На Закарпатті у Нацпарку "Синевир" відбулася міжнародна виставка, присвячена дерев'яній архітектурі (ФОТО)

У Національному природному парку «Синевир» відбулася міжнародна виставка «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності», яка проходила в рамках однойменного проекту, підтриманого Європейським Союзом.

На Закарпатті у Нацпарку "Синевир" відбулася міжнародна виставка, присвячена дерев'яній архітектурі (ФОТО)

Її мета — привернути увагу до будівельних традицій села, традиційної архітектури, сприяти збереженню особливого культурного ландшафту, пропагувати дотримання архітектурних традицій у новому будівництві, обмін досвідом між зацікавленими сторонами.

Виставка стала одним зі заходів міжнародного проекту «Дерев'яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності», реалізація якого триває з 2013 р. до кінця 2016 р.

«Проект діє задля запобігання деградації цінних культурних ландшафтів у національних парках, історичних поселеннях, музеях-заповідниках, охоронних зонах пам'яток культури та музеїв просто неба. Ми прагнемо запровадити нові, економічно життєздатні і соціально прийнятні підходи до збереження автентичності та цілісності унікальної культурної спадщини, втіленої в дерев'яній архітектурі», — каже Світлана Белова, керівник організації «Махаоn International» (Словаччина).

У рамках проведення міжнародної виставки «Дерев'яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності» відбулися презентації експозиційних стендів, документальних фільмів, виступ фольклорного колективу, лекції архітекторів, відкриття нової тематичної експозиції візит-центру парку, присвяченої традиційній дерев’яній архітектурі нашого регіону.

«Національний природний парк «Синевир» - природно-заповідна установа в Українських Карпатах, де збереглися цінні пам’ятки архітектури ХVІІІ-ХІХ ст. – дерев’яні церкви в селах Синевирська Поляна, Негровець, Колочава, а також традиційна бойківська житлова архітектура. Парк дбає про збереження пам’яток дерев’яного зодчества, які є вагомою складовою історико-культурної спадщини Закарпаття», – каже директор НПП «Синевир» Микола Дербак.

«У сучасному світі перед нами стоять численні виклики. Одним з них є деградація традиційного архітектурного образу цінних культурних ландшафтів. Дуже добре, що цей міжнародний проект спрямований на сільські місцевості, де найкраще збереглася традиційна дерев’яна архітектура, зокрема, й у нашому Верховинському краї», – зазначає голова Міжгірської районної державної адміністрації Василь Худинець.

Ключовою подією у рамках виставки став «круглий стіл», під час якого фахівці ділилися вітчизняним та європейським досвідом збереження традиційної дерев'яної архітектури на селі.

Сільський голова села Синевирська Поляна Юрій Горват розповів про особливості забудови у цьому селі. За його словами, горяни досі надають перевагу будівництву з дерева, адже краще за природний матеріал нічого немає.

«Саме в селах збереглася традиційна дерев’яна архітектура, яка служить одним з основних елементів зорового образу культурних ландшафтів – земельних просторів, які володіють чіткими ознаками постійної діяльності людей, що живуть у цих місцях сотні років», – ділиться враженнями керівник Фонду підтримки пам’яток дерев’яного зодчества Ігор Шургін.

Міжнародну виставку в НПП «Синевир» відвідали сотні місцевих жителів і гостей з закордону. Захід став зручним майданчиком для обговорення проблематики дерев’яної архітектури в культурному ландшафті, обміну досвідом і налагодження партнерських стосунків між архітекторами, природоохоронцями та культурними діячами,  повідомляють в НПП "Синевир".

01 березня 2016р.

Теги: деревяна архітектура, Синевир, виставка

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини