В Ужгороді говорили про безоплатну правову допомогу нацменшин Закарпаття

У середу, 22 березня, в Закарпатській ОДА за "круглим столом" обговорювали шляхи покращення поінформованості про безоплатну правову допомогу для нацменшин краю.

В Ужгороді говорили про безоплатну правову допомогу нацменшин Закарпаття

У заході, організованому Регіональним центром з надання БВПД та Головним територіальним управлінням юстиції в Закарпатській області, взяли участь директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко, заступник начальника відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА Наталія Шутанич, виконавчий директор ПФ «Розвиток» Наталія Козир, представники громадських об’єднань національних меншин, правозахисники.

Відкриваючи захід, директор Регіонального центру Василь Попадинець наголосив, що «основним завданням системи безоплатної правової допомоги, яка вже чотири роки функціонує на Закарпатті, є забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот та для всіх мешканців краю. Попри активну правопросвітницьку роботу та інформаційну кампанію, значна частина населення все ще не достатньо поінформована про свої права та можливість отримати безоплатну правову допомогу. Зустріч за круглим столом із представниками громадських організацій національних меншин краю, безсумнівно, сприятиме розширенню доступу до правової допомоги за рахунок держави ще ширшому колу осіб та вирішенню їх життєвих проблем у правовий спосіб».

Про правову допомогу, яку надає Правозахисний фонд «Розвиток» ромам, розповіла  поінформувала Наталія Козир, зазначивши, що «ми надаємо ромам первинну і вторинну правову допомогу, захищаючи їхні інтереси. Працюємо безпосередньо в таборах, займаємося правопросвітництвом. Серед основних проблем ромів чи не найбільшою є відсутність правовстановлюючих документів. Але щоб вирішити проблеми ромського населення, недостатньо лише надавати їм правову допомогу – необхідно внести відповідні зміни до Законодавства». Н.Козир відзначила великий позитив співпраці ПФ із Регіональним центром щодо надання ромам безоплатної правової допомоги.

М.Давиденко поінформував присутніх про те, хто може скористатися безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою. Директор МЦ також зазначив, що проблема відсутності документів у ромів є перешкодою у вирішенні багатьох їхніх правових питань.  

Представник ГО «Молодіжне товариство угорської культури» та адвокатського об’єднання «Алібі» Віктор Іляшович каже, що функціонування системи безоплатної правової допомоги є дуже важливим для багатьох краян, особливо соціально вразливих категорій. Що стосується безоплатної правової підтримки представників нацменшин, слід зважати на те, що деякі з них не знають української мови. Маріана Беркі, правник «Товариства угорської культури Закарпаття» зазначила, що «потреба в безоплатній правовій допомозі справді є, і вона дуже актуальна. А оскільки, чимало представників нацменшин не володіють державною мовою, важливо, надаючи безоплатну правову допомогу, залучати правозахисників, які розмовляють мовами національних меншин». Також М.Беркі наголосила, що члени Товариства намагаються донести до етнічних угорців інформацію про безоплатну правову допомогу, публікуючи інформацію, оголошення у друкованій пресі, на інтернет-сайті, та запропонувала не тільки розраховувати на державні кошти, але й спробувати залучати гроші на розвиток безоплатної правової підтримки краян через отримання грантів.

Представник ГП Української Гельсінської спілки з прав людини в Ужгороді Юрій Опаленик наголосив, що «результатом співпраці УГСПЛ з Регіональним центром у сфері надання правової підтримки краянам є чимало позитивних, успішно вирішених проблем громадян. Співпраця ведеться і в напрямку правопросвітництва, адже це дуже важливо, аби краяни, у тому числі, і представники нацменшин, знали, куди звернутися зі своїми проблемами, і де вони можуть отримати якісну безоплатну правову допомогу». Ю.Опаленик також зазначив, що чимало проблемних питань, як засвідчує практика, можна вирішити у досудовому порядку. 

Насамкінець учасники круглого столу вирішили опрацювати пропозиції, які прозвучали упродовж заходу, зокрема щодо ініціювання законодавчих змін з питань врегулювання сплати судового збору для соціально незахищених верств населення, пошуку грантів та покращення інформування про безоплатну правову допомогу мовами нацменшин.

23 березня 2017р.

Теги: нацменшини, національні меншини

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини