І Відкритий конкурс виконавців на духових та ударних інструментах імені С.Томича врочисто стартував (ФОТО)

У четвер, 3 травня, в залі обласної філармонії відбулася знакова подія – з'ява на теренах Закарпаття ще одного конкурсу, що покликаний сприяти розвитку та популяризації професійного музичного мистецтва, виявляти й підтримувати обдаровану молодь і водночас – увічнювати пам'ять про видатних Маестро Срібної Землі.

І Відкритий конкурс виконавців на духових та ударних інструментах імені С.Томича врочисто стартував (ФОТО)

Степан Томич – знаний кларнетист і педагог, один із фундаторів закарпатської кларнетової школи, з чиїм іменем нерозривно пов'язані становлення й розквіт професійного виконавства на всіх духових і ударних інструментах та мистецької освіти в краї. Талановитий виконавець, майстерний диригент і чуйний педагог із кінця 1960-их років був одним із провідних викладачів Ужгородського музичного училища, в якому понад чверть століття очолював комісію "Оркестрові духові та ударні інструменти". Все своє творче життя виступав у складі різноманітних самодіяльних колективів краю, зокрема, був солістом-кларнетистом симфонічного оркестру обласної філармонії. За вагомий внесок у професійний музичний поступ Закарпаття Степан Томич був удостоєний низки престижних державних відзнак, серед яких і почесні звання "Заслужений працівник культури України" та "Відмінник освіти України".

Черговий і сподіваний вияв шани до видатної постаті – нинішній конкурс, започаткований департаментом культури Закарпатської облдержадміністрації й Ужгородським музичним коледжем ім.Д.Задора, що проводиться у партнерстві з Закарпатською обласною філармонією та за підтримки меценатів.

Від імені організаторів відкрили свято музики заступник директора департаменту культури облдержадміністрації Ілдико Молнар та директор Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора Світлана Стегней, котрі наголосили на позитивній тенденції створення в краї престижних, затребуваних, подекуди виняткових не тільки для Закарпаття, а й для усієї України спеціалізованих конкурсів. Побажали усім учасникам вдало виступити, а відвідувачам конкурсних заходів, серед яких нині також були дружина й син Степана Томича, якнайкращих вражень від мистецької події. Крім того, Ілдико Молнар зачитала напутнього вітального листа від іменитого вітчизняного композитора, нашого земляка Євгена Станковича. Долучилися до привітань і консул Генерального консульства Угорської Республіки в м.Ужгород Андрея Фюлоп та відомий бельгійський кларнетист, професор Королівської консерваторії м.Брюссель Гедвіг Швімберг, котрий особисто знав Степана Томича.

Під головуванням Гедвіга Швімберга журі працюватиме в такому складі: провідний кларнетист Словаччини, директор державної філармонії м.Кошіце Юліус Кляйн, концертмейстер групи труб Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, доцент кафедри музичного мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв, заслужений артист України Віктор Давиденко, концертуюча солістка, доктор музичного мистецтва Ержебет Шелельо (Угорщина), доцент кафедри духових та ударних інструментів Національної музичної академії України ім.П.Чайковського, соліст оркестру Національної опери України ім.Т.Шевченка, керівник Київського квартету саксофоністів Національної філармонії України, заслужений артист України Юрій Василевич, завідувач кафедри духових та ударних інструментів Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка, доктор мистецтвознавства, професор Андрій Карпяк і голова циклової комісії "Оркестрові духові та ударні інструменти" Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора, заслужений артист України Ференц Томич.

Саме в їх виконанні з нагоди відкриття конкурсу нині звучав святковий концерт. 

Що ж до конкурсантів, то заявок на участь подано понад 70 – від виконавців із кількох областей України, а також із Угорщини та Японії.

Конкурсні прослуховування проходитимуть у концертних залах Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора 4 та 5 травня, повідомили Закарпаття онлайн в Департаменті культури Закарпатської ОДА.

Оголошення ж підсумків та гала-концерт переможців відбудуться в неділю, 6 травня, в залі обласної філармонії. Початок о 13.00. Вхід вільний.

04 травня 2018р.

Теги: конкурс, Томич

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини