Закарпатські абітурієнти з міст показали значно кращі результати ЗНО, ніж абітурієнти з сіл

На Закарпатті області здійснено 35 спостережень з предметів: українська мова та література, англійська мова, математика, історія України у дев’яти населених пунктах: Ужгород, Перечин, Мукачево, Іршава, Виноградів, Хуст, Воловець, Берегово, Великий Бичків.

Закарпатські абітурієнти з міст показали значно кращі результати ЗНО, ніж абітурієнти з сіл

Спостерігачі відзначають, що цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування, а в окремих випадках – фіксують їхню ефективність.

Під час спостереження за ЗНО спостерігачами ОПОРИ не було зафіксовано фактів порушення процедури тестування з боку персоналу пунктів тестування чи фактів недобросовісного виконання своїх обов’язків. Це свідчить про належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування, що був проведений Івано-Франківським РЦОЯО, та достатній рівень компетенції персоналу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Закарпатській області.

Цього року ЗНО розпочалось 24 квітня тестуванням з української мови та літератури. Воно було обов’язковим для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів, оскільки його результати зараховуються як державна підсумкова атестація, а також є обов’язковими для вступу до вищих навчальних закладів.

Значна кількість учасників, що складали тести з українсько мови та літератури, потребувала залучення одночасно до проведення ЗНО великої кількості пунктів тестування та обслуговуючого персоналу, що складається з педагогів. При цьому, відзначимо що всі вони буди професійно підготовлені і добре організували процес.

Серед основних порушень процедури стандартизованого тестування, як і в попередні роки, залишається наявність в учасників мобільних телефонів та інших технічних приладів. Однак, цього не уникнути, адже кожного року в кожній області знаходяться учасники, які хочуть перехитрувати систему. Натомість, для них все закінчувалось видаленням за межі пункту тестування та автоматично нескладеним тестом.

Цього року в процедурі проведення ЗНО було багато новацій. Окрім двох рівнів завдань із української мови і літератури, а також з математики (базовий та поглиблений рівні), було введене поняття «поріг здав/не здав», який визначається під час засідань експертних груп для кожного предмету окремо, що були створені при кожному регіональному центру оцінювання якості освіти (12 груп відповідно до 12 предметів). Також новацією є те, що відтепер сертифікат ЗНО дійсний всього один рік. 

Цьогорічні результати ЗНО чітко показало, що учасники з сільської місцевості мають набагато гірші результати від учасників з міської. При цьому, Закарпатська область вже вкотре поступається серед інших областей України, в якості складання тестів зі ЗНО. Безумовно, влада та Міністерство освіти і науки України повинні звертати на це увагу і приймати відповідні управлінські рішення та реформи, щоб підвищити якість середньої освіти в Україні, та на Закарпатті безпосередньо. До речі, область розробляючи стратегію розвитку до 2020 року, заклала одним з індикаторів якості повної середньої загальної освіти саме результати ЗНО.

Що стосується вступної кампанії, то вона цього року у порівнянні з минулими роками має ряд новацій. Серед них слід виокремити три - новий підхід до обчислення конкурсного балу, до кожної зі складових якого будуть застосовані вагові коефіцієнти; запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв; автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап.

Громадянська мережа ОПОРА буде інформувати абітурієнтів про хід кампанії вступу, та особливості які з ним пов’язані. Також, буде працювати регіональна консультаційна лінія: +38 066 317 36 13, zakarpattya@opora.org.ua, повідомляє Володимир Феськов, ГО ОПОРА.

07 липня 2015р.

Теги: абітурієнти, міста, села

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини