Плата за комунальні послуги має "з’їдати" не більше 15-20% доходів

Якщо свої доходи вважаємо надто малими, а видатки на комунальні послуги — надто великими, то вирішенням дилеми стане оформлення субсидії. Держава законодавчо зобов'язала своїх громадян сплачувати за компослуги не більше 20% від своїх доходів. Якщо ж реальна вартість таких послуг є вищою, ніж сума в розмірі 15-20% від загального прибутку сім'ї, то різницю покриє держава за рахунок субвенції з державного бюджету. "Фест" поцікавився, хто має право на отримання субсидії і як виглядає ця процедура.

Плата за комунальні послуги має "з’їдати" не більше 15-20% доходів

"ДОСВІДЧЕНИМ" КОРИСТУВАЧАМ ПАПЕРІВ ПОТРІБНО МЕНШЕ

Як поінформував начальник відділу соціальної допомоги Ужгородського міського управління праці та соціального захисту населення Дмитро Свирид, споживачів комунальних послуг умовно можна поділити на дві категорії: ті, що вже отримували субсидію, та ті, хто за отриманням субсидії до установи звертається вперше. Першій категорії людей, звісно ж, легше. По-перше, вони вже «досвідчені» користувачі, по-друге, для оформлення субсидій їм потрібно пред'явити мінімальну кількість документів: довідку зі ЖРЕРу про склад сім'ї та довідку про доходи членів сім'ї за останні 6 місяців.

Якщо ж ви звертаєтеся до відділу соцдопомоги вперше, то доведеться пройти більш ускладнену процедуру. Треба принести паспорт, довідку про доходи кожного члена сім'ї, зареєстрованого в оселі за останні півроку, та довідку про склад сім'ї зі ЖРЕРу. Пенсіонерам, які не працюють, довідку про пенсійні надходження приносити не потрібно - відділ соцдопомоги отримає її за допомогою запиту до Пенсійного Фонду. Дані про поточний стан платежів за компослуги приносити не обов'язково - відділ соцдопомоги сам здійснить запит до підприємств, які надають житлово-комунальні ПОСЛУГИ.

Якщо у вас є попередня заборгованість, то необхідно ще й оформити реструктуризацію боргів. В обласному центрі комісія працює щоп'ятниці у приміщенні Управління міського господарства (вул.Уральська, 4). При призначенні субсидії враховується ваш майновий стан, тож доведеться заповнити відповідну декларацію. Рішення про призначення чи непризначення субсидії приймається упродовж 10 днів із моменту подачі заяви.

ДЕРЖАВА ДОПЛАЧУЄ НАМ У СЕРЕДНЬОМУ 150-200 ГРИВЕНЬ

"Ми вираховуємо сукупний дохід сім'ї і кількість обов'язкової сплати за користування комунальними послугами, — пояснює Дмитро Свирид. — Це 20% від доходу. До прикладу, якщо сім'я заробляє в місяць 1000 гривень, то їх обов'язкова плата становить 200 гривень. Якщо ж їх витрати на компослуги становлять 250 гривень, то 50 гривень відшкодовує субсидія". Як зазначає Д.Свирид, у середньому розмір субсидії для сімей становить 150-200 гривень. Проте бувають випадки, коли її розмір може становити і 1000 гривень.

Приміром, якщо у когось старенький котел тільки за газ тягне на суму 700 грн. на місяць.

Якщо у сім'ї є непрацездатні громадяни (діти, інваліди та пенсіонери), то їхні обов'язкові видатки за компослуги з сімейного бюджету становлять не 20, а 15%.

У разі підвищення цін на тарифи, субсидії призначатимуться упродовж 3 місяців із моменту зміни тарифів. Для вже існуючих субсидій відділ соцдопомоги перерахунки проведе автоматично, без додаткового звернення громадян.

СУБСИДІЮ НЕ ОТРИМАЮТЬ МАТЕРІАЛЬНО ЗАБЕЗПЕЧЕНІ ТА ТІ, ХТО НЕ ПРАЦЮЄ І НЕ НАВЧАЄТЬСЯ

Як уже було згадано вище, при призначенні житлової субсидії враховується майновий стан громадян. Тож законодавством передбачені випадки, коли люди не мають права на субсидію. Так, її не отримають ті сім'ї, які володіють додатковим житлом чи мають у своїй власності більше одного автомобіля. Також ви не маєте права на субсидію, якщо здаєте своє житло в оренду або придбали його менше, ніж за 12 місяців до моменту подання заяви. Субсидія не призначається, якщо в оселі зареєстровані працездатні громадяни, які не працюють і не навчаються на денній формі навчання. Для отримання права на субсидію таким громадянам варто хоча б стати на облік у Центрі зайнятості.

Варто звернути увагу, що сім'я, котра не має права на призначення субсидії на загальних підставах, може подати заяву до комісії про призначення субсидії. Тоді рішення про призначення чи непризначення житлової субсидії приймається на підставі акта обстеження умов проживання сім'ї.

Ярослав Гулан
02 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини