Закарпатського військкома-хабарника намагаються "відмазати" (ВІДЕО ОТРИМАННЯ ХАБАРА)

Поки одні ризикують своїми життями на Сході, інші заробляють на війні. Нині адвокати військкома-корупціонера Юрія Богдана намагаються «відмити» свого клієнта, зокрема шляхом розміщення замовних публікацій в окремих ЗМІ. Аби уникнути спекуляцій, Закарпаття онлайн публікує відео отримання хабара

Закарпатського військкома-хабарника намагаються "відмазати" (ВІДЕО ОТРИМАННЯ ХАБАРА)

Закарпатці добре пам’ятають чутки про неймовірні масштаби хабарництва, що просякло місцеві військкомати починаючи з оголошенням перших хвиль мобілізації до Збройних сил України в контексті анексії Росією Криму і наступних подій на Донбасі. Поки добровольці проливала свою кров, захищаючи Україну на Сході, окремі працівники військових комісаріатів добряче нажилися на бажанні багатьох своїх земляків уникнути необхідності виконувати військовий обов’язок перед Батьківщиною. І так тривало не один місяць.

Однією з найрезонансніших у цьому контексті стала справа військового комісара Іршавського і Виноградівського районів Юрія Богдана, затриманого 9 лютого 2015 року в іршавському кафе «Цукрарня» при отриманні 500 доларів США від місцевої жительки. Гроші були хабарем за сприяння в ухиленні від призову під час мобілізації та забезпеченні вільної можливості виїзду за кордон її родича.

Затримання проводилося співробітниками військової прокуратури Ужгородського гарнізону спільно з офіцерами відділу по боротьбі з організованою злочинністю Управління СБУ в Закарпатській області з дотриманням усіх вимог закону і необхідними в такому випадку атрибутами – поміченими грошима, відеофіксацією тощо. Утім, спершу про всі ці нюанси було відомо лише вузькому колу осіб. Відповідно, тодішній військовий комісар Закарпаття Іван Васильцюн, якого активна громадськість небезпідставно сприймала як вершину цієї корупційної «мобілізаційної» піраміди, негайно став на захист підлеглого: «Є питання такого характеру, що це провокація. Це провокаційні дії. Чи був хабар чи не був, буде встановлено після проведення слідчих дій. Поки що людина відсторонена від посади і проводиться розслідування. Це провокація. І я не можу звільнити людину без рішення суду».

Ці слова І.Васильцюна тоді ще більше збурили закарпатське суспільство і з того часу банер «Васильцюн, ти точно на своєму місці? Закарпатці вимагають замінити військового комісара на справжнього патріота», що був квінтесенцією суспільних очікувань в регіоні, надовго поселився на сайті Закарпаття онлайн.

Утім, корупційна вертикаль здаватися не збиралася. До порятунку підключили специфічні ЗМІ, готові сказати те, що потрібно. І вже 11 лютого «обурені жителі Іршавського району» «повідомили» редакцію маловідвдуваного інтернет-видання «Трибуна», що «Закарпатського військкома Богдана підставили на замовлення Балоги». Балога тут, безумовно, був присутній виключно в контексті постійних фобій власника «Трибуни» Сергія Ратушняка і був запопадливо притулений до теми головредом сайту Павлом Федакою. Важливим же було інше: хабарника, що взяв гроші, скроплені кров’ю бійців, що полягли під Іловайськом і на Савур-Могилі, а саме в ці дні гинули у Дебальцевському котлі, назвали жертвою. Цитуємо «Трибуну»: «Насправді ж ця пані... до цього випадку кілька днів переслідувала воєнкома, намагаючись «вручити» йому згадану суму. Коли ж зрозуміла, що комісар достатньо чесний і професійний, щоб уникнути подібних проблем, відверто його підставила. ...Скористалася моментом і підсунула гроші чоловікові в кишеню верхнього одягу. Богдан навіть не зміг цього помітити. А вже далі свою справу виконали надресировані і заздалегідь підготовані «силовики».

Аби уникнути подальших спекуляцій, Закарпаття онлайн публікує оперативне відео затримання хабарника, яке є у розпорядженні редакції. Безпосередньо момент отримання хабара «воїном АТО із незаплямованою репутацією» (за версією вищезазначеного видання) зафіксовано, починаючи з 5-ї хвилини. І в ньому – вся суть події і «ціна» всього того, про що пишуть «Трибуна» і П.Федака. Зокрема, чітко видно, як Юрій Богдан власноруч бере передані йому долари і кладе в кишеню штанів.

У зафіксованій розмові викладено і інші обставини злочину. На запитання жінки, чи може її родич тепер бути спокійний, виїжджаючи за кордон, Ю.Богдан відповідає ствердно. І каже, що у випадку виникнення якихось проблем у сільраді (а саме сільські ради займаються доставкою повісток адресатам), «вадь ще щось», слід просто назвати його ім’я «і всьо»... «Не дай Бог щось, з моєї сторони – ніяких питань», – запевняє військком.  В розмові звучить також і сума хабара, що передається – 500 доларів.

Зважаючи на все це, військова прокуратура Ужгородського гарнізону, яка здійснювала кримінальне провадження у цій справі, вимагала усунення Ю.Богдана на час розслідування від посади і навіть взяття під варту, мотивуючи це тим, що обвинувачений може фальсифікувати обставини справи і впливати на свідків. Однак, не реформований навіть за підсумками Революції Гідності суд відхилив відповідні клопотання. Відповідно, Ю.Богдан і нині продовжує працювати на посаді, яку використовував не на благо Вітчизни, котрій присягав як військовий, а для особистого збагачення. А не обмежені в можливостях адвокати підсудного задіюють всі виділені їм ресурси, аби викривити в його інтересах об’єктивну картину подій – «переконують» свідків дати інші покази, замовляють нові матеріали в ЗМІ.

З огляду на те, що шлях до «Трибуни» вже второвано, а другом і однокласником її редактора є колега Ю.Богдана Ужгородський військком М.Журавльов, не дивно, що саме в цьому виданні днями з’явився черговий замовний матеріал, що має на меті виправдати хабарника, чий злочин, насправді, як бачимо з відео, не викликає ані найменшого сумніву.

І цього разу, за звичною схемою, «до редакції «Трибуни» звернулися» вже не «обурені жителі», а «військослужбовці ужгородського батальйону... і розповіли, що вони за наказом командування брали участь (несвідомо) у провокації проти військового комісара Юрія Богдана».

Голос за кадром відповідного відеосюжету, щоб було зрозуміліше, належить все тому ж «борцеві за справедливість» Павлу Федаці – виключеному свого часу з «Батьківщини» за участь в масштабному "дерибані" земельних ресурсів Ужгорода в якості депутата міськради обласного центру Закарпаття і учасникові владного АнтиМайдану 25 січня 2014 року під стінами Закарпатської ОДА. Того самого, на якому один з організаторів цього заходу – власник «Трибуни» С.Ратушняк, що прийшов агітувати за Партію регіонів і В.Януковича, ганебно намагався проспівати гімн України разом зі звезеними ним «тітушками».

А ще закарпатцям, мабуть, буде цікаво дізнатися, куди після всіх цих подій подівся тодішній військовий комісар Закарпатської області І.Васильцюн.

Як з’ясувало Закарпаття онлайн, його, як і фігуранта мукачівських подій 11 липня 2015 року, екс-начальника УМВС України в Закарпатській області Сергія Шаранича, «покарали»... підвищенням. Тепер цей «незамінний фахівець» у справі корупції працює в Генеральному штабі Збройних сил України.

07 грудня 2015р.

Теги: хабар, військовий комісар, Юрій Богдан, мобілізація, Павло Федака

Коментарі

Ляшко 2015-12-09 / 01:18:24
Для мене взірець Мосійчук, Активіст, народний обранець, т.е. Нардеп,захисник . Хоча Кучма колись казав -не бере лем тот кому не давуть. Я кажу не пьют лем трезвенники і язвенники. А чого вам не осудити того тко дає. Най би баба конала в тюрмі може менше б носили.

Банк 2015-12-07 / 22:11:05
А мені по хух... Я хабарі не буду виявляти. Мені Купранець сказав щоб я всіх під...сів зібрав у економіку. І пох.. Що всі нач. РВ ржали кого я узяв. За то я бетмен. Поки шо.

жур-т 2015-12-07 / 21:54:14
І що, тепер не писати?

Які претензії до журналістів? Вони що - судді, прокурори, поліція? Вони мають ув'язнювати?

іван 2015-12-07 / 21:46:37
насмішіть мої папучі ще раз! ану кого посадили? митника спіймали, прикордонника спіймали, викладача спіймали,... спіймали,спіймали,спіймали...а кого посадили? назвіть конкретно,цей сайт, кого увязнили?! нікого. пишете, пишете так як у воду пукаєте. воні много і не більше

Іршавський районний суд 2015-12-07 / 21:06:24
О 11 год. 10.12.2015 року, всіх бажаючих свідомих громадян запрошується відвідати дійство під назвою судове засідання!

Михайло 2015-12-07 / 18:55:44
От пишете папєрєднікі, папєрєднікі, а чим теперішні воєнкоми краще? Наприклад ужгородський, чи хустський, чи тячівський,... беруть ще більше

редактор 2015-12-07 / 16:37:49
Вже прошупують, які сайти готові розмістити версію, що її готують адвокати воєннкома

до "вперед" 2015-12-07 / 11:56:19
То в Іршавському райсуді

Степан Крук 2015-12-07 / 11:43:48
Це явна підстава з метою дискредитувати воєнкома! Жіночка, використовуючи свою фізичну перевагу та застосовуючи тортури кавою та соком змусила чесного та добропорядного офіцера покласти долари собі в кишеню. При цьому ця провокаторка застосувала проти офіцера хімічну зброю та гіпноз. І тільки незалежна газета "Трибуна" з її неупередженим головним редактором Павлом Федакою піднялася на захист захисника вітчизни. Велика за це подяка редактору та його патрону, філантропу Сергію Ратушняку. Правду не здолати!

Кум 2015-12-07 / 11:42:23
Не лише совість, а і страх втратили. Всім все зрозуміло, але тільки не нашому доблестному судові.

вперед 2015-12-07 / 10:26:28
більше конкретики - треба збератись і йти в судові засідання , адмін , підскажіть коли і де будуть судові засідання ???

Суд Лінча 2015-12-07 / 10:09:28
Народний суд хабарникам!

патріот 2015-12-07 / 04:59:39
Ситуацію врятує новий Майдан. Жорстокий

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини