Цьогоріч на Закарпатті, на галявині біля водоспаду Шипіт зібралося майже 3000 неформалів (ФОТО)

Під звуки барабанів, сопілок, бубнів та гітар посеред Карпат поблизу водоспаду Шипіт, що на Закарпатті, спалюють величезну ватру. Щороку сюди приїздять охочі не просто відпочити, а й знайти нових знайомих під час неформального спілкування. Саме “фестивалем неформалів” зазвичай називають це кількаденне дійство. Офіційно ж він називається «Фестиваль Шипіт».

Цьогоріч на Закарпатті, на галявині біля водоспаду Шипіт зібралося майже 3000 неформалів (ФОТО)

Посеред галявини у наметах живуть представники різних субкультур: хіппі, панки, растамани, металісти. Незважаючи на розмаїття, вони мирно співіснують.

Львів’янин Денис Афанасьєв приїхав на Шипіт увосьме. Стверджує, що фестиваль — приклад толерантності, поваги до інших людей та їхнього світосприйняття. “Тут ніхто ні з ким не б’ється. Всі один одного розуміють. Так, ти підтримуєш одну субкультуру, але це — твої справи, твій двіжняк і ніхто туди більше не лізе. Розумієш?”, — каже Денис, вибиваючи ритм на тамтамі.

Ужгородець Олександр Пензель — саме той, хто зі своїми друзями 26 років тому організував перший фестиваль на Шипоті. До того часу ужгородські хіппі їздили на зліт у Латвії. Але, з розпадом Радянського Союзу, кордони закрили. Тож виникла ідея знайти місце в Карпатах.

“Нас було приблизно шестеро людей. Ми там намалювали ще взимку такі запрошення примітивні. Там не було тоді ні інтернету, нічого. Розіслали в конвертах всім нашим знайомим тоді. Пройшло півроку. Ми приїжджаємо. Ми навіть не знали, чи хтось приїде. Ну от, ми приїжджаємо і так здивувалися, що тут приїхала купа людей. Ну, купа — це 100, може 150. Ну, і пішло-поїхало. Зараз уже 26-тий раз”, — розповів Олександр Пензель.

Фестиваль не має часових рамок. Хтось приїжджає на 1 день, хтось живе тут тижнями. Так само нема програми: тільки вільне спілкування, музика, позитивне світосприйняття. Єдина традиція полягає в тому, що в ніч з 6 на 7 липня всі мешканці тимчасового гірського містечка беруть участь у спаленні ватри. Її складають з дерев, що попадали.

В останні роки подивитися на все, що відбувається, на кілька годин приходять місцеві мешканці і туристи. А ті, хто має підприємницький хист, ще й непогано заробляють. Місцевий мешканець Василь працює таксистом. Проїхатися в його таксі від підніжжя гори до залізничної станції Волівця, а це — 20 кілометрів, коштує 300 грн. “Привозимо-відвозимо. Тут збирається від 5 до 7 тисяч осіб. Це на Івана Купала, з 6-го на 7-ме вніч. А потім уже хто залишається… Є такі, що цілу зиму тут”, — каже чоловік.

Збільшенню кількості приїжджих радіють і представники готельного бізнесу та власники приватних садиб. Вартість оренди однієї кімнати від 300 до 1000 грн на добу. Найчастіше такими послугами користуються іноземці, які приїжджають на фестиваль. Ганна Тітаренко розповідає, що інколи номери в її невеличкому готелі замовляють на рік наперед: “Ми працюємо уже 12 років, і до нас приїжджають дуже багато людей з-за кордону. І заздалегідь замовляють на це свято, на цей фестиваль. Років 4 або 5 одні й ті ж самі. Дуже багато людей з Чехії, з Німеччини. Були минулого року навіть з Австралії і з Лондона. Дуже їм тут подобається”.

Та більшість учасників фестивалю ночує все ж під відкритим небом у наметах. Міхаель Босс із Дрездена пояснює: тільки так можна відчути атмосферу цього місця. Міхаелеві — 51 рік. Останні 20 з них він щоліта приїжджає у Пилипець. “Атмосфера така гарна. І люди гарні. І природа. І це все разом — тут… Коли хочеш слухати музику, тобі потрібна гітара. І це цікаво для мене, тому що тут не організований фестиваль. Без реклами, без всього іншого. Тут люди, тому що вони хочуть сюди йти”, — поділився враженнями гість з Німеччини.

Учасники фестивалю наголошують, що тут неважливі гроші чи статус людини. Це — простір, де стираються будь-які бар’єри і соціальні шаблони. Тут на одному рівні люди різних вікових категорій, освіченості, достатку, географічної приналежності. Вони годинами можуть спілкуватися, не питаючи імен та адрес. Або ж навпаки — заводять тісні знайомства і вже співпрацюють у, як тут звикли казати, цивільному житті.

Ольга Павлова, Громадське радіо

08 липня 2018р.

Теги: Шипіт, неформали, Купала

Коментарі

Bred 2018-07-09 / 18:02:47
Ользі:ми не собаки,щоб гавкати.Це ж ви пропагуєте толерантність чи як воно у вас називається?

Ольга 2018-07-09 / 14:19:12
По-перше, на Шипоті - велика кількість розумних людей, з вищою освітою і вченими ступенями. Людей, які працюють викладачами в європейських університетах, знаю чотирьох, як мінімум. Серед місцевих, не повірите, стільки людей, що мають у суспільстві певний рівень (їх просто фоткати не так цікаво, бо не мають яскравих елементів, але їх там повно). Купа дітей. Навкруги - позитив і більшість мислячих людей.

По-друге, про геїв та лесбійок. Маю знайомого, дуже знаний в області, бізнесмен. І дуже одиниці знають, що він - гей. І ви, може, руку йому не раз потискали. І таких є повно. Просто вони не афішують своєї приналежності, бо розуміють, що репутаційні ризики страшенні. Знаю вчительку-лесбійку, патріотку і шановану на Закарпатті людину. Та ж історія.

А оці ваші обмежені коменти... Ну, такоє... Аби погавкати.

Таня 2018-07-09 / 09:39:47
Усім лицемірним поборникам "моралі" і привласнених ними "цінностей". Ми відвідуємо фест багато років поспіль. Були й цього року. На зворотній дорозі чемно забрали своє сміття з собою - як і сотні тих, хто їхав звідти після відпочинку, залишаючи по собі чисту галявину. Сіли знизу неподалік водоспаду у місцевих торговців випити кави. По сусідству сиділи три п'янючих місцевих легіня, що вже не годні були й чарчину до рота, не розливши половини налитого, донести. Матюччя, голі рихлі торси, беззубі роти і розмазаний шашлик по всьому столі й під ногами - ось їхнє обличччя, "не збоченців" і чистих гетеросексуальних українців. Ще й до всього придурки як дожеруть щось - у потічок викидають тут же. Пляшку з-під настоянки розбили - й туди ж, у річку. Це - ваше обличчя і ваші собраття, а ви ще щось до шипотьских маєте, тьху

Патріот 2018-07-09 / 09:10:34
Степан Крук 2018-07-08 / 12:37:59
Буде як в тому анекдоті коли зустрілись менти та мазохісти і обидві группи отримали задоволення.

фарба 2018-07-09 / 03:05:39
Всі, хто не бачить збоченства на Шипоті, подивіться на фотки з прапором ЛГБТ біля палатки і розфарбованим голубком з надписом "Вільні обійми"

Генек 2018-07-08 / 23:35:37
Всі, кому не подобається фест на Шипоті - а ви самі хоч раз там були? хоч одного підара чи лезбійку там бачили? П’яні панки - так. Але в спеку у вихідні всі, хто може, їдуть на водойми і нажираються пива, то чим вам заважають відпочиваючі на Шипоті? Йдіть лісом, дурні ханжі..

Степан Крук -Віктору 2018-07-08 / 20:45:24
Не расизм! Це моє ставлення до їх асоціальної поведінки. Зневажаю не циган, а їх паразитичний спосіб життя.І це не стосується тих законопослушних ромів, котрі трудяться і заробляють собі на хліб...

Віктор 2018-07-08 / 20:40:55
Круку.
А як на рахунок циган? Не расизм? Ні?

Степан Крук -555 2018-07-08 / 20:14:14
Щиро вдячний за запрошення! Але зможу тільки в серпні... Поїду також з українським прапором

пішохід 2018-07-08 / 20:13:22

Хто в курсі? Років 6-7 тому подібний фестиваль, точно знаю, проводився теж на Івана Купала на Комсомольському озері біля Лумшор. Він ще проводиться?
Чи всі учасники вже об'єдналися на Шипоті?

555 Степану Круку 2018-07-08 / 19:52:46
А наша сімя разом із пксиком вже забронювали апартаменти в Пулі. !5 липня вже будемо там. Обовязкеово на терасі верхнього поверху вивісимо два прапори: Укрвїни тв Хорватії. Запрошуємо і Вас, разом відсвяткуємо перемогу збірної Хорватіїї на ЧС-18. У випадку невдачі (що не вірю) відсвяткуємо їх перемогу над парашею.

Степан Крук -Віктору 2018-07-08 / 19:31:13
За гомофоба дякую, а за расиста сам ти дурак!

Віктор 2018-07-08 / 19:17:42
Крук - самий звичайний расист і гомофоб. Світ вже проходив це.

Степан Крук -шипоту 2018-07-08 / 18:53:17
Якось несубкультурно! Але може для вас п&д&растів це є нормально!Гондони не забудьте за собою прибрати.

Шипот 2018-07-08 / 18:44:15
Насмішив мене когут запірений степан крук. Твоих бузерантів з своими вишколами будуть гнати з Шипота як псів шолудивих. Туди люди з усьої Європи їдуть вже 30 років, і збираються там не лгбт а хіппі і інші субкультури. Збираються, розїжджаються ще й сміття збирають за такими як ти "патріотами" шо засрали все Закарпаття

Степан Крук -555 2018-07-08 / 17:39:59
Передайте своєму песику мої особисті вітання! А хорвати - молодці! Питання, куди їздити відпочивати на море - для мене вирішено остаточно!

Степан Крук -Миколі 2018-07-08 / 17:24:02
Якось я вже писав...Поки ці націоналісти роблять те, що влаштовує більшість - вони мають право на свої дії! Будуть зариватися - буде зариватися і більшість! Просто треба вчасно їм підказати:"Хлопці,йсе неслобудно!". Часто спостерігаю картину, коли ті самі громадяни в одному випадку волають: "Що ці націоналісти дітей лякають своїми масками", а в іншому :"Та йсе безпрєдєл! Куди націоналісти дивляться?!". В умовах повної анархії є реальна сила, котра хоч якось намагається підтримувати елементарний порядок та не дозволяє зариватися бюрократам. Якщо якісь фінансові структури забажають використати їх в своїх цілях - ми це відчуємо...і також будемо діяти...

555 2018-07-08 / 16:48:54
Браття - хорвати! За вас вчора переживали не тільки українські любителі футболу, але й наші дружини, тещі та меленькі діти. Навіть наш дворовий пес декілька разів ходив попісяти в соторону раші. От вам і результат. Слава Хорватії ! Слава її героям-футболістам! Слава Україні.

Микола 2018-07-08 / 16:43:56
До Крука..А що у так званих патріотів є честь або совість?Всі так завні патріотичні організацї то кишенькові у різних олігархів.з 14 року то було модно от і розплодилися такі(нац дружина,С 14 )ітдЯ не захищаю педиків та лесбіянок але ваші патриоти то теж великий нуль.Ліси рубають, влада краде ,олігархи і надалі знищують Україну а так звані патріоти займаются бог зна чим,це і свідчить про те що всі куплені .Патріоти сидять на донбасі все інше то понти......

Степан Крук -пішоходу 2018-07-08 / 15:40:52
Згідний! Нема в тих деградованих створінь ні совісті, ні честі!Але завжди так не буде...

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини