"Я буду жити?" Вам колись доводилось відповідати на таке запитання, що стоїть в очах рідної дитини?

Восьмий рік, після лікарської помилки, родичка Ерделі рятує свою доньку. Жінка забезпечує для неї особливе харчування. Возить на лікування до Німеччини, чи не в єдину в ЄС клініку такого профілю, бо в Україні розводять руками:

Віоріка Адальбертівна Віллашек
Віоріка Адальбертівна Віллашек
«Розумієте, цей випадок чи не єдиний в планетарному масштабі. Можемо щось спробувати хіба в якості експерименту». Викликає «швидку», яка їде тільки після розпачливого дзвінка до високого посадовця, бо лікарі просто не знають, що робити з дівчиною. Винаймає кімнату за парканом обласної лікарні, щоб ближче бути хоч до якоїсь допомоги. І не опускає руки перед найстрашнішим.

Ми звикли до тих, хто просить. Вони «дістають» нас кілька разів щоденно. Удома, на роботі, в транспорті, серед вулиці. «Допоможіть дитині!», «Терміново потрібні!…» - щодня в газетах, біжучим рядком на телебаченні. А всім не допоможеш. Та й кожна людина інстинктивно оберігає психіку – на співчуття усім не вистачить. Тільки Боже борони, щоб хай і німе запитання постало в очах близької вам людини.

За майже два тижні, відколи Віоріка Адальбертівна звернулася по допомогу, відколи про біду її сім’ї повідомили газети і телеканали, відколи за підписом керівників області пішли листи-звернення до керівників підприємств, на рахунок надійшло близько 5 тисяч гривень. А треба 7 тисяч євро. Щонайменше. З урахуванням максимальної знижки, яку надала клініка Фьолді у німецькому містечку Хінтерцартен. Треба терміново.

Донька Вікторія, - розповідає пані Віоріка,-- якось поскаржилася на погане самопочуття, з високою температурою її поклали в лікарню в Мукачеві. За кілька годин, коли відбулася зупинка серця, а причина такого стану так і не була зрозуміла, хірурги прийняли рішення оперувати. Під час операції за деякими ознаками зробили висновок, що це так звана хвороба Крона, яка оперативним втручанням не лікується. Заодно докладно обстежили весь кишечник. І виявили невеликий відросток на сигмовидній кишці. На всякий випадок, аби потім дівчинка не мала якихось проблем, його видалили. Вікторія мала тоді 15 з половиною років.

Віоріка Адальбертівна стверджує, що попереджала лікарів: за рік перед тим у дівчинки одного разу стався витік якоїсь рідини, котру мама, котра буквально виросла в лікарнях і на той час працювала в поліклініці, для себе визначила як схожу на лімфу. Проте вони запевняли, що лімфою ця рідина бути не могла. І хоч майже добу щиро переймалися дівчинкою, з’ясовували причини недуги, оперували, однак додатково фахівців – ні з обласної лікарні, ні з дитячої обласної лікарні не викликали. Пізніше, вже бачачи наслідки, інші спеціалісти пояснили матері, що, вочевидь, оперувати дитину взагалі не можна було, тим більше не було потреби відрізати відросток, який, можливо, був пов`язаний з грудним лімфопротоком. А наявність хвороби Крона заперечували багато спеціалістів, у тому числі, заочно, учасники симпозіуму гастроентерологів у Німеччині, куди Віллашек направила усі медичні документи доньки. Тим не менше, роками Вікторію лікували саме від хвороби Крона.

Тепер дівчина потребує особливої дієти – продуктів, які містять тільки спеціальні жири, які розщеплюють так звані тригліцериди. За нинішніми цінами така дієта обходиться у 1138 грн. щомісяця. Тільки спеціальна олія, яку постачають з Німеччини, коштує 52 долари. Дякувати меру Мукачева Василю Петьовці, де основне житло родини, - вже другий місяць, щоразу на 400 грн., допомагають окремими продуктами, які можна знайти у нас.

Та не дивлячись на дієту і суворе дотримання рекомендацій лікарів, 85% лімфи, яка утворюється в організмі, стікає в черевну порожнину. Зараз Вікторія носить її в собі загалом близько 11 літрів. Медичними термінами це називається «хільозний асцит-перитоніт». Через постійний тягар у черевній порожнині, відбувається сколіоз (викривлення) хребта. Здають нирки, серце. Довелося перевестися на заочне відділення факультету романо-германської філології УжНУ, зараз йде мова про дистанційне навчання, бо дівчина взагалі не може виходити з дому.

Двічі Вікторію оперували в Австрії – видаляли, можна сказати грижу, спричинену лімфою, яка стікає в живіт. Курс консервативного лікування вона пройшла в Німеччині -- проводили лімфодренаж, протинабрякову гімнастику. Допомогло – 10 місяців Вікторія почувалася майже здоровою. Лікарі пояснили: потрібно кілька курсів лікування – очищення черевної порожнини, лімфи, крові і оскільки дівчина молода – є надія, що судини зростуться і хвороба відійде у минуле. Загалом на курс лікування, який триватиме близько року, потрібно 60-80 тисяч євро.

Як зібрати такі кошти мамі, котра сама потребує 6 тисяч гривень на рік для підтримання власного здоров’я у більш-менш задовільному стані? Після перенесених в дитинстві менінгіту та енцефаліту, Віоріка Адальбертівна третину життя лікувалася в Ужгороді, Києві, Москві, Ленінграді. Вже за час хвороби доньки перенесла інфаркт.

Не вкладається у свідомості, як вона спромоглася не опустити руки – у зрілі роки народила двох доньок. І тільки після запевнення столичних лікарів, що народжувати їй можна і її хвороби не передадуться спадково. Потім залишилася без чоловіка. Всю себе присвятила дітям. Майже усе в невеличкій квартирі в Мукачеві зробила власними руками. Доньки отримали художню, музичну, релігійну і вищу педагогічну освіту.

Жили з її картин – пейзажів, натюрмортів, портретів. Її роботи закупили для вручення угорській делегації, коли головою Закарпатської ОДА був Геннадій Москаль. Будучи міністром МНС, картини придбав, для прикраси владних київських кабінетів, Віктор Балога. Картини Віллашек прикрашають мерію Мукачева, їх дарують гостям міста.

Але Віоріка Адальбертівна не тільки заробляє – дітей-інвалідів вчить пензлем та рукоділлям заробляти на життя. І найважливіше – не почуватися ущербними, радіти кожному новому дню.

Торік до дня народження держави організувала в приміщенні «Електрон банку» в Мукачеві виставку своїх робіт і творів дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Цього року, напередодні Дня захисту дітей, підготувала 56 картин, які дарували добрим людям, котрі зможуть виконати бажання дітей-інвалідів.

Готує персональну виставку 20-річного хлопця-інваліда з Мукачівського району, який малює ногами.

Її картини – у дитбудинках, таборах відпочинку, на стінах поліклініки у Мукачеві. Вона зустрічається з владою і роботодавцями, лобіює інтереси інвалідів. Добивається створення Центру реабілітації інвалідів дитинства шляхом посильної зайнятості на виробництві. Тобто щоб ці люди могли бодай частково себе забезпечувати. Це мало б бути фінансово-незалежне підприємство для інвалідів - міні-фабрика, невеличкий цех чи «домашня» філія великого заводу. Або ж хоч крамничка, де б продавалися товари, виготовлені інвалідами.

Відділ праці та соціального захисту Мукачівського міськвиконкому спільно з Територіальним центром по обслуговуванню соціально незахищених громадян організовують подібні продажі під час спеціалізованих виставок-ярмарок. Але проходять вони у приміщенні, яке далеко від центру Мукачева, коштів на рекламу немає, тому відвідують їх не так багато людей. Та й організовуються акції лише напередодні певних свят, а решту часу інваліди не мають і цієї крихітної можливості підзаробити.

Та, попри часом просто пекельне життя, Віоріка Віллашек не обізлилася на світ. Не прокляла долю, яка зробила її будні нестерпними. Простила лікарю, через якого, можливо, усе життя буде прикута до ліжка її донька. Віддячує добрим словом і картинами усім, хто їй допомагає. Сім років сама несла тягар порятунку доньки. Зараз у неї немає коштів, щоб терміново везти Вікторію в Німеччину…

У кожного з нас багато проблем, клопотів, неприємностей. Усі вони суттєві. І не легше, від усвідомлення, що комусь – значно гірше. Тільки б ніколи не поставало питання: «Я буду жити?»

ДОПОМОЖІТЬ!


У Мукачівському відділенні «Приватбанку» відкрито рахунки:

Гривневий рахунок: МФО отримувача - 305299, рахунок отримувача: 26205601020726, ОКПО отримувача – 2149623785. Найменування рахунку отримувача – Віллашек Віра Адальбертівна. Призначення рахунку – благодійні внески.

Валютний рахунок: BENEFICIARY: VERA VILLASHEK BO 226248, 2149623785. ACCOUNT: 26205601020748. BANK OF BENEFICIARY: PRIVATBANK.

Банк отримувача: DNEPROPETROVSK UKRAINE. SWIFT CODE: PBANUA2X.

Банк-кореспондент: INTERMEDIARY BANK: COMMERZBANK AG Frankfurt am Main, Germany.

SWIFT CODE: COBADEFF

CORRESPONDENT ASSOUNT: 400886700401 (Рахунок банку-отримувача в банку-кореспонденті)
Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок", Мукачево.net
29 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини