У Львові створили організацію, яка ловитиме закарпатських циганів-злодіїв на "живця" (ВІДЕО)

Коаліція ромських неурядових організацій звернулася з відкритим листом, в якому закликала запобігти насильству

У Львові створили організацію, яка ловитиме закарпатських циганів-злодіїв на "живця" (ВІДЕО)

Правозахисна спільнота вказує на небезпечну ситуацію, що склалася у Львові, де формуються загони для боротьби з ромами. Коаліція ромських неурядових організацій України 27 січня звернулася з відкритим листом* до широкої громадськості, правоохоронців, органів державної влади та місцевого самоврядування, в якому закликала запобігти насильству, забезпечити дотримання прав людини і не допустити етнічного профайлінгу та дискримінації. 

У листі Коаліції ромських НУО зазначено, що антиромські настрої у січні 2018 року спостерігалися не лише у Львові, а й у Черкаській області, в місті Золотоноша. Відтак правозахисники «стурбовані масовим розгортанням та розпалюванням національної, міжетнічної ворожнечі та ненависті». Вони вказують на масові порушення прав ромів в Україні, бездіяльність правоохоронних органів і просять вжити заходів.  

«За статистичними результатами експертів Коаліції, з 2016 року відкрито 7 кримінальних справ за ст.161 КК України («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії»).Але жодна справа, яка на сьогодні знаходиться у провадженні поліції України, не передана до судового розгляду, а Прокуратура намагається такі справи незаконно закрити та надати іншу кваліфікацію злочинам. Особливо відчувають це на собі представники ромської меншини з Закарпатської, Одеської, Харківської, Львівської областей», – зазначено у листі.

Нещодавно анонсоване об’єднання проти ромів у Львові – вже не просто словесні загрози, а майже реальність. Заклики об’єднатися проти «циганської злочинності» почали поширюватися через Фейсбук-групу тиждень тому. Зараз створено громадську ініціативу, яка збирається вийти на вулиці Львова і «ловити на живця» крадіїв. 

«Ловці» збираються «виховувати» ромів

На інтернет-ресурсі «Про Львів» 19 січня з’явилися повідомлення про наміри місцевих жителів  організувати загони добровольців для боротьби з так званою «циганською злочинністю». Буцімто Львів охопила хвиля крадіжок, і виною всьому – роми: людей грабують прямо на вулицях, переважно це – зграйки ромських жінок. Оскільки поліція, на переконання активістів, ігнорує проблему, захистити містян і туристів вирішили силами громади. Вже 26 січня інтернет-ресурс «Вголос» повідомив про те, що у Львові створено Львівську організовану виховну цивільну ініціативу «Ловці». Про її наміри учасники спільноти Богдан Сопотух та Роксолана Лісовська розповіли журналістам телеканалу НТА.

«Активісти нашої спільноти будуть організовуватись по 4-5 осіб і разом патрулюватимуть вулиці міста. Наша мета – збирати інформацію. Ми будемо все знімати, фотографувати, ловити «на живця» ромів, оточувати їх, а тоді викликати поліцію», – пояснив Богдан Сопотух.

А Роксолана Лісовська наголосила на тому, що «Ловці» – саме виховна ініціатива.

У планах активістів – створити також спеціальні спільноти у соцмережах, де можна буде  сповістити про напад і попросити про допомогу.

Загроза самосуду та недосконалість законодавства

Представниця львівської патрульної поліції Анна Мороз застерігає: якщо метою такої «народної дружини» є самосуд, то це є незаконним. Відтак подібні «влови» можуть стати боротьбою проти злочинності – але злочинними ж методами.

Бездіяльність поліції юрист Юрій Танасійчук пояснює недосконалістю українського законодавства, зокрема відсутністю місць для тимчасового утримання затриманих за підозрою у скоєнні злочину, а також відсутністю у самих ромів ідентифікаційних документів та інформації про їх постійне місце реєстрації.

Автори сюжету також повідомляють, що 2 січня полісмени таки затримали у Львові 4 ромів, вкрадене жертві повернули. Але зариманих відпустили – пограбована жінка відмовилася писати заяву.

Фактів для реакції правоохоронців достатньо, – правозахисники

Варто зазначити, що риторика щодо ромів, яку використовують автори постів та герої вищевказаних матеріалів, далека від толерантної: ловити на живця,  нашестя ромів, боротися з ними, позбуватися них і т.п. Коментарі ж під публікаціями у соцмережі, що їх подає інтернет-видання «Про Львів»,  містять прояви ненависті і заклики до насилля.

Фотоскріни з Фейсбуку. Джерело: prolviv.com

За попередньою інформацією, зараз поліція «опрацьовує» певну групу в соцмережі. Однак сам факт створення таких «анти-етнічних» угруповань правозахисники вважають достатнім сигналом для реагування з боку правоохоронців. 

«Ми звертаємося до влади з вимогою провести негайні дії щодо попередження антиромских настроїв та подій у регіонах України; довести до логічного кінця кримінальні справи, відкриті за заявами представників ромської національної меншини щодо порушення їхніх прав; привести ці питання у відповідність до законодавства України і міжнародних європейських стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту, доступу до освіти; а також виробити практичні механізми ефективної реалізації прав нацменшин у активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади», - закликає у зверненні  голова Коаліції ромських НУО Володимир Кондур.

Він також говорить, що Коаліція готує листа  до Омбудсмена  Валерії Лутковської  з проханням провести  зустріч правозахисників із представниками СБУ, МВС, ДМС України на тему протидії дискримінації ромів у Львові, Золотоноші, Одеській, Закарпатській, Харківській та інших областях.

ДО ТЕМИ:

У Львові поліція через крадіжки обшукала помешкання, орендоване циганами з Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

У Львові хочуть системно вирішити проблему стихійних таборів циган з Закарпаття

У Львові згорів табір циганів з Закарпаття, яким раніше спалили табір у Києві

Закарпатські цигани, яких вигнали з Києва, вже місяць плюють в обличчя львів'янам

28 січня 2018р.

Теги: цигани, Львів

Коментарі

вежливый человек 2018-01-30 / 21:35:20
лишіть тих циган у покої.

Вуву 2018-01-30 / 20:55:00
Відносно житла на ужанській ... І в інших єврокрайінах є ассоіальна каегорія людей ... І вони теж мають житло ... Не в супер районах але нормальне людське житло з усім необхідним.
Дивися якось по тв. Програму ... В штатах такі люди щоб отримати "дотаційне житло" (бо платитимуть за нього символічні гроші) ... Щоб туди вселитись повинні 1. Довідка про кількісний стан сімйі 2. Про річний фін. дохід батьків 3. З місця роботи, що працюють 4. З поліційі ... Кримінальну історію 5. Пройти тест на наркозалежність .
І якщо в них все в порядку (по довідках... Тобт. Нормальні люди), а мають малий дохід ... Поселяйся і живи. Соціальна служба ще видасть продуктову картку на яку можна купити всі продукти харчування ...(включаючи косметичні засоби по догляду і пральні порошки). Крім тютюнових і алкогольних виробів.
І кінцево ... серед циган є теж здібні люди які могли б стати співаками художниками акторами ... Працювати і в інших соціальних позиціях ... Шоферами сантехніками малярами і тд ... Могли б знайти свою нішу в суспільстві і мати нормальне життя.

Радванці 2018-01-30 / 19:21:05
Це так само проблема ... Яку потрібно вирішувати ... А не "скидати".
" Ніколи не буде чисто якщо не прибирати".
Якщо на те пішло ... Скільки в нас є випускників соціологів ... Психологів ... Юристів ... Які сидять без роботи з дипломами ... Тоді як могли б займатись і цією справою. Бо це не те що ненадається до виправлення чи змін.
Якщо тикати пальцем в небо і говорити що екстремальна погода ... То і бурян не виросте.
Те само маємо із циганами.
Хоч один раз йіхній участковий ... Зайіхав до них і склав список хто немає документів ... Запитався в них чого не роблять ... Написав рапорт про свій візит ... І тд ...
Правильно .... Про що мова.???



Вуву 2018-01-30 / 17:02:52
Я мав на увазі ... "Насильство"- без насильства"". Це коли різні державні служби створюють такі умови і контроль ... Що людина знахиться в таких "рамках" ... Що робити кримінал просто неможе. Бо йійі попереджають завчасно про можливі наслідки і кажуть ... ой неа ... Цього робити немож.
Наприклад затримали циганку з дитиною на вулиці ... Куди йдеш ? Чого дитина не в школі ? Ти знаєш яку відповідальність за це несеш ?
Якщо повторюється тоді з нею починати поліцейський і тп . І все гарно і все культурно але з певним "апломбом" (мягтим тиском, якщо можна так сказать) Так само і з чоловіками і підлітками .
Є потреба збільшують штат таких працівників ... Залучають волонтерів .
Але це треба робити ... Працювати ... А хто хоче . тому в австрійі в німців з цим порядок.(заодно додаткові робочі місця створюють).


Радванка Byby 2018-01-30 / 16:56:20
Шановний ти народний вихователь-Макаренко.Чесні громадяни Ужгорода із великим задоволенням оплатять тобі найкращу квартиру в зруйнованому вонючою циганотою у побудованому державою за наші гроші будинку в кінці вул Ужанської, щоб ти, як народний циганський барон, виховував цих істот та інтегрував їх у наше суспільство. Для ефективності твоєї роботи радимо підключити до цієї важливої державної справи та наділити почесним званням циганської баронеси юльку з косою, завдяки "мудрій" самопіарній політиці якої сьогодні по центру нашого історичного та туристичного міста ( не кажучи про Радванку) сновигають зграї замурзаних, знахабнілих циганчат-терористів-попрошайок.

Ние 2018-01-30 / 14:28:41
Можна деколи й по-мадярськи, айбо Вуву правий: за кордоном циганота під пильним наглядом.

Бабай 2018-01-30 / 07:19:28
ВуВу збери всіх циганів Ужгорода, посели їх в себе вдома та виховуй, европеець ти наш.

Byby 2018-01-29 / 13:56:48
Може так було ... Але ми живемо в інший час.
Повинна проводитись з ними робота така щоб вони без насильства починали жити так нормальні люди .
І ці методи і механізми контролю вже напрацьовагі і перевірені .
Інша справа ... Що в нас ними (цигагами) ніхто нехоче займатись ... От і маєм.
Хто був в німеччині чи австрійі ..
Той знає який там контроль ... Від працівников соціальнойі допомоги і дільничого поліціанта і комугальними службами ... І все це співпрацює.
А в нас ???

Читач 2018-01-29 / 09:34:27
Запитайте старих людей, що жили ще за мадярів - як мадярські поліцаї виховували циган - дубиною по плечах! Циган іншої мови ніж сила не розуміє!

Читач 2018-01-29 / 09:29:31
Робота з копченими в 4 етапи:
1) ловити
2) каструвати
3) чіпувати
4) відпускати

Вуву 2018-01-29 / 02:17:54
Вони платять поліційі з того що накрали і ті йіх відпускають знову.
Як це ... Цигани обікрали людину ... А полліцейсьеі аідпустять тільки тому що нема документів ... Це повний бардак у відомстві ... авакова ... І не інакше.
А як циган кого заріже ? ... то що його відпускати бо в нього нема паспорту ? Це повна жизофренія !
Тільки те що особа немає при собі посвідчення ... Вже є привід до затримання ... До повного встановлення і індетифікаційі самойі особи і місця народження ... Реєстраційі ... проживання ... Місця роботи . перевірки кримінальнойі історійі особи (якщо така є).
Як це так взяти і відпустити .
Львівську поліційу що очолюють "ідіоти кінчені" ... Чи такі ... "Що включають дятла" ???
Тільки вже відсутність посвідчення є привід ... Завести на особу справу і забити в компєтер відбитки пальців ... Фото (фас-анфас) ... І зробити перевірку за місцем народження .
А інакше це саботаж свойіх професійних обовязків ... Які повинні виконувати поліцейські.
За такі речі повинен бути штраф із персональним попередженням поліцейському ... Або копняк під сраку.
А начальниуку львівськойі поліційі за таку бездвяльність ... Зірвати пагони.

Степан Крук 2018-01-28 / 23:15:02
Судячи із коментарів народ готовий до рішучих дій! Законодавство на нашій стороні, адже Закон "Про гуманне поводження із тваринами" є. А закону про гуманне поводження з циганами нема.

Закарпатці 2018-01-28 / 22:05:53
Ци ти жоно в школу ходилась ?
Ци умієш читати ош про што тут написано ? Вот іменно про наших ціганіштів .
А ти бабо уже бись наживкою хотіла стати для львівшких прокурорів . піздаробити мало грошей ілі што? Ганьбилабисься.

Вуву 2018-01-28 / 21:51:06
Ця тема в неті висвітлювалась не раз і не два ....і я писав як можна цю проблему вирішити без всякого насильства ... Було б реальне бажання поліційі працювати ... а "не руки в брюки" ... а потім перед людьми відбріхуватись за свою бездіяльність.
Зрештою проблема з циганами є всюди де вони зявляються , не тільки в нас ... а в кожній європейській крайіні .
Хто хточе переконатись ... В you tub може знайти.

Штефан Крюк 2018-01-28 / 17:02:15
Поплачте терпіли закарпатські.Та вчіться у львів'ян, ото люди знають, що з цією худобою вонячою робити.
Біда в тім, що їх відтам знову в Закарпаття витіснять, от тоді завиєте.

Радванка 2018-01-28 / 15:53:27
Циган ніколи не інтегрується в наше суспільство при нинішніх законах, бо в них ні слова немає про захист від знахабнілої циганоти законопослушних громадян, що тягнуть на своїх плечах податковий тягар, з якого ці виродки розмножуються. Циган підкоряється не умовлянням, а закону сили. Тому вони ведуть себе так нахабно,що ніхто не наважується заявити перед ними про свої права на спокій, бо спробує хтось зробити зауваження цим істотам, збитим у зграю по 10-20 особин - ризикує своїм здоровям у кращому випадку.Питання до вищої влади у державі: Чому та доки добропорядні громадяни повинні терпіти цих виродків? У якій європейській державі влада дозволяє циганам таку поведінку?
І ще одне красномовне питання, що дає відповідь на попередні комети: Хто аналізував джерело придбання цими трутнями за останні роки елітних автівок на іноземних номерах? Відповідь знає кожний, в тому числі компетентні посадові особи, лише всі вони вважають, що це нормально, а відповідь у попередніх коментарях.

Степан Крук - Радванці 2018-01-28 / 15:17:14
Це є так!Коли влада каже про необхідність інтегрувати циган в українське суспільство у мене виникає істеричний сміх! Свого часу на Радванці, в кінці вул. Ужанської, Ратушняк облаштував циганам двоповерховий будинок та роздав їм квартири. То ті виродки на паркеті почали вогнеща розпалювати, бо так смачніше їжу готувати, ніж на газовій плиті. Їх не інтегрувати треба, а облаштовувати їхніми силами резервації подальше від населених пунктів... А всяким там ромським товариствам на кшталт "Рома", "Романі Яг" потрібно зайнятися вихованням своїх співплемінників, навчити їх елементарним правилам поведінки в суспільстві.

Радванка Круку 2018-01-28 / 14:31:14
Право на ліцензію по тотальному відстрілу дають нам тесятки згвалтованих генетичними виродками дітей, жінок, сотні вбитих та кокалічених та пограбованих ними наших громадян. Ліцензії від нашої влади чекати марно тому, що вона не вважає цю проблемою достатньо важливою, бо їхні діти та жінки ходять з охороною.

Степан Крук 2018-01-28 / 14:17:54
Мисливські товарицтва області вже самоорганізувалися. Затримка тільки за ліцензією на відстріл!

Тетяна 2018-01-28 / 13:14:54
Бач, які погрози!!!"...негайні дії щодо попередження антиромских настроїв та подій у регіонах України..."
Тобто ми працюємо, сплачуємо податки, а ці...навіть тваринами їх назвати не хочу, крадуть, торгують наркотой, вбивають і щомісяця створюють черги біля банкоматів, викачуючи звідти кошти на своїх виродків!
Медичними послугами користуються безкоштовніше, ніж ми - ті, хто за все платить!
Ще й захищай їх! Може всю цю животину забрати до себе додому та щей ноги їх погані мити?

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини