Закарпатська поетеса Софія Сорока порадувала шанувальників черговою пісенною збіркою (ФОТО)

На теренах Закарпаття, та й не тільки, Софія Сорока відома як поетеса-пісняр. Її перші вірші були опубліковані ще в 60-х роках минулого століття. Відтоді вона радує шанувальників поезії своїми творами.

Закарпатська поетеса Софія Сорока порадувала шанувальників черговою пісенною збіркою (ФОТО)

Нещодавно у «Видавництві TIMPANI» вийшла у світ чергова збірка пісень «У моїх Карпатах». Цей пісенник постав як результат творчої співпраці відомого співака й композитора Петра Матія та поетеси Софії Сороки. Збірник поділений за тематикою на три розділи, в які ввійшли духовні, соціально-ліричні та дитячі пісні. Тематика її ліричних творів досить широка і різноманітна. Це любов до матері, Батьківщини,  Бога і світу. У вірші «Подяка», що не випадково відкриває збірку, автор висловлює щиру вдячність Всевишньому за подароване їй життя, за кожну прожиту хвилину,  за небо, сонце, землю і воду, Вкраїну – за все суще на Землі. Вона просить Бога дати їй терпіння гідно нести свій хрест, щоб не втратити сумління, щедрості й доброти. Вона благає його зберегти в її серці любов, віру й надію, дати їй сили жити й творити.

У поезії «Благословення» поетеса дає настанови синові як прожити своє життя з любов’ю і Богом у серці, без ненависті й зради. Вона закликає його пам’ятати отчий дім, бути гідним, пишатися своєю родиною, любити свою Батьківщину. Є у збірці також вірші, присвячені коханню, коханій, рідному краю, Ужгороду.

Вагоме місце у творчості Софії Сороки займає дитяча поезія, тож не випадково вона теж ввійшла до пісенника. Її вірші виховують дітей у дусі національної свідомості, любові до рідного краю.

Софія Сорока – автор понад десятка книжок, її твори отримали схвальні відгуки відомих письменників та літературознавців. Серед тих, хто писав про  її творчість, – Василь Поп, Петро Скунць, Василь Габорець, Надія Ференц та інші. Зокрема, кандидат філологічних наук Надія Ференц, відгукнувшись на збірку «Хатка незвичайна», пише, що Софії Сороці варто працювати в жанрі дитячої поезії, бо вона – її стихія, покликання. А письменник, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка Петро Скунць свого часу відзначив: «Може, комусь вірші Софії Сороки видадуться простуватими – що ж, вони не розраховані на юрбу, вони шукатимуть спорідненої душі».

Загалом поетична творчість Софії Сороки надзвичайно позитивна і життєствердна, дарує оптимізм, надію на краще майбуття. Вона сповнена простої, але вірної філософії життя, народної мудрості, яка слугує нам своєрідним дороговказом, вчить простим істинам, що робить нас щасливими, гармонізує наші стосунки зі Всесвітом.

Творчий доробок поетеси, її праця на ниві культури гідно оцінені. У 2007 році їй присвоєно почесне звання заслужений працівник культури України. Пісня «Мої Карпати» (слова Софії Сороки, музика Миколи Попенка) була відзначена обласною премією, а за пісню «Благословення» (слова Софії Сороки, музика Василя Гайдука) у 2002 році була нагороджена дипломом обласного пісенного конкурсу «Єдина Україна». Нині її пісні у репертуарі Державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору, академічного хору «Cantus» та багатьох інших професійних та аматорських колективів, окремих виконавців. 

 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

08 червня 2017р.

Теги: збірка, шанувальники, Софія Сорока

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини