Виставою "Шаріка" головний театр Закарпаття розпочав свій новий сезон (ФОТО)

29 жовтня Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.братів Ю-А. та Є.Шерегіїв знову гостинно відчинив двері для своїх шанувальників. Новий, уже 72-й за ліком сезон розпочався з вистави "Шаріка" в постановці головного режисера театру, народного артиста України Анатолія Філіппова.

Виставою "Шаріка" головний театр Закарпаття розпочав свій новий сезон (ФОТО)

Романтичну оперету про історію кохання молодої угорської дівчини та січового стрільця, що розвивається в Хусті у 1914-1915 роках, закарпатські глядачі вже мали змогу побачити на прем'єрному показі з нагоди закриття минулого сезону. Тож зараз відбулась ще тільки друга презентація вистави, наступну ж таку нагоду театролюби одержать за тиждень, 5 листопада.   

Традиційно, урочистому відкриттю сезону передувала зустріч керівництва театру з журналістами. Найперше, "шерегіївці" згадали про участь у фестивалі "Коломийські представлення" (Івано-Франківщина) та вересневі гастролі в Києві, що пройшли досить успішно. Власне, повернувшись до Ужгорода колектив розпочав активно готуватися до побачення з "рідним" глядачем. Так, окрім уже згаданої новинки – оперети "Шаріка", вже незабаром, 19 листопада, театрали обіцяють порадувати прем'єрою вистави "Крок від любові" (за драмою М.Старицького "Циганка Аза") в режисерському втіленні художнього керівника театру, заслуженого артиста України Василя Шершуна. А дещо згодом, назустріч зимовим святам, сюрприз чекає і на малих глядачів – прем'єра вистави "Білосніжка і сім гномів" у постановці Олександра Саркісьянца стане "родзинкою" насиченої святкової програми, що створюватиме в театрі незабутню казкову атмосферу з 20 грудня до 15 січня. 

Мовлячи про дітей та юнь – із 1 листопада при облмуздрамтеатрі розпочинає роботу театральна студія. Як запевнили організатори, серед дітей, котрі пройшли кастинг, є справжні обдарування, тож дуже добре, що їхні батьки своєчасно довірили вишкіл професійним акторам на чолі з Любомиром Гелясом. Для роботи студії вже створені всі належні умови. 

Паралельно продовжує свій розвиток "мала сцена" театру. Ще до кінця листопада на ній планує представити власну прем'єру провідний актор театру, заслужений артист України Михайло Фіщенко. Вистава "Не тутешній" стане четвертою прем'єрою для "малої сцени", яка, нагадаємо, цьогоріч приймала І-ий Всеукраїнський театральний фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури". На можливість проведення цього перспективного фесту і в новому сезоні "шерегіївці" вельми сподіваються. 

Поряд із творчою роботою "кипить" і господарська, – відзначив директор Василь Марюхнич. Нарешті театр наблизився до вирішення давно наболілих питань: у глядацькому залі завершується ремонт стільців, на що з обласного бюджету було виділено близько 560 тисяч гривень, тривають роботи з утеплення фойє і ще до кінця року належить освоїти майже 670 тисяч гривень на ремонт санвузлів. 

Та поки одні будують – інші руйнують, – бідкається директор. Територію довкола будівлі театру не на жарт "уподобали" підлітки, й це завдає установі щодалі помітніших збитків. Розбиті вікна, потрощена велосипедами і скейтами плитка, брутальні написи на стінах та сміття – з такими наслідками "дозвілля" ужгородських тинейджерів працівники театру зіштовхуються день у день, а на усунення – щороку витрачають 30-40 тисяч гривень із власних зароблених коштів (між іншим – такі видатки на одну виставу). Ще більше загострює проблему байдужість – як від зухвалих порушників, упевнених у власній безкарності, так і з боку стражів громадського порядку, до яких керівництво театру неодноразово зверталося по допомогу, та марно. Разом із тим, наполягає директор, ідеться не лише про невиправдані фінансові втрати окремого колективу, а й про культурну презентацію Закарпаття загалом, адже облмуздрамтеатр – головна театрально-концертна установа краю, на сцені якої виступають як місцеві артисти, так і зірки національного й навіть міжнародного рівнів.

Управління культури Закарпатської ОДА

30 жовтня 2017р.

Теги: театр, Шаріка

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини