Цьогоріч відзначатиметься 300 років другого сльозіння ікони Матері Божої в Марія-Повчі

На півночі Угорщини, неподалік від українського та румунського кордонів, розташоване містечко Марія-Повч, яке прославила чудотворна ікона Божої Матері.

Цьогоріч відзначатиметься 300 років другого сльозіння ікони Матері Божої в Марія-Повчі

Уперше сльози на її очах вірники побачили 4 листопада 1696 р. під час Богослужіння у місцевій церкві. Наступного року ікону, визнану чудотворною, перенесли до катедри св. Стефана у Відні, де вона перебуває досі. Залишена в селі копія цієї ікони також заплакала. Сталося це триста років тому, на початку серпня 1715 року. Втретє копія цієї ікони плакала 110 літ тому, наприкінці 1905 року.

Про підготовку до відзначення пам’ятних дат та особливості відпустового місця розповідають парох греко-католицької парафії в Марія-Повчі та директор Паломницького Центру о. Іштван Копін і координатор зв’язків із паломниками з України п. Андрій Куля.

— Це найбільш паломницьке місце для всіх спадкоємців Ужгородської Унії, — сказав п. Андрій. — Насамперед, це історична Мукачівська греко-католицька єпархія, яка свого часу налічувала до 800 парафій, а також знаходилася на території, що нині простягнулася від Словаччини до Румунії та Хорватії. Це і Словацька митрополія, Крижевацька єпархія, Гайдудорозька єпархія та Мішкольський екзархат в Угорщині, Варадинська єпархія. Всі ми — дочірні єпархії Мукачівської єпархії. І найважливішим паломницьким місцем, безперечно, для всіх нас є Марія-Повч. І ми дуже раді, що тепер знову можемо надати змогу паломникам не тільки з території історичної Мукачівської єпархії, а також і греко-католикам з України, Словаччини, Румунії, як і римо-католикам, відвідати Марія-Повч, уклонитися там і отримати благодаті, про які просять. Цьогоріч виповнюється 300 років другого сльозіння ікони Матері Божої в Марія-Повчі. Це надзвичайно важлива і велика подія. Ми готуємося до неї.

— Ми готуємося до найгарнішого ювілею за останні століття, — підхоплює о. Іштван. — Хочемо, щоби ця подія залишилася в пам’яті угорських, українських, словацьких та румунських греко-католиків. У крипті церкви поховані мукачівські єпископи. У сумний темний період, коли в Україні, Словаччині та Румунії Греко-Католицька Церква не могла вільно діяти, духовною домівкою для греко-католиків цих країн стала Марія-Повч. Тут зустрічалися мукачівський лікар, виноградівський вчитель, румунський робітник і словацький селянин. Особливо багато змін сталося 2001 року, після візиту св. Йоана Павла ІІ. Створено сучасні умови для прийому паломників з усієї Європи, зокрема, для прощ лікарів, студентів, національних груп, наприклад, циганів. Перед чудотворним образом у храмі моляться також римо-католики. Марія-Повч увійшла до Марійного європейського зв’язку, що об’єднує 20 найбільших відпустових місць Європи, які присвячені Пресвятій Богородиці (серед них — Фатіма, Ченстохова, Зарваниця). Щороку до Марії Повчанської прибуває понад півмільйона паломників, також і з-за Карпат, групи зі Львова, Києва… Ми називаємо це новим Ренесансом цього відпустового місця.

Мені як угорцю, у чиїх жилах тече, очевидно, і слов’янська кров, надзвичайно приємно, коли відбувається проща і тут чути Святу Літургію українською, ...румунською, угорською чи словацькою мовами, — зізнався о. Іштван Копін.

Священик відзначив вагомий внесок отців-василіян, які майже 250 років тому прибули із Закарпаття і заснували поряд із церквою монастир та опікувалися чудотворним образом у Марія-Повчі. Та 1950 року комуністична влада Угорщини вигнала ченців з обителі. Багато з них виїхали до США. Лишень поодинокі літні угорські василіяни дочекалися дозволу на відновлення монастиря.

Отець Іштван звернув теж увагу на внесок художників із Закарпаття та Галичини в оздоблення храму, де знаходиться чудотворний образ Марії Повчанської. «Коли прибувають паломники з Галичини, я бачу по їхніх очах, що вони почуваються вдома», — каже він.

— Європа може вчитися від нас, греко-католиків Центральної Європи. Тут насправді єдність. Коли прибуває група з Києва або зі Львова, ми встановлюємо на Будинку паломників український прапор, щоби вони почувались як удома. Це бачать і відчувають не тільки вони, але й словаки, румуни, які сюди приїжджають. Хочу підкреслити, що цього ювілейного року ми з великою-великою батьківською любов’ю чекаємо паломників з України в Марія-Повчі, — наголосив директор Паломницького центру в угорському відпустовому місці Марія-Повч.

 

Радіо Ватикану

27 березня 2015р.

Теги: Марія-Повч, ікона, паломники

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини