До армії потенційно можуть бути мобілізовані 80 тисяч закарпатців

Саме такі дані озвучив військовий комісар області Іван Васильцюн на прес-конференції із журналістами.

До армії потенційно можуть бути мобілізовані 80 тисяч закарпатців

Справа у тім, що сьогодні, 23 липня, Верховна Рада затвердила указ президента про часткову мобілізацію. За це рішення проголосували 232 народних депутата.

Як роз’яснив військовий комісар таке рішення є для Закарпаття вже третім. Перший указ торкнувся облаті у березні, другий у травні, однак, його відмінили буквально за день. 

Зараз же у пояснювальній записці до указу йдеться про те, що «необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію зумовлена поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців, концентрацією угруповань військ (сил) зі значним наступальним потенціалом на території Російської Федерації поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України».

Мобілізація, отже, буде проводитися протягом 45 діб із дня набрання чинності указу.

Як зазначив І.Васильцюн відповідно до заявок військових протягом цих 45 днів будуть постачатися необхідні люди і техніка.

Що стосується власне людей, говорити про точну кількість наразі неможливо, адже вона формується згідно потреби. Наприклад, станом на 16.00 жодних заявок щодо нестачі людей у обласного комісаріату не було. Та як тільки такі з’являться, вони будуть розіслані всім районним комісарам,  котрі і шукатимуть потрібних людей.

Торкнеться мобілізація, за словами обласного комісара, лише тих, хто служив у армії. Це означає, що на посаду військового льотчика будуть шукати виключно людину з такою спеціальністю. Окрім того після отримання повістки людина пройде медогляд, який покаже, чи вона може вона служити. Тому людей просять приходити завчасно та перевірятися, особливо якщо є якісь проблеми зі здоров’ям.

Якщо ж медогляд буде пройденим вдало, то відмобілізована людина ще  проходитиме безпосередньо у військ частині повторний курс за тою чи іншою спеціальністю, яку вона вже колись отримала.

Саме тут криється відповідь на численні звинувачення воєнкому у тому, що не призивають афганців, ромів, «здорових мужиків з вулиці», біженців зі Сходу тощо. Адже всі вони або не служили, або не підходять за станом здоров’я, віком чи спеціальністю, або просто не є на обліку місцевих комісаріатів.

Взагалі на Закарпатті більше 80 тисяч людей теоретично можуть бути відмобілізовані, але це не означає, що всі вони будуть викликані до військкоматів.

Цікавим новаторством третього указу про мобілізацію є те, що він передбачає і механізм залучення до лав армії добровольців, чого раніше не було.

Згідно нього, такі люди мають змогу прийти служити. Їм просто потрібно прийти до військкомату, пройти медкомісію і не мати судимостей.

Така людина підписує контракт з державою на 1 місяць або ж до моменту закінчення військових дій. Саме ці люди, за словами військового комісара, зможуть доукомплектувати війська. Крім того за ними зберігається, згідно закону,  робоче місце та середня заробітна плата.

Тут слід також наголосити, що законом було збільшено віковий ценз для рядових до 60 та для офіцерів до 65 років, так щоб афганці, миротворці та інші досвідчені люди змогли прийти до армії та бути їй корисними.

Іван Васильцюн також висловив сподівання, що не доведеться залучати міліцію до пошуку людей, котрі ухилятимуться від повісток. Він наголосив, що зараз мова йде не про життя конкретної людини, а про право розмовляти рідною мовою та жити на своїй землі. Мова йде і про майбутнє наших дітей.

Разом з тим слід розуміти, що у будь-який момент Росія може оголосити відкриту війну Україні і тоді відмобілізовані будуть всі і часу на тренування вже не буде.

 

23 липня 2014р.

Теги: мобілізація, Васильцюн

Коментарі

малиш 2014-09-02 / 17:14:52
чого не беруть спецуру яих у нас до хрена ментуру яка пяна приходить та козиряе корочками в барах та скотобазу яка привалила з донецька


123132 2014-08-02 / 14:12:03
в першу чергу забирайте в зону АТО тих, хто голосував за Януковича і продавався за гроші

Саша 2014-07-28 / 14:43:30
я також підтримую ВАЛЕРІЯ , чому такі пенсіонери в такому віці і не воюють в є досвід, вони отримують пенсії державні та, ще які пенсії прийдуть і будуть неї отримувати дальше , а прийде солдат в 30 років то отримає дулю ,,,,,,,,,,,

Валера 2014-07-28 / 14:36:38
чому не мобілізують міліції, та прикордоників які пішли на пенсію у 35 - 40 рр

олег 2014-07-26 / 22:06:53
Ащо робити тим хто неслужив ахоче піти на захист батьківщини

PSi 2014-07-26 / 14:15:49
підтримую!!! здорові бугаї з Донбасу теж у нас почуваються як риба у воді а місцеве населення яке приносить їм продукти харчування називають лохами!!! от їх першими потрібно відправити в зону ато, хай захищають свою землю!

Зося 2014-07-23 / 23:29:36
Кожний в складній ситуації має " принести своє відро води", але в першу чергу мають показати приклад депутати всіх рівнів, їх сини, зяті і т.д. та високопосадовці. І лише після них ви можете наших закарпатських хлопців з простих сімей , в других рядах після "ізбранних" , забирати в зону АТО. Повірте , ми Закарпатські жінки зможемо відстояти своїх чоловіків та синів. ДА. І не забудьте про "біженців" зі Сходу - чоловіків, які дуже комфортно почуваються у нас, на Закарпатті, і нас називають "лохами". Співати пісні про патріотизм вже досить, наїлися, тип паче , що держава аж ніяк не переживає за своїх дітей.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини