«Коронний» злочин. Мовою фактів і документів

На очах у влади в Ужгороді без жодних на те дозвільних документів здійснено безпрецедентне руйнування пам’ятки. Злочин прикрито красивою картинкою на огорожі будівельного майданчика. Чиновники різних рівнів і якостей є його співучасниками.

«Коронний» злочин. Мовою фактів і документів

21 червня 2016 року на ресурсі youtube.com 21 червня 2016 року Mike Dankanych опублікував запис виступу міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, де з 57 хвилини йде мова про т. зв. дозвільні документи на проведення робіт на на пам’ятці культурної спадщини «Будівля ресторану та готелю «Корона».

На думку мера, у забудовника, назву якого він озвучив – ТОВ «Бізнес центр «Корона», по-перше, наявні всі дозвільні документи, а, по-друге, забудовник взагалі здійснює лише підготовчі роботи на об’єкті.

В обох випадках інформація, подана Б.Андріївим, є, м’яко кажучи, недостовірною.

1. У ТОВ «Бізнес Центр «Корона» відсутні дозвільні документи.

Відповідно до містобудівного розрахунку та ескізних пропозицій, розроблених 2014 року ФОП Дрик М.В., категорія складності об’єкта – IV. А відтак, відповідно до статті 6-1 Закону України «Про охорону культурної спадщини»,  набуття забудовником права на провадження будь-яких дій щодо здійснення господарської діяльності на об'єктах  культурної спадщини за декларативним принципом забороняється.

Отже, проведення будь-яких видів робіт на пам’ятках культурної спадщини здійснюються не на основі декларації, а виключно на підставі письмового дозолу, що, відповідно до вимог вказаного закону, видається органом охорони культурної спадщини обласної державної адміністрації на підставі погодженої з ним науково-проектної документації (стаття 26 Закону України «Про охорон культурної спадщини»).

Однак, відповідно до інформації Ужгородської міської ради, будь-яких дозволів на реставрацію, реконструкцію, перебудову пам’ятки архітектури місцевого значення – готель «Корона» на пл. Театральній, 5, 7 органом з питань охорони культурної спадщини не надавалося.

У наявності забудовник має лише містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, І-ша черга якої передбачає (увага!) реставрацію та  реконструкцію пам’ятки архітектури місцевого значення (ох. №090013) «Готелю «Корона» під багатофункціональний комплекс з розширенням за рахунок влаштування мансардного поверху та добудовою.

Отже, передбачено реставрацію і добудову, але  аж ніяк не знесення і руйнування пам’ятки. При цьому, відповідно до цих умов, максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – існуючий, а планувальні обмеження передбачають виконання реставрації і реконструкції у чіткій відповідності до реставраційного завдання з урахуванням охоронного договору №93 від 12 травня 2014 року та історико-містобудівного обґрунтування №105-2013 АР-3-01-01.

ІІ-га черга передбачає будівництво арт-бізнес центру «Корона» на іншій частині земельної ділянки (території пам’ятки).

Проекти обох черг підлягають погодженню в управлінні містобудування та архітектури Ужгородської міської ради.

Друге. Декларація про початок виконання будівельних робіт, на яку посилається міський голова у інтерв’ю, зареєстрована ще ТОВ «Проект Готель Консалтинг» в січні 2014 року на здійснення робіт на об’єкті складності ІІІ категорії, що не може бути пам’яткою культурної спадщини Оскільки, відповідно до Порядку віднесення об’єктів будівництва до IV і V  категорії складності (затверджений Постановою КМУ від 27 квітня 2011 року за №557) об’єкти, що є пам’ятками культурної спадщини місцевого значення, відносяться до IV категорії складності.

Відтак, жодним чином вказана декларація не забезпечує можливість товариству з обмеженою відповідальністю «Бізнес Центр «Корона» здійснювати будь-які роботи, навіть підготовчі, оскільки зареєстрована така в 2014 році іншим товариством, а саме – ТОВ «Проект Готель Консалтинг», Окрім того, підготовчі роботи,  за словами інженера технічного нагляду Ігоря Чернецького, завершені 2014 року, про що зроблено запис в журналі виробництва робіт «Відомості про виконання робіт». Ну і такі роботи здійснювалися на об’єкті хоча й на пл. Театральній, 5,7, однак, ніяк не на пам’ятці архітектури під охоронним номером №090013!

Третє. Реставраційне завдання на розробку науково-проектної документації «Колишній готель «Корона» поч. ХХ ст.», історико-містобудівне обґрунтування, розроблені ДП «Інститут «Укрзахідпроектреставрація» 2013 року, та Містобудівний розрахунок, розроблений ФОП Дрик М.В. 2013 року, для іншого ймовірного забудовника ТОВ «Проект Готель Консалтинг».

Згідно з реставраційним завданням, стан більшості елементів пам’ятки оцінено ДП «Інститут «Укразахідпроектреставрація» як задовільний.

Реставраційне завдання передбачає будівництво арт-бізнес центру впритул до тильного фасаду пам’ятки. Виконання робіт, згідно із цим завданням, полягає у підсиленні аварійних ділянок стін, конструкцій перекриття та даху; реставраційно-ремонтних роботах фасадів і будівництво у внутрішньому дворі. Оце і вся реставрація із пристосування пам’ятки до сучасних потреб. При цьому адаптацію належить виконувати з дотриманням реставраційних вимог, враховуючи історичну, архітектурну та художню цінність будинку в цілому; влаштування сучасного інженерного обладнання не повинно спотворювати фасадів та інтер’єрів пам’ятки. То хто ж, на якій підставі і під чиїм «кришуванням» її спотворив?!

Однак, ці передпроектні документи ніяким чином не є самим проектом, а лише частиною, що передує його розробці і, як бачимо, всі вони стосуються реставрації, жодним чином не перебудови і навіть не реконструкції.

Жодних слідів документації дозвільного характеру на проведення реставрації та реконструкції пам’ятки архітектури місцевого значення «Готель «Корона» ХХ ст.» під багатофункціональний комплекс з розширенням за рахунок влаштування мансардного поверху нами не виявлено.

Ще раз відповідально заявляємо, що дозволу на знесення (руйнування) основної будівлі пам’ятки архітектури місцевого значення, охоронний №090013, ні у ТОВ «Проект Готель Консалтинг», ні у ТОВ «Бізнес Центр «Корона» немає!

Руйнування пам’ятки культурної спадщини містить ознаки злочину за статтею 298 КК України.

«До речі, для відома міського голови в порядку підвищення рівня ерудованості в галузі містобудування, – говорить правозахисник Н.Майстренко, – оскільки такий у міського голови повинен бути вагомо високий, відсилаю його для усвідомлення різниці між підготовчими і будівельними роботами, реконструкцією та реставрацією до Державних будівельних норм ДБН А.2.2-3-2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» та ДБН А.3.1-5-2009 «Організація будівельного виробництва» та постанови КМУ від 13 квітня 2011 року за №466, якою затверджено Порядок виконання підготовчих та будівельних робіт, ну і звичайно, до коментаря до статті 298 Кримінального кодексу України. Це для того, щоб публічно не виголошувати «здравіци» на честь забудовника-злочинця».

Ситуацію жодним чином не змінює той факт, що під тиском громадськості і конкретно – у відповідь на звернення Н.Майстренко з міськради надійшли повідомлення, що "розпорядженням міського голови 02.07.2016 №251 утворено робочу комісію з метою обстеження пам'ятки архітектури місцевого значення (ох.№090013) "Готель Корона".., що перебуває на реставрації". І що "у зв'язку з руйнуванням об'єкту культурної спадщини "Готельно-ресторанний комплекс "Корона"виконавчим комітетом Ужгородської міської ради подано повідомлення до Ужгородського відділу поліції ГУ НП в Закарпатській області про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення".

На будівельному майданчику на місці зруйнованованої "Корони" вже стоїть кран, який, не важко здогадатися, зараз пришвидшеними темпами ховатиме злочин руйнування пам'ятки спорудженням нових стін.

Так чи інакше, нині, по факту, маємо, крім кількаразової багатомільйонної крадіжки коштів міської громади шляхом викупу пам’ятки за заниженою вартістю, з заниженою злочинним шляхом площею та невиконаними умовами про інвестування в реконструкцію площі Театральної, ще й факт повного злочинного знищення об'єкту, що перебуває під охороною держави.

Тобто злочину, так само злочинно «кришованого», як бачимо, владою на всіх її рівнях – від голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та міського голови Ужгорода Богдана Андріїва до наразі знеголовлених поліції та прокуратури області.

Усі вони, разом з ініціатором кримінальної оборудки І.Волошиним, є співучасниками цього «коронного» злочину.

18 липня 2016р.

Теги: Корона, пам'ятка, руйнування, злочин, Іван Волошин

Коментарі

111 2016-08-07 / 20:38:42
А чому до цього криворукого архітектора Дрика нема питань, він у змові з Волошиними руйнує будівлю. забрати у козла сертифікат, активісти підійміть це питання.

1 Читач 2016-07-22 / 12:55:17
Якщо Гаврилюк повторить помилку Янка і прийме волошина, який з першого дня залякав і пригрозив писати нісенітниці про прокуратуру, піде слідом в Донецьк!!! Відновити справедливість шанс є! І він лежить на поверхні! Лише необхідна воля прокурора області і кадрова чистка починаючи з малинича!

Роман 2016-07-21 / 00:55:22

Тільки титульна стіна Корони залишилась...!!!!!!!!

Прикро ще те, що через 2 роки журнашлюшки і журнадараси сидітимуть в Короні плаза ім. КА Волошина і питимуть каву промовляючи який все ж господарник цей Волошин. А Волошин сидітеме в Ужгміськ раді з короною на голові плануючи чергову аферу з ляльковим театром!

форестер 2016-07-19 / 02:27:57
Волошин - шавка. Це інвестиції масштабнішого злодія, розкрадача китайського мільярду Роберта Бровді

валик 2016-07-19 / 00:06:38
а откуда фин ресурс вдруг у Волошина на корону взялся?Банки уже вряд ли ему дадут :)))

Наталка Майстренко 2016-07-19 / 00:05:09
Ужгородцеві Це Ваш етап боротьби, і я в ньому, на жаль, участі не брала. Тому додати можу небагато - Каспєров, Костенчук, Щадей, Німеннко, Таня-експерт (прізвище забула). Чому ж Ви прізвища не називаєте, якщо знаєте більше? Стаття загалом як рефлексія на індульгенцію покидьку від Андріїва, висловлену на кишеньковій "Тисі". Не гоже меру брехати, однак!

Адмін 2016-07-18 / 18:47:33
Ужгородцеві

Хто забув?

Ужгородець 2016-07-18 / 18:43:35
З історії злочинної прихватизації та руйнування історичного комплексу "Корона" в Ужгороді...
Правда про початки цього злочину, рекетирське відібрання комплексу від законного орендаря ПП "Коруна", виживання і спроби знищення матеріально-технічної бази Карпатського університету імені Августина Волошина та Української богословської академії, про співучасть організованої злочинної групи, в даному злочині, в складі ряду прокурорів Ужгорода, Закарпаття, Генеральної прокуратури України, суддів Господарського суду в Закарпатській області, Львівського апеляційного господарського суду, Вищого спеціалізованого господарського суду, міського голови Віктора Погорелова, горе-депутатів Ужгородської міської ради, про участь представників політичних партій усіх відтінків і барв Ужгорода і Закарпаття ... - забули і жодного слова...
Чого б це ???

Наталка Майстренко 2016-07-18 / 18:35:25
Місто невелике, кожному, особливо публічним особам, варто задуматись над (не іміджем, бо вони дуже далекі від розуміння такого, прийнятого в країні походження цього слова) а по-нашому, по-українськи, - над своїм лицем, щоб не перетворити його своїми діяннями в морду. Бо морду пам'ятатимуть довго. Згадаймо хоча б світлину з антимайдану на площі Народній взимку 2014-го... Час не стоїть на місці, не буде нас, прийдуть наступні, молоді чесні, світлі, відкриті. Вам, нечесним, не сховати ваші морди серед світлих облич. Ви - мічені

форестер 2016-07-18 / 16:07:29
Хороша тємка для перевірки на вшивість нового прокурора з Луценком :)

До Дмитра 2016-07-18 / 15:52:45
Повністю підтримую, Волошин з Корбанем незаконно прихватизували і військове майно по вулиці Другетів у м.Ужгороді, колишня станція ГСТО військової частини номер 1778, зверніть увагу, що там уже розвалили 3 поверх будівлі, навпроти через дорогу Волошин з Корбанем побудували багатоповерхівку. Це під час війни розвалюють військову частину і нікому до цього немає жодного інтересу, військовий прокурор не бачить, а цивільна прокуратура і поготів.

Діма 2016-07-18 / 14:27:45
Під ніком Правий сегмент коментує колишній прокурор області Корбань, який на кредиту у закарпатців гроші і фінансує Волошина афери, бо ніяк не може забути про Закарпаття і хоче тут жити і заробляти.

О.Д. 2016-07-18 / 14:05:43
Правий сегмент, ви поняття не маєте, що і як відбувалося, але з притаманним вам апломбом лізете все коментувати...

Вам вже тут, у коментарях, на сайті, якщо я не помиляюся, радили засісти за матеріали, що їх видає пошук за тегом Корона. А тоді, можливо, щось коментувати.

Бо зараз ви просто виглядаєте, перебачте, глупо.

Правый сегмент 2016-07-18 / 13:57:29
Хочу спросить журналистов, написавших это. А вы как хотели? Напомнить вам, с чего началось всё? Итак:
1) Короной должно заниматься государство, так? Но, денег не было - отдали здание частному лицу. Выход другой был? Не было.
2) Началась стройка. С мелкими нарушениями! И пусть бы шла! Но... Непомерные амбиции "всё и сразу" у активистов и органов. Приостановили стройку.
3) Стояла Корона бесхозная черт знает сколько. Никому до этого не было дела! Правильно?
4) Наконец, собственник не выдержал - стройка пошла опять. А что оставалось делать? Хотя, я его не защищаю! Просто, некоторые "умеют" всё так затянуть, что "лучше уж здание само разрушится до основания, чем кто-то его изуродует"!

....... 2016-07-18 / 13:52:14
Приїде Луценко представляти нового прокурора області і думаю, що розбереться з Волошиним і його кумами у прокуратурі, якщо звісно не візьме гроші.

Малинич 2016-07-18 / 12:38:31
Прокуратура у даному випадку безсила.

Віталій Грегор 2016-07-18 / 11:42:25
Мда . Ужгородський міський голова Bohdan Andriyiv знову "попав".. тепер вже із "Короною"..
http://zakarpattya.net.ua/News/158551-Koronnyi-zlochyn.-Movoiu-faktiv-i-dokumentiv
Богдане Євстахійовичу, враховуючи Ваш одіозний шлях від Антимайданівця і Регіонала до голови Ужгородська міська рада. Офіційна сторінка, Ви маєте пройти довгий тернистий шлях самоочищення та запам'ятати на майбутнє такі основні правила життя порядної людини :
1) не кажіть того, що не знаєте! За слова потрібно відповідати, бо рот не смітник, відтак чутками багато не проживеш;
2) не брешіть, бо плачевні результати;
3) не обіцяйте, якщо не плануєте або не зможете виконати;
4) просто залишайтесь людиною;
5) в труні кишень не має.
Якщо ви будете дотримуватись цих основних правил то можливо Ви отримайте перед громадою шанс на прощення. Так перед громадою, оскільки перед Богом ви і так відповісте, там статки, маєтки, брехня не пройде..

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини