Громада Біловарців на Тячівщині на зборах одноголосно проголосувала проти спорудження міні-ГЕС (ФОТО, ВІДЕО)

Про це "Закарпаття онлайн" повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Громада Біловарців на Тячівщині на зборах одноголосно проголосувала проти спорудження міні-ГЕС (ФОТО, ВІДЕО)

На початку громадських слухань, що відбулися в понеділок, 7 серпня, голова села Біловарці Галина Войтенко повідомила, що будуть проведені збори села, оскільки громадські слухання були оголошенні незаконно: без відома сільради і громади, в газеті "Справа честі", яку практично ніхто не бачив. Окрім того, відповідно до оголошення в районній газеті "Дружба" від 5 серпня, слухання перенесені на невизначену дату, хоча це повідомлення також є незаконим, бо ні сільрада, ні Тячівська РДА таке не повідомляла, а автор не відомий. 

Водночас Г.Войтенко зачитала листа, що надійшов від забудовника - директора ТОВ "Гідроресурс-Тересва" В.Сегедія ("помічника" одіозного екс-депутата Закарпатської облради В.Трикура), який також написав, що про нову дату слухань буде зроблене нове повідомлення.

Тобто, всупер статуту громади та чинного законодавства слухання оголошувала не сільрада, а приватний забудовник планованої міні-ГЕС на 5,1 МВт, що вже "відзначився" скандалами і провокаціями на Хустщині.

Після цього почалось обговорення питання, важливого для цілого району.

Із вже гірким досвідом бортьби на Хустщині поділився запрошений голова Громадської ради при Хустській РДА Микола Аннишинець та інші жителі долини р.Ріка, екологи, громадські активісти. Зокрема, М.Аннишинець повідомив, що цей же директор-забудовник із Ужгорода (вул.Гойди,8) намагався збудувати щонайменше 6 міні-ГЕС в них, однак громади 5 сіл категорично відмовилися, розуміючи екологічні наслідки та маючи негативний приклад в Нижньому Бистрому. Окрім того, дана фірма має мізерно смішний статутний фонд в 1 тис грн, а відтак і ціна їхнім "інвестиційним" обіцянкам - така ж.

Виступили і мешканці Біловарців, які висловили свою стурбованість, що як взагалі хтось посмів без їх відома щось планувати в РДА, адже це їх річка, їх безпека і людям навіть без спеціалізованої освіти зрозуміло, що спорудження ГЕС безпосередньо вплине на водопостачання в їх колодязях, рівень річки і рибу.

Все це обурило всіх присутніх, тому після обговорення було прийнято рішення зборів села:

- заборонити Біловарській сільраді, її органам і посадовим особам погоджувати будівництво міні-ГЕС без рішення громади;

- звернутися до голови Закарпатської ОДА Г.Москаля з вимогою скасувати незаконе розпорядження в.о. голови Тячівської РДА, яким надано дозвіл 25.05.2017 р. на розробку детального плану території для будівництва міні-ГЕС, та всіх розпоряджень, що стосуються такого будівництва на р.Тересва;

- звернутися до Президента України щодо скасування пагубного "зеленого тарифу" для малої гідроенергетики.

За таке рішення "щодо заборони малої-ГЕС" проголосували одногологосно понад 200 мешканців Біловарців.

Буквально кількома годинами раніше у Калинах на Тячівщині більшість селян покинули "збори" щодо спорудження міні-ГЕС, "за" будівництво "проголосували" 33 "вмотивовані" мешканці.

На черзі слухання ще в двох громадах Тячівщини, які мають відбутися 14 серпня, а саме – о 13.00 в с.Бедевля щодо однієї міні-ГЕС на 5,1 МВт, а вже о 17.00 в с. Ганичі – 3-х міні-ГЕС по 3,3 МВт кожна.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, повідомлення про "громадські слухання" в чотирьох селах Тячівщини від імені Тячівської РДА були розміщені в маловідомій місцевій газеті "Справа честі" №3 (118) за квітень-травень 2017 року, яка випускається один раз на 3 місяці, а весь тираж якої був викуплений, як і на Хустщині свого часу з такою ж метою був викуплений тираж газети "Наш Хуст".

Поряд з цим, 20 липня 2017 р. Тячівська РДА на своєму офіційному сайті спростувала такі повідомлення, зазначивши, що вона не розміщувала жодних оголошень в газетах щодо будівництва ГЕС, оскільки за законом це є компетенцією місцевих рад і їх виконкомів, а відтак такі оголошення в газеті є дезінформацією.

Хоча, як стало відомо, Тячівська РДА ще в травні цього року все ж видала дозволи на розробку детальних планів під будівництво цих ГЕС, але, схоже, після резонансних подій в сусідній Хустщині тячівські чиновники тепер намагаються "вмити руки". Для прикладу, щодо будівництва за межами с. Біловарці такий дозвіл був наданий розпорядженням №202 від 25.05.2017 р. за підписом в.о. голови РДА Михайла Полажинця.

Як і на Хустщині, де вже щонайменше 5 сіл проголосували на своїх зібраннях проти будівництва міні-ГЕСів на їх річці Ріка, на Тячівщині все відбувається так само кулуарно, не публічно, не прозоро і з маніпуляціями.

Пояснення цьому проста – той же, що і на Хустщині, забудовник. А саме, згідно з розпорядженням РДА ,заявником щодо намірів забудувати р.Тересва є ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-ТЕРЕСВА», директором якого є Віктор Сегедій. Останній також очолює десяток фірм, в т.ч. ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-РІКА», яка планувала 5 міні-ГЕС в селах Горінчево, Липча та Кошелево Хутського району. 

На Хустщині координував ці питання будівництва, будучи особисто присутнім на слуханнях в с.Липча, екс-депутат Закарпатської облради Віктор Трикур. Відомий причетністю і до інших афер, зокрема корупційного скандалу навколо реконструкції пам'ятки архітектури національного значення – винного льоху «Совине гніздо» в обласному центрі Закарпаття, що стало топ-темою журналістського розслідування "Схеми" Радіо Свобода, а також виключення його з партії Єдиний Центр із позбавленням депутатського мандату.

Кінцевим ж бенефіціаром, тобто отримувачем вигоди від "зеленого тарифу" таких ГЕС, є представники київської бізнес-групи Тинного-Льовочкіна-Каськіва та місцевого "народнофронтівського" політичного клану Р.Бровді, представник якого Н.Павлій, голова Хустської РДА, особисто лобіював таке будівництво в Хустському районі.

Голова Закарпатської ОДА Г.Москаль, на вимогу громадськості та екологів, скасував 20 липня всі розпорядження Хустської РДА, а 31 липня заборонив будівництво міні-ГЕС на території всієї області, призупинивши своїм розпорядженням видачу відповідних дозволів до введення в дію нового екологічного "проєвропейського" законодавства, тобто – щонайменше до грудня 2017 р.

Крім того, Громадська рада Тячівщини на своєму позачерговому засіданні 27 липня прийняла рішення рекомендувати голові Тячівської РДА звернутись до голови Закарпатської ОДА Г.Москаля про скасування розпоряджень голови Тячівської РДА «Про розроблення детального плану територій для будівництва каскаду малих гідростанцій на території району» до вступу в силу Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», що дасть можливість достовірно отримати інформацію про вплив  малих гідростанцій на довкілля та запобігти шкоді довкіллю.

Водночас, як повідомляє В.Грегор, йдеться і про спробу порушення міжнародного законодавства, оскільки Тересва, як і Ріка, входить до Смарагдової мережі України екологічно незмінених річок Європи, охоронні зобов'язання на захист якої взяв уряд України, підписавши Угоду про асоціації з ЄС.

08 серпня 2017р.

Теги: міні-ГЕС, Біловарці, Сегедій, Трикур

Коментарі

Іван 2017-08-08 / 14:11:42
Біловарці йсе люди!! видно ош думавуть не лим за свої жеби а й головою не то што у калинах ,десь за 30 срібняків продали річку із дітьми своєми та совістю. А Петьовці як і його холуям сором за такоє бо люди вмирають на сході а ці жирують тут на крові і дурячи усіх селян котрі виживають ко як може

ганичі 2017-08-08 / 08:29:58
метелешко з куцином узяли гроші од петьовки та пообіцяли протягнути в селі. ми громада ганич рекомендуємо метелешку та куцину у себе на городі покласти гес. ми не дозволимо перекрити ріку аби ся розпукли

михайло 2017-08-08 / 08:15:39
Молодці Біловарці!!! Жінка голова виявилася відповідальнішою за калинського голову-чоловіка. котрий через страх,що треба повертати аванс, мало не впав, сигіняшний.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини