Закарпаття: Коли почнуть діяти трудові архіви?

Трудові архіви, відповідно до Положення, - це місцеві архівні установи для централізованого тимчасового зберігання документів, нагромаджених у процесі документування службових трудових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб, та інших архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду.

Потреба у створенні Трудових архівів виникла недавно. В зв'язку з реформуванням економіки, коли частина колишніх державних підприємств ліквідується, змінює форму власності, гостро постало питання про збереження документів з особового складу.

Розпорядженням Президента України «Про невідкладні заходи щодо збереження національних архівних цінностей України», зобов'язано органи державної влади забезпечити створення таких архівних установ.

На сьогоднішній день, до прикладу, в Ужгородському районі Закарпаття немає окремої архівної установи для приймання і зберігання документів з особливого складу (відомості про зарплату, накази про прийом і звільнення - термін зберігання яких 75 років) ліквідованих установ і організацій і тому районний державний архів змушений приймати на зберігання такі непрофільні документи. До ліквідації підприємства установи і передачі документів в архів керівник повністю несе відповідальність за стан та належне збереження документів. Передбачена законом кримінальна відповідальність за халатність і знищення соціально-значимих документів. В районі понад дві тисячі тільки юридичних осіб. Одні ліквідовуються, нові утворюються, процес цей нескінчений.

На жаль, районний державний архів не безрозмірний і не в змозі прийняти всі документи, особливо великих колишніх підприємств. Насамперед це стосується сільськогосподарських підприємств, де працювали тисячі людей, більшість працездатного населення району.

Із 15 сільгосппідприємств (колишніх колгоспів і радгоспів району) частина припинила свою основну діяльність, а в таких як колгоспи «Авангард» с. Есень, «Перемога» с В. Добронь, «Шлях до комунізму», с Паладь Комарівці, «Дружба народів» с. Сюрте, радгосп «Світанок» с Руські Комарівці йде процедура ліквідації. З 1946 року і до сьогоднішнього дня тут накопилось чимало документів з особового складу (приблизно 20 -25 тис. одиниць зберігання). Саме тому ми змушені шукати інші, альтернативні шляхи для збереження цих документів. Одним з таких є створення Трудових архівів в сільських радах, до речі, це передбачено ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування». З цього приводу в районі прийнято спільне розпорядження голів державної адміністрації та районної ради, утворено робочу групу по сприянню створення Трудових архівів в сільських радах та організації їх діяльності. Архівним відділом розроблено нормативно-правові документи по створенню та діяльності Трудових архівів. Це питання неодноразово виносилось на обговорення на семінарах-нарадах з сільськими головами, а також розглянуто по депутатському запиту Сані Б.Ш. на сесії Ужгородської районної ради.

Створення таких архівних установ в сільських радах було б найменш затратно з фінансової точки зору і найбільш комфортно для обслуговування громадян, які проживають на території сільських рад колишніх колгоспів і радгоспів. Для цього на місцях є все необхідне: приміщення, стелажне обладнання, кадри. Основна причина, що стримує процес створення Трудових архівів в сільських радах, це кошти, які необхідно вишукати для оплати праці (0,5 окладу працівнику відповідальному за роботу архіву). Положенням передбачено фінансування з місцевого бюджету, а коштів як завжди не вистачає. Та проблему при бажанні вирішити можна.

Для цього потрібно насамперед добру волю і розуміння проблеми з боку сільських голів де необхідно створити Трудові архіви, а технічно - це прийняти рішення сесій сільських рад, яким створити Трудовий архів і затвердити відповідне Положення про нього.

На сьогоднішній день вже прийнято рішення сесій про створення трудових архівів при В. Доброньській, Есеньській, Сюртівській і П. Комарівській сільрадах.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх інших сільських голів, де це питання назріло і потребує негайного вирішення, зробіть так щоб ваші односельчани ще довгі роки згадували вас з вдячністю, а не лаяли, як в окремих випадках буває зараз, через те, що пропрацювавши все життя в копгоспі, вони на старості літ не можуть взяти довідку про зарплату або про стаж роботи, які необхідні в пенсійне управління для нарахування пенсій.

Омелян Алексій, начальник архівного відділу Ужгородської РДА
24 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини