Закарпатська цеглинка у соборній споруді України

День української соборності 22 січня – перше не «угарне”, а уже тривожно-злободенне свято у національному календарі. За тим настане день героїв Крут і багато інших подібних дат.

Закарпатська цеглинка у соборній споруді України

Формально зараз згадують про злуку Західної України з Києвом, але з цим нині якраз найменше проблем (коли відкинути сакраментальне питання, куди дівати львівське сміття – тільки не на Закарпаття!). Проблеми із соборністю зараз на зовсім інших теренах, де вони перейшли у формат збройного протистояння – нехай не самі по собі, а за допомогою “наших воріженьків”, але від того не легше.

Україна – територіально найбільша держава Європи, яка сформувалася у нинішніх межах тільки упродовж ХХ ст., тому вона не є унітарною. Різні регіони, що віками переживали дуже різні історії, все ще притираються одне до одного. Німеччина не менш мозаїчна, але там багато питань знято завдяки федеративним механізмам, а головне – високому життєвому рівню. Для України федеративність неприйнятна: як показали нещодавні події, будь-які відцентрові рухи ведуть врешті-решт просто до відділення регіонів від центру.

Що ж до заможності, то Україна – одна з найбільш злиденних держав Європи (нижчий життєвий рівень хіба що у громадян Молдови). Ясно, що це соборність аж ніяк не зміцнює, навпаки – провокує сепаратистські настрої. На щастя, гола пропаганда нині абсолютно не ефективна: люди геть зневірилися і на порожні слова про необхідність якогось відособлення просто не реагують. Щоправда, так само неефективна і словесна пропаганда соборності – її слід зміцнювати справами. Україна приречена на соборність в рамках унітарного децентралізованого устрою, хоча навіть децентралізація поки буксує – головним чином через низьку довіру до центральної влади.

Дошкульними ударами по соборності є постійні незрозумілі коливання валютного курсу, на яких хтось добряче нагріває руки. Такі коливання неминуче ведуть до стрибків споживчих цін, на які в різних регіонах реагують дуже по різному – відповідно до історично сформованої там ментальності.

Коли розподіл бюджетних коштів між регіонами відбувається за якимись зовсім незрозумілими принципами – це тим більше не сприяє соборності. Держава тоді уподібнюється фольклорній сороці-вороні, яка тому дала, а тому не дала. Про загальний рівень патріотизму у такій державі говорити важко.

Ще більше підривають соборність постійні шарахання в ході нинішніх хаотичних реформ, що ведуть до знищення цілих галузей. Кожний регіон починає рятуватися від цього по-своєму, в результаті відособленість між ними тільки зростає.

Нинішня владна команда відрізняється від тієї, що була чотири роки тому, тим, що ця приділяє велику увагу власному позитивному іміджеві і говорить багато цілком правильних слів. Інша річ, що справи поки до цих слів не підтягуються. Навпаки, розрив між обіцянками і їх виконанням усе зростає. Україна деградувала за всіма основними соціально-економічними показниками. Отже, і рівень соборності знизився, бо він залежить від об’єктивних факторів, які зв’язують різні краї між собою. Людські настрої – тільки відображення цих економічних скріп.

Закарпаття зацікавлене у притоку туристів з-за перевалів, а також у рухові українських вантажів через нашу територію в сусідні країни. Це головна запорука нашої соборності. Ніби Закарпаття нарешті знайшло своє місце в українському організмі. Хоча найближчі роки все одно будуть тяжкими. Особливо розраховувати на підтримку з центру не доводиться. Мріємо тільки про те, аби менше було болючих ударів з Києва у спину, яких за останні чверть віку було вже немало. Закарпаття не прагне більших повноважень аніж в інших регіонів. Проте й ставлення до нас як до наймолодшого брата в українській родині теж не обнадіює. То ж святкуватимемо, аби усім жилося добре але не за рахунок одне одного.

Сергій Федака
22 січня 2017р.

Теги: соборність

Коментарі

Byby 2017-01-24 / 06:12:36
olezhe pogodzhyjys* shcho prognozu mozhyt* bytu. Riznumu i navit* pomulkovumu ale kozhna ljyduna majie pravo na pomulky tak samo jak i. Na svobody slova shcho vlastuvo i jie narizhnum kamenem demokratijii a ne persoal*ne rishennja admina......bo inakshe zce mozhna tlymachutu jak zcenzyry

Олег 2017-01-23 / 10:00:13


Прогнози взагалі річ невдячна і хитка. По-перше. А по-друге, опираючись на "прогнози", ви хамськи і зверхньо розкидаєтесь порадами в дусі північного сусіда. На цьому суперечку завершено. Всі подальші коментарі схожого штибу видалятимуть. Кому треба, прочитає "прогнози" напряму в тих чи ніших виданнях, а не за прямим посиланням з коментарів на ЗО. Адмін


Олег 2017-01-23 / 09:29:12


Із сумнівними пропагандистськими "прогнозами" та хамством - на інші майданчики. Коментар видалено. Адмін


Byby 2017-01-23 / 07:22:14
Poku mozhyt* do. Togo. Chasy. Bytyt* durubanutu........shcho jiim. Sobornist* kolu. Vidzhumajut* banku....a. Tam. Groshi ...mil*yonu. Mil* yoniv.......v. Takuj. Sposib. Vzhe. Vidpala. Potreba. V. Reketurah. I tityshkah........" jak. Krastu. Tak. Mil*yonamu .....skazala. Gontareva "......i. Jii. Dobre. Pochylu. I. Zrozymilu ......bandutam. Mil*yonu.......narody. Sobornist*

Петро Верховинський. 2017-01-22 / 19:05:35
Про яку соборність нині Ви говорите, пане професоре? Нема її, кролики в поросі, вакови з баптістами її розїли. Схаменіться, люди,бо лихо буде Україні.

Богдан 2017-01-22 / 19:03:20
Та правду говорить професор - нічого зараз не зміцнюєсоборність, і в першу чершу дії київських "верхів, яких потрібно негайно міняти, якщо хочемо мати справжню Україну.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини