На Закарптті нараховується 138 сміттєзвалищ. Усі – або перевантажені, або екологічно небезпечні

У Закарпатській ОДА відбулося засідання за круглим столом із обговоренням запровадження ринкових механізмів у сфері житлово-комунального господарства шляхом створення конкурентного середовища на ринку послуг у Закарпатській області. Участь у засіданні взяли керівники департаменту ЖКГ, будівництва та інфраструктури ОДА та представники профільних управлінь районних адміністрацій області.

На Закарптті нараховується 138 сміттєзвалищ. Усі – або перевантажені, або екологічно небезпечні

Перше питання на порядку денному - переваги створення ОСББ та житлових кооперативів.

Як зазначив   начальник управління ЖКГ та будівництва ОДА Василь Романець, житловий фонд області (без приватного сектору) складає 2731 будинків. З них комунальних – 2258, відомчих – 119, кооперативних – 85, ОСББ/БК – 274. За його словами, житлово-комунальне господарство, є однією з найменш реформованих сфер. Прорахунки в підходах, складність накопичених у попередні роки проблем та відсутність комплексного системного підходу до їх вирішення призвели до істотного зниження якості житлово-комунальних послуг та обґрунтованого незадоволення населення рівнем обслуговування.

ЖРЕРи довели малоефективність в управлінні житловим фондом, тому законотворці дали громадянам можливість створення альтернативи – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. «Нині зміни в цьому напрямку відбуваються досить кволо. Якщо у 2010 році кількість об'єднань порівняно з 2009-м зросла на 19 % (дорівнювала 128 одиниць), то у 2014 році їх кількість впала до 9 % у порівнянні з 2013-м і становила 268 одиниць. І хоча рівень приватизації квартир становить 85 %, ОСББ у поточному році управляють лише 14 % житла області», - зазначив Василь Романець.

Серед проблем, які перешкоджають створенню ОСББ на Закарпатті посадовець назвав складні процедури реєстрації та неврегульованість окремих питань їх діяльності, недостатнє інформування мешканців про переваги ОСББ та житлових кооперативів, а також відсутність конкуренції на ринку житлових послуг. «Для створення конкурентного середовища, успішного розвитку ринку та підвищення якості послуг, необхідно дати можливість працювати в цій сфері підприємствам різних форм власності. Сьогодні в області на ринку обслуговування житла працюють лише декілька приватних компаній, які на конкурсній основі визначені виконавцями робіт з утримання будинків та прибудинкових територій, які здебільшого надають послуги з вивезення сміття, - каже Василь Романець. - На ринку комунальних послуг немає конкуренції».

В.о. директора департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Едуард Мяляр звернув увагу представників районів на вирішенні проблем поводження зі сміттям. В області нині 138 полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ на площі 167 гектарів. «З огляду на те, що діючі полігони та сміттєзвалища перевантажені, а окремі не відповідають нормам екологічної безпеки, необхідно запроваджувати роздільне збирання побутових відходів, їх переробку. Області вкрай потрібні інвестиції на побудову сміттєпереробних заводів» - зазначив Едуард Маляр.

Довідка

Нині на Берегівщині за рахунок коштів Європейського союзу триває   будівництво заводу механізованої переробки твердих побутових відходів. Виноградівська РДА виділила 15 гектарів землі на будівництво сміттєпереробного комплексу.

Сміттєпереробну базу твердих побутових відходів планували створити і на Великоберезнянщині, однак громада не підтримала цю ідею.

На Іршавщині в поточному році чеський інвестор запланував будівництво сортувальної дільниці на полігоні в с. Дубрівка, там вже укладено договори з мешканцями усього району.

В Ужгородському районі затверджено обґрунтування для розміщення заводу з переробки ТПВ на земельній ділянці Паладь Комарівської сільської ради площею 25 га. Підготовлена тендерна документація на будівництво першої черги заводу.

Тячівська райрада виділила земельну ділянку площею 4 гектари на території сміттєзвалища в урочищі „Баршоньпоток” для будівництва сміттєпереробного заводу.

Прес-служба Закарпатської ОДА

30 жовтня 2015р.

Теги: сміттєзвалища

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини