На науковій раді НПП "Синевир" обговорили питання про здобутки та плани на майбутнє (ФОТО)

Нещодавно відбулася науково-технічна рада (НТР) Національного природного парку «Синевир», яка проходила під головуванням директора установи Миколи Дербака.

Серед питань, що розглядалися, – це виконання у 2014 і планування на 2015 рік науково-дослідних, еколого-освітніх і рекреаційних заходів, проведення заходів щодо подальших досліджень букових пралісів парку і включення їх до Світової природної спадщини ЮНЕСКО, стан дослідження біологічного різноманіття у НПП «Синевир», взаємодія з громадами тощо. 

Доповідаючи про дослідження біологічного різноманіття в НПП «Синевир», науковий співробітник Інституту ботаніки ім. М. Холодного, кандидат біологічних наук Олена Булах зосередила увагу на актуальних питаннях вивчення флори на території парку. У цьому напрямку було зроблено чимало, та справжньою гордістю науковців є ділянка рідкісних рослин, де зібрано близько двох тисяч екземплярів приналежних до ста видів. Не менш важливою була робота по вивченню букових пралісів парку і так званих «гарячих точок», які становлять особливу наукову цінність.

У червні 2015 року НПП «Синевир» спільно з Національним педагогічним університетом ім. М. Драгоманова планують провести Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Наукові та соціально-економічні проблеми розвитку НПП «Синевир» – про це учасників НТР повідомив завідуючий кафедри зоології НПУ ім. М. Драгоманова, доктор біологічних наук Василь Бровдій. Він запросив взяти участь у конференції усіх вчених, які мають наукові напрацювання, що відповідають тематиці симпозіуму.

Заступник директора НПП «Синевир» з науково-дослідної роботи, кандидат біологічних наук Юрій Тюх ознайомив присутніх з виконанням планів науково-дослідних робіт у 2014 році і розповів про плани на 2015 рік. Значні зусилля науковців парку будуть спрямовані на подальше вивчення пралісів, які цього року стали кандидатами на включення до Світової природної спадщини ЮНЕСКО. Велика увага приділятиметься іншим дослідженням, які будуть відображені у «Літописі природи» – щорічному солідному виданні, котре є серйозним колективним напрацюванням науковців установи.

Заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук Федір Гамор високо оцінив наукові здобутки НПП «Синевир», поділився досвідом по дослідженню пралісів та врегулювання земельних питань і висловив побажання й надалі активно працювати на розвиток природно-заповідної справи. 

Старший експерт по виконанню вимог Рамсарської конвенції Іван Негря розповів про деталі створення нових водно-болотних угідь в Україні та запропонував віднести до такого статусу ще декілька об’єктів, які знаходяться у межах парку. Досі статус рамсарського угіддя тут має  лише озеро Синевир.

Національний природний парк «Синевир» у своїй діяльності вважає за один з пріоритетів такий напрямок як еколого-освітня діяльність. Зважаючи на це, серйозна увага була спрямована на виконання Плану еколого-освітньої роботи НПП «Синевир» на 2014 рік, який втілювався головним чином за такими напрямками як робота з учнівською і студентською молоддю, проведення екологічних акцій, інформаційно-освітня діяльність, участь у міжнародних виставках і проектах тощо. 

Про рекреаційні здобутки установи звітував начальник відділу рекреації і благоустрою Федір Матічин. Він підкреслив, що інтерес до НПП «Синевир» з боку туристів зростає, тож це спонукає й надалі удосконалювати систему послуг. Важливо, щоб вони відповідали сучасним вимогам і були доступними для відпочиваючих. Робота ж у цьому напрямку проводиться дуже серйозна. Про це зазначив заступник директора НПП «Синевир» Василь Росоха. Зокрема, він поінформував про хід виконання робіт зі спорудження двох нових візит-центрів поблизу сфагнового оліготрофного болота Глуханя і в Реабілітаційному центрі бурих ведмедів. До останнього буде прокладена ще й асфальтована дорога. До речі, розширення у краї об’єктів інфраструктури дає позитивний імпульс для розвитку регіону. У цьому контексті важливою є взаємодія парку з органами місцевого самоврядування, яка будується відповідно до принципів сталого розвитку – на цьому наголосив голова Міжгірської районної ради Іван Ярема. Досвідом такої співпраці поділилися сільські голова Синевирської Поляни і Колочави Юрій Горват та Василь Худинець.

Про проекти лімітів використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів НПП «Синевир», а також про плани санітарно-оздоровчих заходів у лісових насадженнях доповів начальник відділу державної охорони ПЗФ Василь Субота. Серед іншого, він наголосив на деяких законодавчих проблемах, які виникають у природоохоронній діяльності. 

Своїми думками з приводу винесених на науково-технічній раді питань поділилися директор НПП «Синевир» Микола Дербак, директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської області Юрій Шпонтак, доцент Ужгородського національного університету, кандидат біологічних наук Олег Колесник, голова громадського об’єднання «Синій Вир» Мирон Цюбик, головний природознавець парку Василь Шишига та інші.  Вони аргументовано виклали своє бачення розвитку обговорюваних питань. 

Підсумовуючи роботу науково-технічної ради, директор НПП «Синевир» Микола Дербак подякував усім, хто долучився до важливого заходу і висловив свої рекомендації щодо удосконалення функціонування природно-заповідної установи. Усі вони будуть враховані у подальшій діяльності.

Юрій Бабічин для Закарпаття онлайн

08 грудня 2014р.

Теги: Синевир, здобутки, плани, наукова рада

Коментарі

ужгород 2014-12-12 / 18:36:43
реально зараз нпп Синевир молодці ХОРОШИИЙ КОЛЕКТИВ

111 2014-12-08 / 21:08:45
Нацпарк на висоті. Так тримати марку!

Київ 2014-12-08 / 14:32:13
Успіхів Вам в роботі Миколо Юріевичу !

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини