Платні послуги в безкоштовних медзакладах – наразі буденна реальність...

Медицина в Україні – симбіоз соціалізму й капіталізму. Наша Конституція гарантує безкоштовне лікування. Держава виділяє з бюджету 2,5 грн. на день із розрахунку на одного хворого, хоча лише денна доза недорогих антибіотиків коштує 25 грн.

За даними Мінфіну України, питома вага витрат на охорону здоров’я у ВВП України в 2007 р. становить 3,4%, а з розрахунку на душу населення – 427,8 грн. на рік (на 71,5 грн. більше, ніж в 2006 p.). Середньомісячна зарплата медперсоналу встановлена на рівні 642,74 грн. Загалом в 2007 р. на потреби Мінздорову виділять 4,35 млрд. грн., зокрема й 100 млн грн на оснащення амбулаторій та купівлю автомобілів "швидкої" допомоги, а також 117,5 млн. грн. на санаторне лікування хворих на туберкульоз.


У Держбюджеті-2007 на фінансування державного санітарно-епідеміологічного контролю виділено 898,8 млн грн, на розширення матеріально-технічної бази елітної лікарні "Феофанія" – 242,3 млн. грн., на стаціонарне медичне обслуговування народних депутатів і керівництва виконавчої влади – 73,6 млн. грн. та на їхнє поліклініко-амбулаторне обслуговування – 75,8 млн. грн.


Виділення таких коштів на медицину в країні, де здорових людей майже немає, – щонайменше недостатнє. При середній зарплаті в галузі на рівні 657,90 грн. (за станом на початок року) мотивація медперсоналу залишається на низькому рівні. І це при тому, що сьогодні середньомісячна зарплата в Україні 1,2–2 тис. грн., а найскромніший доход в Україні у пенсіонерів – у середньому 520 грн. на місяць.


Безпосередні економічні відносини між лікарем і пацієнтом розпочинаються з ініціативи останнього, але якщо хворий чи його родичі сподіваються на безкоштовну медицину, то вони ризикують одержати безкоштовне лікування за залишковим принципом. Щоб упевнитися в цьому, досить просто прийти до поліклініки або бути госпіталізованим, тобто зіткнутися з повсякденними реаліями.


У країнах Заходу грошові відносини в охороні здоров’я склалися давно, проте лікарі входять до першої п’ятірки найбільш високооплачуваних професій. Дорожнеча медичного обслуговування на Заході призводить до того, що частина іноземців приїжджає в Україну, аби скористатися нашими відносно недорогими медпослугами.


Для прикладу, лишень виклик меддопомоги компанії "Борис" коштуватиме 400 грн; за огляд, рецепт й процедури – додаткові витрати. При цьому допомога й справді кваліфікована, що жодним чином не применшує професіоналізм лікарів, які працюють у "безкоштовній" "швидкій" допомозі.


Однак бувають і не настільки оптимістичні приклади роботи лікарів. Одна жінка, страждаючи впродовж трьох днів від високої температури, зателефонувала "03". Лікарі "швидкої" допомоги, які приїхали на виклик, запропонували жінці... ще кілька днів потерпіти: якщо температура спаде – це був грип, а якщо ні, то треба повторити виклик. Таких прикладів несумлінного ставлення до своїх обов’язків з боку лікарів, на жаль, чимало.


Загалом, стаціонар одного дня у державній лікарні обходиться не менш ніж 50-70 грн. (крапельниці, медикаменти, огляд лікаря), і це не враховуючи витрати на власне харчування, позаяк асортимент пропонованих у лікарнях страв залишає бажати кращого. Безумовно, багато залежить від самої лікарні й лікарів, але офіційно безкоштовні послуги вже давно на такій основі не надаються. Втім, якщо клієнт може заплатити за гарантовано якісне медобслуговування, то він, безперечно, так і робить.


Народження дитини – теж недешева подія у житті (однак від цього не менш радісна), яка обійдеться новоспеченим батькам у $800–1000: приблизно від $300 – презент лікареві за допомогу в народженні нового життя, до $150 – медсестрі для ввічливого ставлення до породіллі, й $350 оплати за стаціонар під час післяпологового періоду перебування в лікарні. Однак навіть такі витрати не можуть повністю гарантувати якість послуг, що надаються. Приміром, пацієнтка одного із пологових будинків скаржиться: "У післяпологовому відділенні все вирішується лише через гаманець. Безкоштовно або за "спасибі" ти не потрібна нікому. Такса від 5 грн. за елементарну маніпуляцію — медсестрі дитячого відділення, аби показала, як сповивати й доглядати немовля". А одноразова виплата при народженні дитини нині – 8,5 тис. грн., яких вистачає лише на найнеобхідніші витрати.


Зрештою, в медичній галузі, крім низької платоспроможності населення й браку держвидатків на охорону здоров’я, є безліч інших проблемних моментів. Як розповіла співробітниця однієї з аптек, якщо в продаж надходять сильнодіючі медикаменти (зі значними побічними ефектами), які при перевірках знімають з продажу, то через певний час за нез’ясованих причин (радше за все, за хабарі) вони повертаються на полиці аптек. Крім цього, якщо в аптеці наполегливо рекомендують придбати певний препарат, то найчастіше це означає домовленість постачальника й продавця про активніше просування продукції, у результаті чого обидві сторони залишаються фінансово задоволеними. Виробники фармпродукції у такий спосіб "мотивуючи" лікарів, мають збільшення продажів.


І платні, і бюджетні лікарі освоїли ще одну статтю доходів – приховану, але доволі нав’язливу рекламу фармпрепаратів. Вони можуть виписувати довгі списки "життєво необхідних ліків", дорогих і лише в певній аптеці. Насправді ж часто з’ясовується, що це не медикаменти, а харчові добавки або вітаміни. Особливо це стосується різної гомеопатичної продукції.


Ідея про впровадження в Україні обов’язкового медичного страхування періодично спливає вже не перший рік, але далі обговорення справа не просувається. Передбачається, що саме впрова-дження страхування розв’яже проблему медицини.


Перейти до медичного страхування або сподіватися на державну "безкоштовну" медицину — вирішувати, зрештою, вам. Все залежить від того, який кінцевий результат хочете одержати – лікування в районній поліклініці без будь-яких подальших гарантій або ж якісне обслуговування у медичній установі високого рівня. При цьому "просунуті" роботодавці вже нині надають своїм співробітникам так званий "соціальний пакет", до якого входить і медична страховка.


У будь-якому випадку треба пам’ятати, що платною або безкоштовною буває установа, а кожен конкретний лікар буває хорошим або поганим, порядним або не дуже. Незалежно від тугості гаманця пацієнта лікар давав клятву Гіппократа, тож доводиться розраховувати не на касовий чек, а на совість людини в білому халаті.

Дарина Слов’ян, "Трибуна"
18 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини