Регіональний екологічний форум "Чоп-ЕКО 2016" зібрав на Закарпатті представників області та фахівців найближчого зарубіжжя (ВІДЕО)

Регіональний екологічний форум «Чоп – ЕКО 2016» зібрав у прикордонному містечку представників Закарпатської області, найближчого прикордоння та словацькі експерти.

Регіональний екологічний форум "Чоп-ЕКО 2016" зібрав на Закарпатті представників області та фахівців найближчого зарубіжжя (ВІДЕО)

На прикладі Чопа говорили про глобальну проблему екології води, водопостачання та водовідведення.

Валерій САМАРДАК, міський голова Чопа

Проблема воды присуща не только Чопу, а к сожалению, многим другим населенным пунктам Закарпатья. Мы этим форумом попытались дать оценку той ситуации, которая есть у нас на данном этапе. На проблематике Чопа разобраться в проблематике, в том числе и близлежащих сел. Потенциально Чоп являясь центром громады, которая будет создана, нужно мыслить шире, затрагивая не только узкие чопские проблемы. Мы хотим услышать оценку специалистом, увидеть их видение выхода из сложившейся ситуации. НА сегодняшний день уже есть много новых, интересных технологий.

Словацькі колеги із міста Спішска Бела розповіли про успішний водний проект у своєму краї та поділилися досвідом транскордонного співробітництва. Запевняють: не варто чекати приєднання України до ЄС. Аби покращити умови життя людей достатньо бажання органів місцевого самоврядування, а шляхи спільного вирішення болючого питання води можна знайти.

Штефан БІЄЛАК, мер м. Спішска Бела (Словаччина)

Екологічні проекти не є короткотривалими, тільки їх підготовка займає не один рік. За рік не вирішити питання водопостачання чи каналізації. Треба, перш за все, співпрацювати із найближчими населеними пунктами, аби працювати у спільному напрямку. У нас ми втілили великі проекти, з великими інвестиціями транскордонного співробітництва, оскільки наш край, Спішска Бела межує з Польщею. Вдалося вирішити проблему каналізації, питної води та постачання. Можливо, це відповідь для ваших очільників. Оскільки на Закарпатті, яке межує з багатьма іншими країнами Європи, легше шукати інвестиційні проекти, фінансову підтримку у міжнародному співробітництві.

На зустрічі присутніми були також експерти державних екологічних інспекцій України та зарубіжжя, представники Закарпатського облводгоспу, представники громадських екологічних організацій, фахівці у сфері очистки стічних вод. За словами Агнеси Альберт, спеціаліст Департаменту екології ОДА, 94% водоочисних споруд краю у неналежному стані. І хоч наші річки , порівняно із іншими на території України, чисті, все ж антропогенний вплив у екологію – чималий.

Агнеса АЛЬБЕРТ, заступник начальника відділу водних ресурсів Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА

За результатами аналізу і моніторингу, ті показники наших річок вони є в межах існуючих, затверджених санітарних норм, затверджених в Україні. Якість води у крані залежить більше не від річок, а від якості водопостачальника. Можемо забирати чисту артезіанську воду, але поки вона пройде по нашим застарівшим мережам. За якість води відповідають комунальні підприємства, не може подаватися у крани непридатна для споживання вода.

Поділитися досвідом очищення стічних вод та запровадженою у Словаччині технологією модульної системи фільтрації приїхали експерти Ekoservis Slovensko. Пан Франк Вернер працює в Україні із 1997 року, успішні спільні транскордонні проекти уже були запроваджені у Західних областях України. Тепер на черзі Закарпаття. Спеціаліст запевняє: у рамках спільних грантових проектів можна успішно запровадити європейський досвід.

Франк ВЕРНЕР, спеціаліст з фільтрації води, Ekoservis Slovensko

Наше гасло «Очищена стічна вода – продукт для людства». Наша ініціатива вболіває за екологічний фактор, аби люди жили у чистому середовищі. Ми у Словаччині 25 років тому проходили схожий шлях, який тепер є в Україні. У 2007 році ми у співпраці запустили проект «Чисте Закарпаття», а також англійсько-американську співпрацю «Чиста Тиса». Тут показано проект очищених стічних вод, а також якісної питної води, а ще важливо – ліквідацію сміття. На жаль, вчасно не було фінансових гарантій і проект довелося зупинити. Вважаю, що ідея добра, результат може бути ще кращим, важливо знайти ефективний та реальний шлях співфінансування.

Екологічний форум, проведений у Чопі, проказав реальні технологічні рішення та способи врегулювання проблеми очистки стічних вод у Закарпатті. Зараз важливо визначитися із фінансовими джерелами для вирішення питання та показати донорським структурам готовність до співпраці органів місцевого самоврядування. Зокрема, з метою подолання проблеми якісного очищення каналізаційних стоків.

Ужінформ

30 листопада 2016р.

Теги: форум, Чоп, вода

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини