Кому землю під гараж і для городу? В Ужгороді можуть непрозоро розділити "сотки"

В обласному центрі Закарпаття побільшає гаражів. Принаймні, так можна подумати, коли зазирнеш у земельні проекти рішень, які розглядатимуть обранці 31 травня.

Кому землю під гараж і для городу? В Ужгороді можуть непрозоро розділити "сотки"

Чимало ділянок іде безкоштовно громадянам саме, нібито, для зведення гаражів. Загалом наділи в останній день весни в Ужгороді зібралися роздавати чи не гектарами. До слова, не лише для гаражів, а й для городництва. Але чи все тут прозоро?

Знайти наділ під гараж і для городу

Згідно з першим проектом земельного рішення, на цілих 148 ділянок дозволяється готувати документи, аби згодом отримати сотки чи то в оренду, чи то в користування, чи то у власність. Саме у цьому документі й рясніють окремі ділянки під гаражі – згідно із Земельним кодексом, кожен громадянин України має право один раз безкоштовно отримати наділ на 0,0100 га для зведення гаража.

У проекті рішення мова йде конкретно про 32 «гаражні» ділянки – «десь» на вулицях Годинки, Володимирській, Заньковецької, Богомольця, Баб’яка, Климпуша, Белінського, Закарпатській, Бородіна, Тімірязєва та ін.

За яким принципом певним людям і у певних місцях виділяються наділи для індивідуальних гаражів –  громаді мало зрозуміло. Про це у проекті рішення – ні слова. Натомість в Ужгороді усі знають, що під приводом гаражів не так  давно виділялися території у подвір’ї на вул. Легоцького, 17; на пл.Петефі перед Будинком побуту; на вул. Швабській прямо серед пішохідної частини.

Чи є гарантія, що на всіх 38 ділянках зараз дійсно знаходиться нерухомість у вигляді гаражів? Чи розроблені щодо пунктів рішень детальні плани територій?

У відділі землекористування Ужгородської міської ради нам відповіли, що у цьому проекті профільна депутатська комісія пропонує відмовити у виділенні «гаражної» землі на підставі мораторію, що діє відносно вільних ділянок. Ось номери «гаражних» пунктів проекту рішення, щодо яких земельна депутатська комісія рекомендує відмовити у виділенні ділянок: 2.10, 2.13, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.23, 2.30, 2.32, 2.33, 2.34, 2.35, 2.38, 2.44, 2.45, 2.48, 2.57, 2.58, 2.64, 2,66, 2.73, 2.75, 2.90, 2.91, 2.92, 2.93, 2.100, 2.115, 2.116, 2.120, 2.126. Але не зрозуміло, чи депутатська більшість підтримає відмову.

Може пощастити із землею і сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу «Рахівська бринза» – цій організації, згідно з проектом рішення, пропонують надати дозвіл на збір документів для безкоштовної (!) передачі 0,2000 га нібито для городництва в районі вул. Єньковської.

Цікаво, чому організація, судячи із назви, із Рахова, поза конкурсом і безкоштовно претендує на безкоштовні метри в Ужгороді? У «земельному» відділі міськради нас поінформували, що профільна депутатська комісія і в цьому випадку рекомендує відмовити в отриманні ділянки, оскільки в місті діє мораторій на виділення вільної землі.

Театральна площа – в оренду для МАФу

В іншому проекті рішення пропонується віддати 17 ділянок у власність або ж в оренду різним людям або ж фірмам. Тут впадає в око  пункт №7 проекту рішення – шматок площі на 0,0077 га може піти в оренду на 5 років для приватного підприємства «Конвалія-В». Згідно з інформацією із Кадастрової карти, мова йде про МАФ, де зараз працює обмінник валюти та фаст-фуд.

Чи є гарантія, що земля під МАФом на Театральній не буде згодом відчужена у приватну власність? Знову ж таки, зважаючи на схему, яку практикували в Ужгороді, спочатку сотки йшли в оренду, а далі, поза конкурсом, землю нерідко дозволяли й забирати «шляхом викупу».

«Земельна ділянка на пл. Театральній передбачена до відведення за рахунок земель загального користування, – прокоментували у відділі землекористування. – Відповідно до частини 4 статті 83 Земельного кодексу України дана земельна ділянка не може передаватись у приватну власність (в тому числі і шляхом викупу)».

В іншому проекті рішення пропонується навпаки – припинити договори оренди ділянок. Де ці землі знаходяться, мало зрозуміло, оскільки у проекті рішення не вказано кадастрових номерів ділянок. Невже для того, щоб сховати кінці в воду? Офіційно у міськраді факт відсутності кадастрових номерів пояснили так: «Відповідно до частини 5 статті 16 Закону України «Про Державний земельний кадастр», не передбачено зазначення кадастрових номерів земельних ділянок при припиненні договорів оренди».

Серед трьох ділянок найбільше привертає увагу територія на 2 493 кв. метри на вул. Д. Климпуша, яка наразі в оренді у ТОВ «Ужгородтеплоенерго». Тобто, якщо тепер підприємство платить за оренду, і бюджет міста отримує від цього реальний дохід, то більше таких грошей, якщо голоси знайдуться, не буде.

У чому причина ж розірвання договору оренди? «Припиняється договір оренди у зв’язку із закінченням будівництва та передачею багатоповерхового житлового будинку разом із інженерними мережами ОСББ «Климпуша 4», – пояснили у відділі землекористування міськради.

Забудова теплиць і автостоянки – земля без конкурсу

Цікавим є інший проект рішення – той, яким договори оренди землі поновлюються. У пункті 2.1 пропонується надати в оренду ділянку на 0,1759 га на вул. Гойди – ту саму земельку (точніше – якусь її частину), де колись буда автостоянка, яку «успішно» приватизувала родина міського голови Віктора Погорелова і продала громадянці Ользі Гозді для зведення багатоповерхівки.

Будівельні роботи, як може пересвідчитися кожний, уже успішно тривають, але, очевидно, для забудовника все ще не вистачає квадратних метрів. От і «порішалося»: у проекті рішення пропонується надати громадянці Ользі Гозді ще земельки. Нібито в оренду, хоча де-факто це може означати – у приватну власність.

Для чого міська влада сприяє забудові автостоянки? Чи не достатньо забудовнику тієї території, яку приватизувала і перепродала родина Віктора Погорелова? Питання, які лишаються поки без відповіді.

Ще цікавіший пункт 2.2 цього ж проекту рішення – пропонується поновити оренду землі для ТОВ «Агросадівник» на 1,900 га. Мета – для зведення будинку на вул. Загорській, 51. Знову ж таки у проекті не вказано кадастрового номеру ділянки. Але, судячи з адреси, яку має територія, – це муніципальна земля, де колись функціонували теплиці. За адресою Загорська, 51 зареєстроване і комунальне підприємство «Агромікс», яке опікується зеленими насадженнями в місті.

Так от, схоже, в Ужгороді територію теплиць без конкурсу і публічних торгів намагаються передати конкретному забудовнику. І тут найцікавіше – згадане ТОВ зареєстроване лише у квітні 2016 року! А вже у травні цьому ТОВ пропонується «поновити» якийсь договір оренди землі.

Чому нема публічного конкурсу щодо ділянок колишніх теплиць на Загорській?

У відділі землекористування міськради на це, так само як і на питання забудови автостоянки, відповіли так: «Відповідно до частини 1 статті 123 Земельного кодексу України, надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України “Про Державний земельний кадастр”, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою».

Тож поки, схоже, і забудові теплиць на Загорській, і забудові стоянки на вул. Гойди – повне зелене світло зі стін Поштової.

Ярослав Гулан, Бюро журналістських розслідувань «Варто ЗНАТИ!» для «Ні корупції!»

19 травня 2016р.

Теги: гаражі, земля, город, сотки

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини