У Великих Берегах демонстрували традиційне угорське ткацтво і варили леквар з шипшини (ФОТО)

Проте, діжка повидла не обійшлась без ложки дьогтю.

У Великих Берегах демонстрували традиційне угорське ткацтво і варили леквар з шипшини (ФОТО)

У селі Великі Береги на закарпатській Берегівщині провели третій за ліком фестиваль шипшини та березького ткацтва. Цього року він зібрав набагато більше відвідувачів, ніж два попередні. Урізноманітнили і його програму.

Після державних гімнів України та Угорщини господарів та гостей запрошував до урочистого відкриття свята звучний клич тарагота – давнього угорського народного духового інструмента, яким користувались загони Ференца Ракоці. В руках студента історичного факультету Закарпатського угорського інституту Гергея Піріді він звучав на сцені й пізніше, в рамках концертної програми. До речі, майстрів гри на тараготі в регіоні – лише кілька осіб. Крім Гергея, ним професійно володіє соліст обласної філармонії Шандор Шрейнер.

Захід відкрив один з його засновників і організаторів, голова громадського осередку “Разом за бережців” Андраш Біров. “Проводимо цей фестиваль уже втретє,- наголосив промовець.- Отже, є всі підстави вважати, що він стає традиційним.”

За традицією були названі наступні три “Почесні громадяни села”. У 2015 році вперше таку відзнаку присудили відомій закарпатській поетесі, уродженці Великих Берегів Магді Фюзеші. Наступного високе звання дісталось засновниці березького ткацтва Каталін Антоник-Поллоні та лікарю-терапевту Ержебет Фульзі. Сьогодні відповідні сертифікати вручили подружжю вчителів Ірині та Андрашу Полцер, котрі більш ніж 30 років навчали й виховували березьких школярів. За пропозицією відділу культури РДА подібного звання удостоїлась і голова українського самоврядування в угорському місті Комло, теж уродженка Великих Берегів Іда Кіш-Паловці. Саме вона організовує зараз літній відпочинок юних односельців в Угорщині, влаштовує обміни колективами художньої самодіяльності тощо.

На фесті відбулась ще одна знакова подія – активістку громадського життя Ольгу Баков першою з України прийняли у члени угорського жіночого товариства “Фенікс”, до якого нині входять понад сто представниць прекрасної статі з різних країн Європи – Сербії, Словенії, Словаччини, Румунії, Хорватії та інших. Почесним членом цього жіночого формування став  перший чоловік – Андраш Біров.

Викладач початкових класів місцевої ЗОШ Єва Фурман розповіла про історію становлення відомого сьогодні  у всій Європі березького ткацтва, яке започаткувала Каланін Антоник-Поллоні. Вона згуртували тоді в один колектив понад 50 жінок із трьох навколишніх сіл і разом з ними розробила свої оригінальні орнаменти ткацьких полотен. На жаль, у 2000 році гурток припинив свою діяльність. Однак естафету підхопили учениці місцевої школи. Під керівництвом вихованки Каталіни Антоник-Поллоні,  нині заслуженого народного умільця України Маріанни Профус дівчата продовжували навчатись цьому не простому ремеслу і ткати вишукані мережива. Тепер гуртком керує Єва Фурман.

“Заняття відвідують понад 20 юних шанувальників ткацтва, – каже майстриня-педагог. – Дівчата стараються зберегти оригінальні стилі березького ткацтва, які “народили” їх матері та бабусі. Недарма їх вироби користуються неабияким попитом.”

Як відбувається процес виготовлення тканин, часом з піснями і танцями, відтворили на сцені учасники художньої самодіяльності. Радували присутніх щирими композиціями також  вихованці місцевих дитсадка та Будинку культури, учні ЗОШ.

Як завжди з цікавою програмою виступи знаний родинний фольк-гурт з Пийтерфолви “Кокош банда”. Вони ж провели майстер-клас для бажаючих розім’яти ноги.

У перервах між виступами учасники фесту мали змогу оглянути цікаві тематичні намети, де експонувались, зрозуміло, в першу чергу, ткацькі вироби, традиційний народний одяг, розмальовані камені, різна сувенірна продукція, місцеві м’ясні делікатеси, сири, вишукані вина. Останні, на жаль, представляли не великоберезькі винороби, а сім’я із приборжавського Бене.

Так само леквар з шипшини варили і продавали не місцеві, а професійні майстри з названого вище села: виявилось, що у Великих Берегах цим займається лише родина Андраша Бірова. То, можливо, вартувало б змінити й назву фестивалю й залишити в ній лише березьке ткацтво?

І ще одна ложка дьогтю. Про проведення свята, приміром, у Берегові повідомляв один плакат, але у тут була розміщена тільки інформація про виступ у реформатській церкві популярної виконавиці угорських народних пісень Марти Шебештєн у супроводі Юдіти Андрейскі (правда, були вказані лише їх прізвища). А ще повідомлялась участь родини Кокошів. Про інші складові програми, ймовірних  учасників і, що найголовніше, початок заходу– ні слова.

“Я б із задоволенням поїхав з родиною та друзями на це свято, – каже власник кафе “Угорські народні страви” Олександр Путілін. – Але не знав о котрій годині початок: вранці, в обід, ввечері.”

Він був не один з таких бажаючих.

Микола Горват

15 жовтня 2017р.

Теги: леквар, шипшина, ткацтво, Великі Береги, фестиваль

Коментарі

Фоштер 2017-10-16 / 00:55:49
Панове Горват та Путілін нарікають, що була відсутня важлива інфа про подію? Хм, кому треба - той усе добре знав! Кому не треба - туди не пасував! Афіша явно не від "українського самоврядування". Це ж свій хуно-міжсобойчик. Почитайте уважно, що оті вивішені вишивки проголошують: "Боже, благослови мадяра" - добре, славимо сусідський держ гімн; "Один Бог - одна нація" - щось вже пахне, як "Ein Volk - ein Fuerer!"; "Стара батьківщина пропала, але устремління - не спогади". Подобається? Ото ж бо й воно!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини