На Закарпатті щороку вперше реєструється близько 3 тисяч випадків злоякісних новоутворень

А від злоякісних новоутворень помирає майже 1600 хворих.

На Закарпатті щороку вперше реєструється близько 3 тисяч випадків злоякісних новоутворень

Тож для  вдосконалення  профілактики, своєчасної діагностики,  зменшення соціально-економічних втрат суспільства у зв’язку з онкологічними захворюваннями та смертністю від раку в області, крайовим обранцям пропонується затвердити обласну Програму боротьби з онкологічними захворюваннями  на  період до 2021 року.  

Як зазначають розробники проекту, злоякісні новоутворення – одна із важливих проблем охорони здоров’я в області, актуальність якої визначається постійним ростом ураження населення злоякісними новоутвореннями, важкістю своєчасної діагностики, високою вартістю і складністю лікування, високим рівнем інвалідізації і смертності хворих. В структурі смертності населення області - злоякісні новоутворення на другому місті  після серцево-судинної патології. В області щороку вперше  реєструється біля 3000  випадків злоякісних новоутворень,  від злоякісних новоутворень помирає  біля 1600 хворих . Захворюваність та смертність від злоякісних новоутворень в Закарпатський області зростає. В структурі захворюваності дорослого населення переважають пухлини легенів та бронхів, шлунково-кишкового тракту, молочної залози та жіночих статевих органів у жінок , передміхурової залози у чоловіків. Злоякісні новоутворення спричиняють значну інвалідизацію працездатного населення. 

Показник смертності населення області від злоякісних новоутворень зростає більш швидкими темпами ніж  показник захворюваності. В структурі смертності переважають пухлини легенів та бронхів, шлунково-кишкового тракту, передміхурової залози у чоловіків, молочної залози у жінок.

Основна причина несвоєчасної діагностики злоякісних новоутворень – несвоєчасне звернення  населення за медичною допомогою, низька ефективність профілактичних оглядів.  З метою забезпечення профілактики,  ранньої діагностики злоякісних новоутворень необхідно застосовувати  сучасні  методи  скринінгу та діагностики.  

Кількість хворих, яким можливо провести лікування, зростає. Збільшення   фінансування  закупівлі хіміотерапевтичних препаратів та препаратів супроводу  за рахунок місцевого бюджету покращило  забезпечення хворих  хіміопрепаратами  та  дало змогу провести спеціальне лікування  1156 онкологічно  хворим в 2009р., в 2015 році  - 1501  онкологічно хворим частково,   але   забезпечує тільки 10%  всієї потреби. Торік не було забезпечено лікування онкологічно хворих за кошти Державного бюджету. 

Проектна потужність диспансеру становить 135 ліжок, фактично розгорнуто 250 ліжок, розрахункова потреба ліжок для лікування хворих злоякісними новоутвореннями становить – 370, дефіцит ліжкового фонду диспансеру становить 40%. В стаціонар обласного клінічного онкологічного диспансеру  проведено  в 2009 році  5578  госпіталізацій, в 2015 році – 7685 госпіталізацій,  постійно зменшується  середнє перебування на ліжку,  що  свідчить про значне навантаження в роботі на персонал. В обласному клінічному онкологічному диспансері  організовані відділення мамології, абдомінальної хірургії, денного перебування хворих, виділені ліжка для лікування пацієнтів із злоякісними новоутвореннями голови та шиї.

Причиною несприятливої епідеміологічної ситуації з онкологічної патології  є суттєві недоліки організації проведення профілактики та ранньої діагностики передракових захворювань та злоякісних новоутворень, недостатнє забезпечення медичними засобами та реактивами для скринінгових обстежень. Потребує заміни та оновлення  обладнання для профілактичних обстежень, діагностики та лікування злоякісних новоутворень.      

Вжиті заходи щодо ранньої діагностики злоякісних новоутворень в області не дають можливості в повній мірі забезпечити надання якісної та ефективної онкологічної   допомоги населенню. Раннє виявлення злоякісних новоутворень, передракових захворювань дозволить  ефективно лікувати хворих та зменшить витрати, зменшить смертність від онкологічних захворювань, збільшить тривалість життя онкологічних хворих, зменшить вихід на інвалідність.

Тож метою даної Програми є підвищення ефективності заходів з профілактики, раннього виявлення та забезпечення лікування онкологічних захворювань, зниження смертності, зменшення кількості первинних виходів на інвалідність внаслідок захворювань на рак, створення умов для продовження та поліпшення якості життя онкологічних хворих.

У ній чітко визначено шляхи та засоби розв'язання проблеми, обсяги та джерела фінансування, строки та етапи виконання програми, а також перелік завдань та заходів програми. 

Наголошується, що підвищення ефективності профілактичних заходів та раннього виявлення передракових захворювань, інформаційне забезпечення населення   дозволить виявляти хворих в ранніх стадіях, зменшити витрати для проведення лікування хворих злоякісними новоутвореннями, поліпшити якість їх життя, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

16 листопада 2016р.

Теги: новоутворення

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини