Як отримати субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово - комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу

Важливою соціальною допомогою для малозабезпечених верств населення є безготівкові субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово - комунальних послуг та субсидії готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу. Сьогодні, під час прес-коференції в Закарпатській ОДА, на питання журналістів відповідав начальник головного управління праці та соціального захисту населення Віктор МАЦОЛА.

Як отримати субсидії  для відшкодування витрат на оплату житлово - комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу

— Які критерії та умови призначення субсидії?

— Головним критерієм для отримання субсидії є рівень доходів сім`ї по відношенню до вартості платежів за житлово - комунальні послуги, скраплений газ та тверде паливо в межах визначених нормативів споживання. Субсидія призначається на такі види послуг, якими сім`я користується.

Визначальною умовою призначення субсидій є наявність різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ та паливо (в межах норми) і обсягом обов`язкового відсотка платежу, який зобов`язана оплачувати сім`я у разі призначення субсидії (обов`язкова частка: 15% - для непрацездатних осіб, 20% -для працездатних осіб).

— Хто має право на призначення житлової субсидії?

— Право на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім`ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов`язкового відсотка платежу (15 чи 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу).

— Чи враховується при призначенні субсидії майновий стан сімей і кому можуть відмовити?

— При призначенні житлової субсидії враховується майновий стан громадян. Але необхідно знати, що субсидія не призначається, навіть якщо сім`я малозабезпечена, але серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працювали і не навчалися за денною формою у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, не перебували на обліку у службі зайнятості як такі, що шукають роботу протягом трьох місяців до звернення за субсидією.

Не надається також субсидія у разі, якщо:

- житлове приміщення здається за договором у найм або в оренду;

- у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення (квартира, будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми;

- власник або зареєстровані разом з ним особи мають у своєму володінні більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму);

- житлове приміщення придбане не більше року тому.

Проте, виходячи з конкретних обставин, що склалися у сім`ї, спеціально створені комісії можуть призначати субсидії, як виняток.

— Куди необхідно звернутись, які документи надати?

— Для призначення житлової субсидії громадянам необхідно звернутись до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання (у сільській місцевості - до уповноваженого сільської ради) та надати такі документи: паспорт, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні та відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами. Крім цього, з урахуванням особливостей кожної сім`ї, можливе надання додаткових відомостей (для - підтвердження майнового стану, про укладення угоди на погашення заборгованості тощо).

При зверненні громадянин заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. При цьому він несе відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

— Які терміни надання субсидії?

— Після подання заяви громадяни можуть протягом місяця донести необхідні документи. Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та всіх необхідних документів.

Субсидія призначається починаючи з місяця надходження заяви. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 6 місяців. У разі, якщо за опалення громадяни сплачують протягом опалювального періоду, субсидія призначається на цей період. Якщо у житловому приміщенні зареєстровані і проживають тільки пенсіонери, які не працюють, та інші непрацездатні громадяни, джерелом існування яких є лише доходи від особистого селянського господарства, пенсія та інші соціальні виплати, субсидія за їх бажанням призначається на дванадцять місяців.

— Чи може сім`я отримати субсидію, якщо має борг по оплаті комунальних послуг?

— У разі наявності заборгованості з платежів за житлово - комунальні послуги, субсидія призначається за умови укладення з підприємствами - надавачами житлово -комунальних послуг договорів про реструктуризацію заборгованості

— Що собою представляє спрощений механізм призначення житлових субсидій?

— В грудні 2006 року запроваджено спрощений механізм призначення житлових субсидій, який передбачає зменшення кількості документів, що надаються громадянами для призначення субсидій. Тобто для нарахування субсидій на запит відділів (управлінь) субсидій відомості надають:

- про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях - житлово-експлуатаційні організації або інші органи, визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; у сільській місцевості - сільські (селищні) ради;

- про фактичне витрачання за попередній період газу, води, електричної та теплової енергії за наявності засобів обліку - організації, які надають ці послуги. Від вчасного надходження такої інформації залежить дотримання термінів призначення громадянам житлових субсидій.

— Який стан справ з надання населенню субсидій в даний час?

— Щороку з початком опалювального періоду спостерігається тенденція до збільшення кількості отримувачів субсидій.

Станом на 01.10.2007 року в області призначено субсидій на житлово-комунальні послуги 16303 сім"ям. На даний час користуються такою субсидією 9234 сім"ї, що на 3708 сімей або 1,7 рази більше, ніж у вересні минулого року, тобто перед початком опалювального періоду. Субсидію на тверде паливо і скраплений газ призначено 10371 сім"ї, що на 4226 сімей або в 1,8 рази більше, ніж за такий же період минулого року. З метою оперативного вирішення питання призначення субсидій, прийом документів в управліннях праці та соціального захисту населення здійснюється щоденно, без обідньої перерви, в т.ч. робота організована і у вихідний - суботній день до 13-ї години. Заяви від громадян приймаються як в управліннях праці так і уповноваженими особами при сільських та селищних радах.

— Які переваги мають непрацездатні громадяни при призначенні субсидії?

— Якщо у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані і проживають тільки непрацездатні громадяни, то за умови призначення житлової субсидії цій категорії громадян, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами становить 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 15 відсотків річного сукупного доходу.

Сім`ї непрацездатних громадян, які звернуться за призначенням житлової субсидії, будуть сплачувати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання не більше 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу навіть у разі, коли деякі з них займаються трудовою діяльністю.

Тому, хочу звернутись до всіх малозабезпечених громадян нашої області з проханням оформляти житлові субсидії.

ЗІА "Простір", Мукачево.нет
30 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини