Працівники НПП "Синевир" набували досвіду збереження архітектурних цінностей у Чехії та Словаччині (ФОТО)

Стажування для працівників НПП "Синевир" в Чехії та Словаччині організувала некомерційна природоохоронна організація "Machaon International" в рамках проекту "Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності", який реалізується за підтримки Європейського Союзу.

Працівники НПП "Синевир" набували досвіду збереження архітектурних цінностей у Чехії та Словаччині (ФОТО)

Участь у стажуванні «Архітектура – домінанта культурного ландшафту. Традиції та інновації» взяли директор Національного природного парку «Синевир» Микола Дербак та вісім працівників установи, співробітник Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові Оксана Олійник і працівник Кенозерського національного парку (Росія) Андрій Самиловський. 

Учасники стажування ознайомилися із традиціями народної архітектури в сучасному будівництві, новими технологіями будівництва енергоефективних будинків, досвідом зі збереження цінних історико-культурних і природних комплексів в теперішній час та ін. 

В рамках стажування учасники відвідали екоцентр «Сосна», де було продемонстровано яскравий приклад розвитку сільського та екологічного туризму, ознайомлено учасників із досвідом проведення фестивалів, еколого-освітніх програм та методами ведення екологічного землеробства, показано приклад будівництва із місцевих матеріалів. 

Національний парк «Словенський рай» продемонстрував українським колегам методи взаємодії парку з місцевим населенням, підприємцями та владою для розвитку інфраструктури сільського туризму в традиційному стилі. 

Одне з найяскравіших вражень учасники стажування отримали в шалаші «Країнка» біля міста Ружомберок,Словаччина. Успішний міні-цех по виготовленню сирів, магазин локальної сільськогосподарської продукції, власна ферма та ресторан, дитячий майданчик – все побудоване в традиційному стилі стало прикладом успішного ведення екобізнесу. 

Активісти ініціативної групи «MAS» у чеському місті Стражніцко завдяки інноваційним підходам змогли реставрувати старі історичні будівлі та створити таку інфраструктуру, яка приваблює численних туристів. Про свій досвід вони повідали гостям із-за кордону. 

Надзвичайно повчальним та цікавим стало відвідування села Тварожна Легота , яке за високий рівень розвитку сільського зеленого туризму отримало статус «Квітуче місто Європи». А от музей у природі «Шалаш Травічна» , який представив життя людей в Карпатах сто років тому, став яскравим прикладом того, як можна розвивати екотуризм у селі, не потребуючи значних коштів для цього.

Колеги з чеського природно-культурного заповідника «Білі Карпати» ( м. Весела над Моравою) поділилися досвідом застосування правових механізмів і форм захисту культурних ландшафтів та регулювання нового будівництва, процесом співпраці між зацікавленими сторонами. 

Традиційні для регіону дерев’яні дачі для туристів є надзвичайно популярними серед останніх. У м. Велке Карловіце учасникам програми стажування провели екскурсію у поселенні Валашські дачі, де всі будинки зведені з дерева у народному стилі. 

А от у м. Градец Кралове будівельна фірма не лише зводить будинки із дотриманням культурних традицій регіону, але й створила музей «Подорліцький скансен», де туристи детально знайомляться із умовами проживання, ремеслами та традиціями місцевості 19 ст. 

«Основна мета стажування – показати учасникам позитивні приклади того, як можна розвивати туризм у регіоні та створювати успішний екобізнес, дотримуючись традицій будівництва та зберігаючи культурний ландшафт. Тепер учасники стажування повинні розробити плани для використання отриманого досвіду в рамках реалізації даного проекту та інших наших потенційних проектів», – зазначила Світлана Белова, координатор проекту «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності». 

«Ми надзвичайно вдячні організаторам, а саме Світлані Беловій та Радославу Влк за вельми цікаве та повчальне для наших працівників стажування. Протягом тижня учасники проекту змогли отримати чимало цінних знань, ознайомилися із принципами розвитку екологічного туризму, який є надзвичайно перспективним на території національного парку», - зазначив директор НПП «Синевир» Микола Дербак. 

Повернувшись зі стажування, працівники НПП «Синевир» одразу приступили до виконання плану робіт, які передбачені проектом «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності».

НПП "Синевир"

29 квітня 2015р.

Теги: архітектура, Синевир, досвід, Чехія

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини