На Закарпатті сертифіковано 80% лісів

У Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося засідання Громадської спілки «Асоціація відповідальних лісопромислових підприємств України», головна мета якого – пошук шляхів вирішення актуальних проблеми деревообробних підприємств.

На Закарпатті сертифіковано 80% лісів

Під час засідання учасники обговорили питання взаємовигідного співробітництва з питань лісової сертифікації між Закарпатським ОУЛМГ та соціально і екологічно відповідальними деревообробними підприємствами Закарпаття, ознайомилися з міжнародним досвідом діяльності лісопромислових асоціацій зорієнтованих на розвиток лісової сертифікації за схемою FSC. Серед найважливіших питань, яке піднімалося під час засідання учасниками – це гостра необхідність відповідального лісоуправління для збереження біорізноманіття та сталого використання лісових ресурсів. 

Зазначалося, що закарпатські лісгоспи вперше пройшли процес сертифікації за схемою FSC (Лісова Наглядова Рада) і у жовтні 2005 та отримали сертифікат. На сьогоднішній день лісова сертифікація в лісових господарствах триває, однак уже 14 з 18 лісогосподарських підприємств успішно пройшли міжнародний аудит. Це означає, що 80% закарпатських лісів сертифіковано. Йшлося і про те, що закарпатське лісове господарства активно переймає найкращий світовий досвід наближеного до природи лісництва з широким залученням громадськості та представників мас-медіа: 

Лісова сертифікація забезпечує створення умов для збалансованого вирішення економічних, екологічних та соціальних питань у лісовому секторі. Сертифікація лісів окремого лісогосподарського підприємства формує для нього сприятливі конкурентні передумови завоювання місця на ринках деревини чи виробів із неї, в т. ч. на міжнародному. Такий сертифікат засвідчує, що на даній території управління лісами і господарювання в них здійснюється з дотриманням критеріїв невиснажливого лісового менеджменту.

Лісова сертифікація – це процедура, під час якої третя незалежна сторона – акредитована аудиторська організація – засвідчує, що система ведення лісового господарства сертифікованих лісогосподарських підприємств відповідає встановленим екологічним, економічним та соціальним стандартам. Деревина у сертифікованому підприємстві заготовляється за природозберігаючими технологіями, запобігаючи знищенню лісової підстилки, розвитку ерозійних процесів, зсувам; лісові насадження відновлюються переважно природним шляхом, а біорізноманіття (різноманіття флори та фауни) не опиняється під загрозою.

Асоціація відповідальних лісопромислових підприємств України з’явилася внаслідок необхідності в об’єднанні відповідальних лісопромислових підприємців для ведення бізнесу у сталий спосіб, який може задовільнити потреби підприємців та зберегти ліси України. Створенню Асоціації передувало підписання «Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з питань лісової сертифікації між Закарпатським ОУЛМГ, Національним представництвом FSC в Україні, WWF, екологічними НГО та деревообробними й лісозаготівельними підприємствами Закарпаття». 

Метою «Асоціації відповідальних лісопромислових підприємств України» є задоволення, захист і реалізація його членами своїх законних прав і свобод через підтримку і просування соціального й екологічного відповідального лісопромислового бізнесу, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатського ОУЛМГ.

 
27 жовтня 2016р.

Теги: ліси, сертифікація

Коментарі

Melan Cholik 2016-10-27 / 23:24:43
Ce prosto chudovo !

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини