію 2018-09-05 / 00:08:46
Так на те й розрахунок що обновити мож ... Але тоді сума відкату буде така ... піціцька - піціцька .
А так як хоче бадяня ... то треба міняти все щоб сума відкату була ... огого ...
і на ресторани і секратарку вистачило . А інакше в цього "носатого колгоспника" ніяк не вийде.

Тромб 2018-09-04 / 23:40:05
Чому роботи по "Совинному гнізду" підписував мер ? Хто з технагляду приймав роботи ? Де його підпис? Де підпис керівника, що відповідав за об'ект ? Де бухгалтер та інші ? Що мер має бігати з рулеткою по об'єктах ? Підстава конкретна на мою думку. Але хто заходив підписувати акт до мера , той і в долі.

пенсіонер 2018-09-04 / 10:15:34

"Міський голова наголосив: «Я чудово розумію занепокоєння ужгородців, які дбають про СВОЄ місто..."
У цій фразі і є весь Андріїв! Це мер міста, у якого нема НАШОГО міста разом з ужгородцями?
Бракне слів... Ну, зайда конюхівська, яка живе у Сторожниці,і все...

І до інженера. Чому громадське обговорення цих робіт відбувається після скандалу? Чому ВСІЄЇ документації та погоджень цих робіт нема на сайті міської ради?

І головне. Коли ці роботи КОНКРЕТНО планують завершити? Які штрафні санкції понесе підрядник ЗА КОЖНИЙ ДЕНЬ просрочки?
Хто КОНКРЕТНО понесе ПОВНУ відповідальність (моральну, матеріальну, адміністративну, службову, і т.д.), якщо липи на весні захворіють?
Чи Андріїв піде у відставку, а Бабідорич за грати?

Микола 2018-09-04 / 10:14:07
а то що за дровосєк тот з тив нехарнов бородов ???

інженер 2018-09-04 / 09:57:17
а баба яга проти, так і ви, т.з. "коментатори. вас закликають до конструктивної співпраці, так ні - "розкрадають-розкрадають ". в кошторисі "розробка грунту глибиною ДО 2 МЕТРІВ" - це не означає, що саме 2 метри, а може бути й 30 см.і т.д. проплачена акція, а ніяка не громадськість.

Старий 2018-09-04 / 08:34:32
Короче-РОЗРИЮТЬ біля лип КАНАВИ ДЛЯ ЄЛ\кабелів на ці фонарі..І все..ЛИПИ помалу зачахнуть і ПРОПАДУТЬ-от побачите. І не буде вообще НІЯКОЇ ЛИПОВОЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АЛЕЇ.

Сергій 2018-09-04 / 08:11:20
Я не розумію одного, відповідно до кошторису мають встановити фонарі для люмінесцентних світильників, чому не світлодіодних??? По друге існуючі світильники можна просто обновити.

Друзі 2018-09-03 / 22:43:04
Облагоустроювати треба, але до початку виконання робіт проектну документацію необхідно погоджувати з контролюючими інстанціями

журналістка 2018-09-03 / 21:24:02
Хто скликав цю прес-конференцію? В який спосіб запрошували журналістів?
Я щось провтикала?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини