Свій від свого не своє, або живи, "Едельвейс Закарпаття"!

В Ужгороді почала виходити літературно-мистецька газета «Едельвейс Закарпаття». Її мета поширювати любов до прекрасного та високі ідеали пріснопам’ятних будителів Закарпаття, на кшталт Духновича, Фенцика чи Попрадова, про що не втомлюється повторювати автура. Це видання має тираж 500 примірників і виходить два рази на місяць.

Свій від свого не своє, або живи, "Едельвейс Закарпаття"!

Визначним факторим у мистецьких смаках видання став патронат товариства неанонімних графоманів, яким є Закарпатська організація Спілки письменників України. Кращі традиції соцреалізму вилились у новій формі регіонального мистецького видання. Звичайно, соцреал – це аж ніяк не новина для України, і не про нього мова. Тут маємо справу із суто закарпатським мистецьким гібридом соцреалізму, провінційності та сепаратистських нахилів.

Зважаючи на гіперпровінційну ауру закарпатської літератури, я готовий закрити. очі на заїжджену назву видання. Я готовий закрити очі на вірші типу «Україно моя, Україно» , поряд з «рассказом» російською мовою. Я навіть готовий стерпіти таку тематичну непослідовність як статті про повернення вкладів «Ощадбанком» та матеріалу про оленицю Оленку, яку годують цукерками. Ці явища характерні всім загумінковим виданням, в яких поняття культура трактується як відсутність ненормативної лексики у матеріалах.

Але Закарпаття вирішило і тут виділитись... Закарпатському культурному середовищу властива абсолютна герметичність, що ґрунтується на принципі «свій від свого не своє». Як результат маємо напрочуд поділене середовище, яке створює тільки собі відомих зірок. Одним з таких самопроголошених «паріс гілтон» і є головний редактор «Едельвейсу Закарпаття» Володимир Фединишинець. Зі властивою йому скромністю він віддає першу сторінку і півгазети під інтнрв’ю з ... самим собою. Нижче я наводжу найхарактеніші цитати з цієї «Таємниці Володимира Фединишинця», які дуже влучно показують колективне підсвідоме більшості обласних літ-діячів, особливо, так званих русинських, до яких і належить головний редактор. Шанувальникам Бодріяра раджу детальніше дослідити русинський дискурс. Таких симулякрів більше не знайдеш.

Ось найцікавіші цитати:

«Не помру, доки не напишу бестселер «Старий і гори...»

«У мене у сім’ї три письменники...»

«Конкурентів у крайовій літературі не маю. Хтось треться біля мене, намагаючись зіштовхнути з п’єдесталу, але то марна річ.Якби це комусь і вдалося ,я б знову виліз на вершину і копнув би під зад суперників ...»

«Я працюю без відходів. Тому мій доробок – невмирущий. За попереднімми підрахунками, моя художня спадщина становила б томів 25[...] але я вже понад 49 років веду щоденник. І вже маю 429 загальних зошитів [...] а безмежна епістолярія?![...] Значить всього мінімум стотомовик...»

« Критиків у нас , окрім мене, не було і немає...»

« 43 роки не міняв ні дружину, ні тещу. Щоправда, мав одне сильне захопленя дівчиною, в якої були сині, як небо, і великі, як фари в «Мерседеса», очі...»

« Але попри все сперматоззавром в літературі залишаюся я...»

« Я цілком згоден з вами, що мої рецензії є блискучими. Я б додав лише: дуже блискучими...»


В контексті «русинства»: « Якби ми мали бодай одного курда або баска, він уже давно висадив би у повітря Верховну Раду ...»

Однак напрочуд одна гіпертрофована самооцінка головного редактора співпала з реальністю. На питання про професора Маґочія, Фединишинець дає на диво влучну відповідь: «Без таких, як я, - а їх є по кілька в кожній європейській державі, де живуть русини, - він би нічого не значив, бо не було б що досліджувати...»

Найсмішніше те, що «Едельвейс Закарпаття» - це аж ніяк не закарпатська ліга КВН і навіть не постмодерний епатаж. Все на повному серйозі. «Едельвейс Закарпаття» зареєстрований свідоцтвом ЗТ №444/36 31 серпня 2007 р. Головним управлінням юстиції в Закарпатській області. Можу погодитись з одним із читичів газети, який побажав: «Живи, «Едельвейс Закарпаття!» Хай прийдешні покоління думають, що їхні предки були постмодерністами, хай навіть і несвідомими.

У цьому абсурді, породженого новим друкованим органом втішає лише одне – його перспектива. На наше переконання, редакційна політика «Едельвейса Закарпаття», гарантує шалену популярність цього видання у сім’ї головного редактора, де «аж троє письменників», а щодо решти закарпатців, то вони зустрічитимуться з виданням так само часто, як і з квіткою едельвейса у горах. Назва-бо ж – символічна, пише sumno.com.

Мігай Мигович, "Сумно"
06 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

+2 2008-02-11 / 17:04:00
ніхто нікого не судить... очевидний факт

Русинський мадяр 2008-02-09 / 11:22:00
+2 Не судіть по собі...

+2 2008-02-06 / 17:03:00
да руським мадярам все одно кому ... пыдставляти...

Русинський мадяр 2008-02-06 / 16:54:00
Хай живе ВЕСЕЛО, а не сумно:) Херня то всьо, як з одного так і з другого боку...

+1 2008-02-06 / 14:16:00
єсть контакт! ура! хай живе сумно і мігай мігович! зачьот!

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини