З завтрашнього дня починаються утиски українських курців

Від завтрашнього дня, 1 липня, в Україні можна палити не скрізь. Зокрема, викурити сигаретку на зупинці або в підземному переході буде неможливо, оскільки повністю набуває чинності закон про заборону куріння в громадських місцях

З завтрашнього дня починаються утиски українських курцівЗа інформацією прес-служби Міністерства внутрішніх справ України, з 1 липня набирає чинності третя частина статті 13 Закону України "Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення": "В громадських місцях для осіб, які не палять, відводиться не менше ніж 50 відсотків площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не розповсюджувався на цю територію".

22 вересня 2005 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", який набув чинності з дня публікації, тобто з 25 жовтня 2005 року.
Відповідно до внесених змін, уповноваженим посадовцям органів внутрішніх справ було надано право складати, а також розглядати протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) (за винятком порушень, вчинених в місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради).
Цими уповноваженими особами, згідно з п.1 ст. 255 КУАП (особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення), власне і є працівники міліції. В разі порушень, вчинених в місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - уповноважені особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад і члени громадських формувань.

Співробітники міліції за куріння тютюнових виробів в заборонених місцях мають право затримати особу для складання протоколу за ст. 175-1 КУАП (куріння тютюнових виробів в заборонених місцях), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

При цьому окрім місць, прямо заборонених для куріння тютюнових виробів, законом дозволено визначати інші місця, заборонені для куріння таких виробів рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (виняткова компетенція ради).

Згідно зі статтею 13 закону (обмеження щодо реалізації (продажі) і вживання тютюнових виробів) визначаються поняття "громадське місце" і "робоче місце": "Громадське місце - це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, на запрошення або за плату, постійно, періодично або час від часу, у тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони. Робоче місце - місце постійного або тимчасового перебування працівника в процесі трудової діяльності".

У всіх випадках куріння тютюнових виробів в заборонених місцях працівники міліції (в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради - уповноважені особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад і члени громадському формувань) складають адміністративний протокол. Ці протоколи розглядаються згідно зі статтею 222 (органи внутрішніх справ (міліція), статтею 244-4 (органи Державного комітету України у справах захисту прав споживачів), статтею 218 (адміністративні комісії при виконавчих органах сільських, селищних і міських рад), статтею 219 (виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад).

Доля складених протоколів визначається відповідно до статей розділу 17 (підвідомчість справ про адміністративні правопорушення) КУАП: - справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 175-1 (за порушення, вчинені в місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), розглядають адміністративні комісії при виконавчих органах сільських, селищних і міських рад (стаття 218 - Адміністративні комісії) - справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 175-1 (за порушення, вчинені в місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), розглядають виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад (стаття 219 - Виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад) - справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 175-1 (за винятком порушень, вчинених в місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), розглядають органи внутрішніх справ (міліція) (стаття 222 - Органи внутрішніх справ (міліція).
Всі справи розглядаються в присутності порушника. За наслідками розгляду останньому оголошується рішення, а в разі накладення штрафу він інформується про спеціальний рахунок (державного бюджету), на який він повинен його сплатити. Розмір штрафу також визначено законом "Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення". В статті 175-1 (Куріння тютюнових виробів в заборонених місцях) КУАП вказаний мінімальний і максимальний розмір штрафу: за частину 1 - штраф від одного до неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за частину 2 - штраф від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
При цьому в органах внутрішніх справ ведуться відповідні інформаційні листи осіб, що вчинили правопорушення, що зберігаються протягом півроку з моменту їх вчинення. При складанні протоколу посадовцем здійснюється перевірка, після чого визначається частина, за якою складається адміністративний протокол.

Так, повторне вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Сплачений штраф не є підставою вчинити повторне правопорушення, тобто палити в заборонених місцях. У випадках, коли особа відмовляється або не здатна сплатити штраф, матеріали передаються Державній виконавчій службі для його примусового стягнення. Всі штрафи сплачуються через відділення банку на спеціальний рахунок Держбюджету.
30 червня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини