Сім'я переселенців з важкою недугою та їх діти обживаються у Тячеві (ФОТО)

Чимало мешканців Тячева знають 37-річного Валентина Гоздо. Свого часу молодий чоловік, незважаючи на невтішний діагноз – ДЦП, здобув вищу освіту і став досвідченим юристом. Потім Валентин познайомився з майбутньою дружиною – донеччанкою Яною, яка мала таку ж недугу, і переїхав до коханої. Пара взяла шлюб. А невдовзі у них народились діти – донечка Вікторія і синок Максим. Зараз їм сім та п’ять років.

Сім

 

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, 1 вересня до Тячева приїхала родина переселенців із Донецька

У Донецьку Валентин працював спочатку у місцевому управлінні Пенсійного фонду, а потім – приватним адвокатом. А Яна – дипломований український філолог – мала роботу у благодійній організації для людей з обмеженими можливостями, писала вірші і займалась вихованням малечі. Торік талановита жінка навіть здобула нагороду регіональної програми «Кришталеве серце» у номінації «Життя як подвиг». Ось так, спільно долаючи життєві труднощі, виховуючи дітей, Валентин і Яна щасливо жили до початку цього літа. Аж поки не те, що працювати, а й жити у Донецьку стало небезпечно, тим більше людям з обмеженими можливостями проукраїнських поглядів з маленькими дітьми. Треба було рятуватись. 

Морально було важко їхати, але ми думали, передусім, про дітей, – каже глава сімейства.  

А мама Яна з болем згадує ті тривожні дні:

Молодший Максим, коли здалеку відлунювали перші вибухи, дуже боявся, плакав. Син питав нас: «Мам, тат, це що – стріляють, це що – війна?» А ми, щоб якось заспокоїти малого, відповідали, що то грім гримить… 

Тоді волонтери підсобили сім’ї Гоздо виїхати у безпечне місце – селище Сергіївка в Одеській області. Тут, в одному з пансіонатів на березі Чорного моря, молоді люди знайшли тимчасовий прихисток.

Яна зізнається, що залишала рідні місця зі смутком на серці:– На перших порах я часто плакала: звикла до однієї обстановки, а там усе по-іншому, треба було перелаштовуватись. Навіть не вірилося в усе це. Думала, мине тиждень-два – і повернемось додому. Шкода рідного міста, і що все так сталося, шкода близьких людей, які там залишились…

Яна не залишає надії повернутись у рідний Донецьк, але коли це буде – навіть не уявляє. 

Подружжя не надякується волонтерам, які допомагали їм у Сергіївці, бо і жили, і харчувались у пансіонаті безкоштовно. Крім того, переселенцям видали речі першої необхідності, посуд. 

З Одеси втікачі вирішили поїхати на Закарпаття, у рідний для Валентина Тячів. 

Хоча, як розповідає Яна, донецькі сусіди, дізнавшись про це, до такого рішення поставились, м’яко кажучи, підозріло, лякали злісними «бандерами», застерігали, що її тут зі своєю російською мовою ніхто й слухати не буде. 

Я в таких випадках завжди намагався пояснити, що в нас у Закарпатті разом живуть мадяри, румуни, словаки, чехи, росіяни, люди інших національностей, – каже Валентин. – Звідки тут узятись якимось міфічним бандерівцям?

Та й сама Яна кілька років тому вже бувала у рідному місті чоловіка, тож зараз жодних побоювань не мала.

– Тячів – дуже гарне місто, природа мальовнича, – ділиться враженнями вона.

Квитки  на потяг з Одеси до Ужгорода теж купили волонтери. В Ужгороді, на вокзалі, їх  зустріли рятувальники МНС, допомогли перенести речі до автобусної станції й відправили до Тячева.  За це переселенці щиро їм дякують.

Оселилась тячівсько-донецька сім’я у двокімнатній квартирі, разом з батьком Валентина. 

Вже наступного дня після приїзду батьки влаштували старшу доньку Вікторію у другий клас Тячівської ЗОШ №2 з російською мовою навчання.

Донечці у школі сподобалось, – ділиться враженнями Яна. – А я була здивована, що вчителька нам одразу запропонувала допомогу, щоб ми могли купити їй все необхідне. У донецькій школі ми б такого не дочекались. Добре, що я заздалегідь подбала про новий шкільний одяг для доньки – ніби щось передчувала. Віка в нас дитина дуже творча, гарно малює, співає, старанно вчиться. Хочеться сподіватись, що вона швидко втягнеться. А Максима хотіли б віддати у садок. 

Сам Валентин каже, найближчим часом сподівається почати працювати. Чоловік сподівається, що люди не залишать їх наодинці з проблемами. Каже, для дітей і дружини потрібен теплий одяг, бо той, що мали, залишився у Донецьку. 

Далі говорили, в основному, з Яною: Валентин побіг докуповувати шкільні приналежності для доньки. Жінка багато розповідала про ситуацію в Донецьку. Щодня близькі переказують їй по телефону останні новини. З рідні у неї залишилась лише 80-річна бабуся. Небайдужі люди пообіцяли Яні приглянути за нею. А ще кума, яка не виїжджає з окупованого деенерівцями Донецька через страх втратити роботу. 

Було недавно, говоримо з нею, а у телефонній трубці чути вибухи, – схвильовано каже Яна.

Також вона розповіла, що ще раніше за них з Донецька на Закарпаття виїхав ще один виходець із Тячева – лікар Ярослав Роспопа з сім’єю. З ними подружжя Гоздо підтримувала дружні зв’язки.

Жінка не приховує, що багато людей на Донбасі підтримують ДНР і Путіна, хоча дехто вже починає прозрівати:

–  От сусідка моя була за ДНР, і на референдум їхній ходила, поки деенерівці в неї машину не забрали, – продовжує співрозмовниця. – Там зараз повний хаос: не тільки війна, але й мародерство всюди. Продуктів не вистачає, часто виникають проблеми з телефонним зв’язком. А провину за все перекладають на «хунту» та українську армію. У армії ДНР така тактика: приїжджають в одну точку і стріляють, а потім кажуть, що це українські військові…

Яна радіє, що їм з чоловіком вдалося вирватись з того жаху, і стверджує, що заради дітей вони разом готові долати будь-які труднощі на новому місці.

 
03 вересня 2014р.

Теги: Тячів, переселенці

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини