Громадські слухання у Мукачеві визначилися з алгоритмом дій щодо перейменування міста

У місті над Латорицею провели громадські слухання щодо перейменування міста Мукачеве на Мукачево. Для цього було створено комісію у складі 25 чоловік з числа представників освіти, науки, культури, засобів масової інформації, громадських організацій та інших.

Громадські слухання у Мукачеві визначилися з алгоритмом дій щодо перейменування міста

Причиною проведення  обговорення щодо перейменування міста Мукачево є усунення розбіжностей з назви міста.

«Є багато думок. Тому й прийнято рішення провести слухання, почути пропозиції громади міста. Для нас звична назва Мукачево. Але класифікатор об`єктів адміністративно-територіального устрою України подає іншу назву. Ми ж хочемо, щоби і на рівні країні була вірна назва нашого міста – Мукачево. Процедура з перейменування міста, яка запропонована дозволить виправити цю ситуацію», - вважає міський голова Андрій Балога.

До початку 2016 року у паспортах громадянина України, які видавися жителям міста зазначалася назва Мукачево. На офіційних документах - теж зазначено Мукачево.

З початку 2016 року у зв’язку з приєднанням місцевих органів виконавчої влади (Державна міграційна служба, міськрайонне управління юстиції, РАЦСу) до єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами, яка використовує дані державного класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою почали видаватися паспорти громадянина України з назвою міста Мукачеве. 

З своїми думками ділилися присутні. На громадських слуханнях більшість активістів, серед яких є історики та міська інтелігенція, підтверджують, що історична назва нашого міста - Мукачево, яка використовувалась на офіційних документах протягом всього 20 ст.

Так, громадський активіст Ірина Янцо обгрунтувала назву міста. На її думку – вірно називати його саме Мукачево, адже мешканці міста саме так і називають своє поселення. 

Кандидат географічних наук Ганна Машіка зазначила, що в історичних документах минулого століття є чимало доказів, що місто мало назву саме Мукачево. Й історично справедливо називати його саме так.

Культуролог Ілля Греба теж зазначає, що в побуті всі називають місто Мукачево. Тому назву Мукачеве треба змінювати на Мукачево. «В головах людей іншої назви не було. Більше того, чимало мовознавці зазначають, що назва Мукачеве – штучно вигадана», - каже Греба.

Член Національної спілки журналістів Володимир Мерцин стверджує, що фактично держава визнає назву Мукачево, адже це історична справедлива назва. На його думку, в цьому питанні є й політична складова. 

Голова ради Почесних громадян Мукачева Євген Федів зазначив, що рада однозначно підтримує рішення про перейменування міста. «Ми, люди старшого віку ніколи не чули про назву Мукачеве. Це нами не сприймається. Як і більшості мешканцям міста», - каже Євген Федів.

За результатами обговорення прийнято рішення подати пропозиції міській раді прийняти рішення щодо перейменування міста Мукачеве на Мукачево. Опісля питання буде розглянуто обласною радою, а остаточне рішення – за Верховною Радою України.

 

Мукачівська міськрада

11 березня 2016р.

Теги: перейменування, громадські слухання

Коментарі

ТОЛІК 2016-03-11 / 22:11:38
тепер давайте, будуть одесити вимагати, щоб в УКРАЇНСЬКИХ документах слово "ОДЕСА" обов"язково було записане як "АДЄССА" АБО "ОДЄССА", бо же ж тоже знайдуться свої федіви, янцо і баложки.
сподіваюся ВР пошле сих діячів накуй...

толік 2016-03-11 / 22:07:42
то всьо х...я (с) андрійку! перейменовуй зразу на мункач - вітя орбан дасть цукерку. після ідеї про назву однієї з вулиць "вариська площа" я сим дебілам уже не чудуюся(((( особливо порадував федів((( "ми люди старшого віку...." - поясніть старому пердуну, шо люди старшого віку НІКОЛИ не чули в Мукачеві(-ому) хвамілії типу федів, андріїв, федорів і т.д.. то значить срочно треба міняти на фєдов, фьодоров і т.д. а то всякі галичанські брехунці тут іще й розказують.
п.с. КОЛИ ВИ, ДЕГЕНЕРАТИ, ПЕРЕЙМЕНЕЄТЕ ВУЛ,ІМЕНІ гєші(токаря) колишня (ПІСАРЄВА). а , долбодятли??? чи перейменувати вул. комунарів на на вул.ім. одного з КОМУНЯЦЬКИх секретарів міськкому, то може по-вашому декомунізація??????? чи гєшові вулиця мусить бути , бо бив нашого вітьку у міськраді в писок і не знав читати і писати?????

п.с. є норма УКРАЇНСЬКОЇ мови. прошу її виконувати. а до речі , одна з давніх назв мукачева - Мукачів або мункачово, чи мукачово. як казав один міністр, сусідньої держави "дєбіли, б..ь"
п.с.2 як то кажуть - "ЧОЛОВІКА ІЗ ЗАВИДОВА МОЖНА ВИВЕСТИ, НО ЗАВИДОВО З ЧОЛОВІКА - НИКОЛИ!!!

філолог 2016-03-11 / 19:14:14
А хто був з мовознавців? І якщо був, то що сказав на оце "правильна"/"неправильна"?

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини