Подвір’я біля 16-поверхівки в Ужгороді може перетворитися у бізнес-центр депутата (ФОТО)

Черговий шматок міського простору Ужгорода готується до потенційної забудови. Це – початок проспекту Свободи: територія між 16-поверхівкою та кількаповерховою будівлею.

Подвір’я біля 16-поверхівки в Ужгороді може перетворитися у бізнес-центр депутата (ФОТО)

Частина території заростає травою, на частині – дитячий майданчик. Саме тут депутати Ужгорода одним натиском кнопки "за" уже найближчим часом можуть дати старт забудові. Або – відмовити у цьому і тоді залишиться місце, наприклад, для облаштування скверу чи площі.

Вільна земля? Треба освоїти

Мова йде про земельну ділянку на 0,0680 га, яка згадана у пункті 1.29 "земельного" проекту рішення. Документ уже включений у порядок денний поточної сесії і готовий до розгляду на найближчому засіданні – наступної п'ятниці, 31 липня. У проекті рішення пропонується віддати в оренду на три роки ділянку для будівництва бізнес-центру для фізичної особи-підприємця Олександра Ковача, який також є депутатом міськради. Точніше – поновити договір оренди, який був укладений колись.

Якщо проект рішення із пунктом 1.29  депутати приймуть, в Ужгороді може виникнути черговий земельний конфлікт – адже потенційний бізнес-центр постане фактично посеред зеленої зони, неподалік – дитячий майданчик.

А ще тут знаходиться пункт вимірювання чистоти повітря. За нашою інформацією, жителі 16-поверхівки категорично проти будівництва.

Як вдалося дізнатися журналісту, договір оренди цієї ділянки Олександр Ковач уклав з дозволу депутатів ще за каденції Сергія Ратушняка – у грудні 2008 року. Тоді пан Ковач також був депутатом ради.

Далі договір оренди було розірвано і от зараз пропонується його поновити. Де-факто це означає – надати землю для будівництва.

Або ж для її потенційного перепродажу – тільки тоді реальні гроші за цю ділянку отримає не бюджет Ужгорода, а орендар. За інформацією Департаменту міського господарства, із 17.11.2011 року по 2015 рік за оренду цієї ділянки, яка зараз де-факто є вільною територією, сплачено майже 14 з половиною тисяч гривень.

Земля у місті й далі – питання кулуарне 

Інший нюанс цього питання – відсутність прозорості підготовки цього проекту рішення. Адже ділянку, якщо вже є воля забудувати, можна публічно продавати на аукціоні і таким чином заробити гроші для міської казни. Адже місце потенційної забудови на проспекті – доволі комерційно привабливе. Але зараз в Ужгородській міській раді, як і в часи керування нею Сергієм Ратушняком, подібні питання чомусь вирішуються кулуарно. А чиновники вміло використовують особливості земельного законодавства, які дозволяють міськраді  виділяти вільні землі конкретним фізичним і юридичним особам без торгів чи будь-яких конкурсів. 

Політичної волі – публічно продати ділянку, схоже, нема ні в кого. З іншої сторони, якщо відкрито говорити про забудову, це навряд чи сподобається жителям проспекту, насамперед – мешканцям 16-поверхівки. Адже мова йде, по суті, про частину їх двору.

Якщо б не було Закону України "Про доступ до публічної інформації", журналісти та громадськість взагалі могли й не знати про питання спроби приватизації цього шматка землі на проспекті для торгово-офісного центру. Ну так, як це було у часи Сергія Ратушняка. 

Цікава деталь, яку ми з'ясували у процесі написання матеріалу: у проекті рішення, який з'явився 30 червня, статус Олександра Ковача, як уже згадано, вказаний – "фізична особа-підприємець". А згідно із Даними держреєстру, станом на 7 липня Олександр Ковач не є підприємцем. Підприємницьку діяльність він припинив у березні 2013 року – тоді, коли його призначено заступником міського голови. Поєднувати державну службу і підприємницьку діяльність в Україні, як відомо, заборонено. 

То ж бути чи не бути потенційній забудові на проспекті – стане ясно від результатів голосування депутатів ради. Саме від 60 обранців тепер залежить – чи стане вільний шматок простору де-факто приватною власністю, а чи громадським місцем, де можна облаштувати для ужгородців додаткову зону відпочинку.

Хоча, якщо міськрада більшістю голосів й дозволить віддати ділянку в оренду (де-факто – у власність), огородити територію можуть заборонити ті ж мешканці тутешніх дворів. В Ужгороді уже були приклади, коли "новоспеченим власникам", попри рішення міськради, люди просто фізично не дозволили забудувати подвір'я. 

Як буде далі – побачимо на найближчому засіданні міськради. Наразі подаємо думки щодо ситуації зацікавлених сторін.

Віктор Погорелов, міський голова: 

Я поки нічого не можу сказати, я доручив ці питання земельні усі розглядати секретарю ради Андріїву – він відповідальний, може він конкретно щось знає про цю ситуацію. Я не вникаю, я, як спікер, просто ставлю питання на голосування.

Богдан Андріїв, секретар Ужгородської міської ради:

Усі земельні питання від юридичних чи фізичних осіб – усі через відділ землекористування потрапляють на комісію і після цього потрапляють на сесію. Є процедура, і є кінцеве рішення за депутатами. 

Моя позиція – однозначно, якщо там можна зробити дитячий майданчик, там потрібен дитячий майданчик. Моя особиста позиція – я за це голосувати не буду, я скажу, що цю земельну ділянку слід віддати діточкам, які живуть там у будинку. Моя позиція – будувати щось треба там, де є вільні ділянки на гектари і більше, а не у двори влазити і будувати якісь там незрозумілі об'єкти.

Олександр Чепкий, начальник відділу землекористування Ужгородської міської ради:

Скарга на це питання уже є від ОСББ – приходила керівник і сказала, що написала скаргу на ім'я міського голови. Це питання розглядалося на "земельній" комісії, розглядалося два рази, комісія виїжджала на місце. Запросили орендаря на комісію. Він там сам пояснив ситуацію по цій ділянці. У комісії було багато питань, справа у тому, що ділянка була відведена якби раніше, і зараз йде пролонгація договору оренди, звернувся він вчасно. Комісію турбувало, що ділянка була вже в оренді, але на даний час ділянка не освоєна, тобто використання її по цільовому призначенню не пройшло. Зате комісія мала певні зауваження по тому. Але кінцево рішення було прийнято – рекомендувати депутатам продовжити оренду на три роки.

Щодо фігурування статусу "фізична особа-підприємець". Ми у проект рішення пункт формуємо отак, як було у попередньому договорі оренди. Якщо міняється суттєво умова договору оренди, це виходить нововідведення земельної ділянки. У тому попередньому договорі було зазначено – підприємець Ковач. То ми не маємо права міняти суттєві умови договору. Тобто, в подальшому навіть якщо рішення прийметься з якимись змінами, то реєстраційна служба не в праві буде зареєструвати пролонгацію даного договору оренди, наскільки мені відомо. Зате цей пункт ми так зазначили, як було у попередньому договорі. Як воно буде розглянуто на сесії – там є і у багатьох депутатів зауваження до даного пункту, все будемо бачити на сесії.

Ми документи підтвердження про статус особи-підприємця не вимагали, заявник долучив до звернення договір попередньої оренди і відомості щодо цього пункту рішення бралися з того договору. 

Олександр Ковач, депутат міськради, претендент на ділянку:

Я на ділянку не претендую, а прошу продовжити договір оренди. Так як я її орендував шість років. І тому не бачу тут ніяких проблем. В мене готові всі проекти для будівництва, але певні депутати ставлять палки в колеса, напевно хочуть щоб я дав їм за це винагороду. Я їм казав, щоб напились води. Це буде правильно. Так, я забув про головне: передня ділянка, яка знаходиться у моїй власності, була викуплена на аукціоні ще при Сембері – одному з перших аукціонів в нашому місті. Все згідно з чинного законодавства. І у генеральному плані передбачено там будівництво.

Вікторія Казьмірова, голова ОСББ, створеного у 16-поверхівці: 

Стоїть питання продовження оренди на нашій прибудинковій території. Жителі проти цього. Не буде діткам де гратися, якщо заберуть у нас дитячий майданчик. Там не можна копати котлован, оскільки наш будинок в аварійному стані, він може просто завалитися. Ну і будувати бізнес-центр біля вікон мешканців – це як? Без нашого дозволу, без нашого відомо зареєстрували це питання. Добре, що мені депутати дали знати. А якби я не знала цього? Проголосували б і потім що би ми робили? 

Я думаю, що ми прийдемо на сесію, я планую виступати. Ми уже написали звернення від імені мешканців. І Віктор Погорелов мені пообіцяв, що це питання вирішиться на нашу користь. Так чи інакше ми на сесії будемо. 

Ярослав Гулан, Про Захід

21 липня 2015р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини