Цикл групових проектів сучасного закарпатського мистецтва підсумували в Ужгороді виставкою "Прощавай, слово" (ФОТО)

7 грудня в ужгородському культурно-історичному центрі «Совине гніздо» відкрилася виставка сучасного закарпатського мистецтва «Прощавай, Слово!..».

Цикл групових проектів сучасного закарпатського мистецтва підсумували в Ужгороді виставкою "Прощавай, слово" (ФОТО)

В експозиції представлено живопис, графіку, фотографії, скульптуру та інсталяції. Куратор виставки – Тарас Табака.

Зі слів куратора, експозиція задумана як певний підсумок циклу попередніх групових проектів сучасного закарпатського образотворчого мистецтва і початок нової історії. На виставці представлені близько п’ятдесяти робіт.

Заслужений художник України Влад Габда представив диптих «Нетиражне мистецтво», пояснює його так: «Одна картина називається «Голосування», інша – «Свинарник». В них віддзеркалюються мої переживання з огляду на те, що відбувається навколо. Ось, наприклад, «Голосування» – цією роботою хочу сказати, як якісь рішення продавлюються підняттям руки чи натисненням кнопки, таке собі мовчазне голосування. Це мій білий маніфест – реакція на оточуюче…».  

Художниця Беата Корн показує свою «Мініатюру трьох рухів». Ідею розкриває так: «Будь-який твір відтворюється певною концентрацією руху художника. Мене зацікавив момент: як можна максимально сконцентруватися і мінімальними засобами та рухами створити свій емоційний стан? Мені здається, що коли люди не витрачають зайві сили на інші рухи, а зосереджується на одному, то це у творі енергетично відчувається. У такому випадку відчувається максимальна віддача». 

Живописець Едуард Приходько представив три роботи – «Фасади», «Game» та «Срібне народження». Митець розповідає: «Своїми роботами хотів показати проблему генетичної пам’яті, спадковості та прагнення людини до самовдосконалення, – відзначив Е. Приходько. – Це спроба вирішити порушену тему завдяки принципу золотого перетину, ідеальної гармонії, і саме такий принцип спробував застосовувати в роботах цього циклу». 

Фотограф Роберт Довганич спеціально для виставки створив серію «Звичайні ритми». «Розробляючи задум творів, я переслідував дві мети: візуально-естетичну та смислово-емоційну, – коментує автор. – Якщо перша була досягнута поєднанням ритмів об’єктів, кольору, форми та великого формату, то з другою складніше. Об‘єкти, що зображені в серії, є порожніми за своєю суттю, штучними та «безжиттєвими». Їх багато, вони постійно в «русі», «вібрують». Ці об’єкти символізують «слово». А вся серія означає закладена в поняття «пустослів’я» – відсутність сенсу та цінності слів у наш час, якщо можна так висловитися. Інформації багато, її потрібно фільтрувати та добре підбирати слова».

Скульптор Андрій Возницький розповідає про одну з двох представлених робіт: «Це – «Темна матерія», й задум створити такий просторовий об’єкт прийшов давно, напевно, він корениться в моїх дитячих захопленнях палеонтологією. Можливо, комусь цей твір нагадує череп динозавра, комусь – спіраль Всесвіту, але в контексті загальної ідеї виставки робота нагадує передісторію людства і змушує глядача замислився над минулим, прийдешнім і тим, куди ми рухаємося, чи тим шляхом ідемо? А загалом ця виставка – це невеликий, але потужний перший крок, як я бачу, до грандіозних змін у сучасному мистецтві Закарпаття».

У виставці  беруть участь такі автори: Віктор Мельничук, Беата Корн, Руслан та Емма Тремби, Іван Небесник, Михайло Ходанич, Владислав Габда, Роберт Довганич, Cube Cuba, Наталія Тарнай, Ната Попова, Олег Токарь, Андрій Карташов, Едуард Приходько, Владислав Горбунов, Василь Кадар, Андрій та Олеся Возницькі, Олекса Динник, Володимир Павлишин, Михайло Мельниченко, Віктор Дьомін, Тарас Табака, повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі культурно-мистецької фундації Brovdi Art.

 
09 грудня 2017р.

Теги:

Коментарі

влад 2017-12-19 / 16:35:40
....якщо є попит, буде й пропозиція. Такий закон економіки....А ще, на кожен товар - свій покупець...так що все в рамках законів еволюції...

констатація 2017-12-10 / 13:14:30
На Закарпаття руками Бровді, якому продався Табака, форсованими темпами затягують і пропагують псевдомистецтво. Скоро буде і тут те, що в Києві.
Єдиний плюс того, що відбувається, це те, що трохи розворушили закарпатське "мистецьке" болото. Але фінал буде печальним.

Фенек 2017-12-10 / 00:56:32
Фотографії майонезів-кетчупів, виявляється, такі концептуальні) Аплодую автору. Єдине, що відрізняє ці
"роботи" від шедеврів сучасних закарпатських художників - це... слово. Те саме слово, яким людей переконують, що це - мистецтво, не просто якась кольорова дрисня, а, скажімо, "drist-art". Бачите, вже й виглядає солідніше. Головне - слово. Тому не спішіть із ним прощатись. Без нього навряд чи на це добро хтось зверне увагу...

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини