У Берегові говорили про міську газету, переселеців з Криму, каплицю "Небесної сотні"та цирк на льоду

15 квітня у приміщенні міської ради Берегова з участі сторін, які нещодавно підписали Меморандум за розвиток, примноження добробуту, спокою мешканців міста, з ініціативи мера Золтана Бабяка відбулося перше засідання.

У Берегові говорили про міську газету, переселеців з Криму, каплицю "Небесної сотні"та цирк на льоду

Так, до порядку денного увійшли питання щодо складу редакційної комісії при газеті, ситуація з переселенцями з Криму та Сімферополя, плани зведення каплиці Небесній Сотні на Святій Горі, використання національних символік. 

Члени круглого столу також запропонували обговорити нещодавню заяву 40-ка закарпатських угорських організацій, адресовану в.о президента України, прем’єр-міністру, головам Закарпатських ОДА та облради щодо забезпечення їх національно-культурної автономії.

Однак на початку засідання представникам політичних партій та громадських організацій запропонували погодити чи відхилити прохання київського державного цирку на льоду «Гранд» проводити свою програму у Берегові на території стадіону «Меблевик» під час травневих свят. При цьому представник цирку запевнила, що вони мають усі необхідні ліцензії та дозвільні документи.

Члени круглого столу підтримали прохання, адже виставу цирку можуть захотіти відвідати діти, які не повинні страждати від нинішньої суспільно-політичної ситуації.

Далі взялися за членів редакційної ради при міській газеті «Берегово». З-поміж інших пропозицій одноголосно було підтримано такий її склад: Людмила Токар, Тетяна Сойма, Шамуель Горкаі, Тіберій Сайков, Світлана Чирибан, Василь Вовкунович, Дмитро Кобринський. Опісля сторони взялися за обговорення недавньої заяви угорських організацій. Такі незрозумілі заяви сприймаються досить неоднозначно, особливо у нинішніх суспільно-політичних умовах, — зазначали деякі члени круглого столу.

Однак міський голова запропонував на наступне подібне засідання запросити представників тих організацій, які підписали заяву та вже напряму ставити їм запитання. Цю пропозицію підтримали всі присутні. Як відомо, у Берегово приїхали дві сім’ї переселенців з Криму. Начальник управління соціального захисту населення Василь Мегіц також інформував, що станом на 15 квітня на Закарпаття приїхали 127 громадян з Криму, з них 84 особи – цивільне населення, 43 особи – військовослужбовці та їхні сім’ї. В області з 8 березня працює регіональний штаб з питань переселення мешканців Криму. У Берегові ж також утворено штаб з питань розміщення сімей військовослужбовців, які прибудуть на територію міста з Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

А для отримання державної соціальної підтримки потрібно звернутись до начальника управління соцзахисту населення. Штаб може допомогти в отриманні приписки кримчанам у тому разі, якщо вони мають місце проживання, якщо ні, то рекомендує звернутися до комітету медичної допомоги та «Червоного хреста». Наразі головною проблемою є поселення переселенців. Для них активісти поки пропонують місцеві гуртожитки на Гагаріна, Суворова, Дам’янича. Однак далеко не всі приміщення є придатними для життя, особливо з дітьми.

«Це велика відповідальність для нас! Не можна поселяти їх хтозна куди! Також важливо, аби ми знали кому саме допомагаємо. Адже це не мають бути пройдисвіти, які, наприклад, програли в карти своє житло в Криму і тепер приїхати сюди задля власної вигоди», — акцентував мер. Зрозуміло, що через брак коштів доведеться організувати волонтерський рух. Приватний підприємець Олександр Цанько запропонував берегівським «колегам» об’єднатися навколо цієї проблеми, наприклад, він згодився місяць-два оплачувати орендовану квартиру для кримчан.

Висловив і думку, що самотні пенсіонери, які потребують догляду могли б приймати у себе переселенців в обмін на піклування. Повернутися до теми кримчан, а також каплиці та інших питань учасники круглого столу попередньо погодилися наступного тижня.

 

16 квітня 2014р.

Теги: Берегово, Бабяк, цирк

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини