Петьовка звернувся до Турчинова з приводу законодавчого вирішення проблем оформлення спадщини

Що стає на заваді законодавчому вирішенню проблем оформлення спадщини і спрощення оцінки спадкового майна в Україні? Саме про це йдеться у двох зверненнях народного депутата Василя Петьовки до Голови Верховної Ради України О.Турчинова.

Петьовка звернувся до Турчинова з приводу законодавчого вирішення проблем оформлення спадщини

Хотілося б почати з того, що в Верховній Раді України досить часто подаються законопроекти, які спрямовані на захист прав громадян і подолання корупції в нашій державі. Проте, як свідчить практика, у більшості народних депутатів України такі законопроекти не викликають зацікавленності, як скажімо, ті закони, за допомогою яких вони лобіюють свої інтереси, тому і їх розгляд іноді відкладається на роки.

Можна навести ось такий приклад. 30 липня 2012 року депутатом VI скликання Верховної Ради України Шпаком В.Ф. був поданий на розгляд Верховної Ради України законопроект « Про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини» і зареєстрований за номером 11047.   Цей законопроект був покликаний захисти інтереси мешканців сіл і селищ щодо оформлення спадщини, оскільки з його ухваленням вирішувалась проблема, яка вже багато років гостро стоїть в сільських і селищних населених пунктах щодо спрощення реалізації законного права громадян на отримання і оформлення спадщини.

На сьогодні   оформлення спадщини на земельну ділянку, будинок або майно для сільського спадкоємця є не такою легкою процедурою як хотілось би через необхідність отримання багатьох платних довідок, чисельних поїздок до нотаріуса в районний чи обласний центр, залучення юрисконсультів тощо. Згаданим законопроектом передбачалось надання права сільським, селищним радам право оформляти спадщину, що вирішувало вищезгадану проблему.

Більше того, 16.10.2012 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні, як закон, проект Закону № 11047, яким надавалось право сільським, селищним радам оформлення спадщини. Цей законопроект підтримали 288 народних депутатів. Прийняття цього закону було надзвичайно позитивно сприйнято громадськістю, про що свідчать численні повідомлення в ЗМІ.

Проте, прийнятий вищезгаданий Закон, діючий на той час Президент України Віктор Янукович не підписав, а повернув його депутатам із зауваженнями і пропозиціями на повторний розгляд, скориставшись правом вето.

28 листопада 2012 року профільний Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України  частково врахувати пропозиції Президента України і прийняти закон з урахуванням зазначених пропозицій.

Проте, народні депутати попереднього скликання Верховної Ради України не встигли розглянути зауваження Президента України та подолати вето на вищезазначений Закон, бо вже 12 грудня 2012 року Верховна Рада України VI скликання припинила свої повноваження.

В цьому скликанні парламенту за весь час його роботи про заветований Віктором Януковичем законопроект народного депутата України Шпака В.Ф. забули.

Разом з тим, 26.02.2014 року народним депутатом України Міщенком С.Г. був поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)» і зареєстрований за номером 4281. Цей законопроект розроблено з метою спрощення оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, зокрема тих, що відносяться до першого і  другого ступеня споріднення з спадкодавцем, і звільнення їх від обов’язкової оцінки успадкованого майна. Крім того, вищезазначений законопроект покликаний вирішити одночасно дві проблеми: спрощення   процедури оформленням спадщини, усунення корупційної схеми оцінки майна, яка на сьогодні слалася в Україні, яка закладена в законі лобістами, які були і є народними депутатами України.

На цей час немає жодної необхідності проводити оцінку майна в разі спадкування майна спадкоємцями першої черги, оскільки оподатковуються такі об’єкти спадщини за нульовою ставкою. Однак, здійснення такої оцінки викликає багато проблем.  Найбільш гостро ця проблема постає при оформленні спадщини у сільській місцевості, де сплата податку за отримання майна у спадщину та плата за проведення оцінки майна становить у рази більше, ніж реальна вартість такого майна.

Тому, як бачимо, обидва вищезгадані законопроекти покликані вирішити одні і ті ж проблеми, які штучно створені чинним законодавством для громадян України. Крім того, на заваді ухвалення цих Законів стоїть те, що  прийняття вищезазначених змін до законодавства щодо порядку оформлення і оцінки спадщини «зачіпає» інтереси окремих народних депутатів України, які через законодавче лобіювання вибудували свою корупційну схему оцінки майна на всій території України, яка вже більше року «ефективно» функціонує, і за рахунок наших громадян приносить їм корупційні надприбутки.

В даний час здійснення оцінки майна на всій території України монополізованого дванадцятьма приватними підприємствами, які між собою пов’язані корупційними схемами. Отже, якщо Законом буде виключена необхідність  оцінки спадкового майна для спадкування майна спадкоємцями першої і другої черги, як це пропонується законопроектом щодо внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини), то поза корупційною схемою опиниться значна частина об’єктів, стосовно яких зараз здійснюється оцінка для цілей оподаткування, яка з огляду на існуючі положення у чинному законодавстві України має суто формальний характер із наявною корупційною складовою.

Однак, Верховна Рада України не поспішає з вирішенням цих проблем. Хоча, окремі депутати України і проявляються свою громадську позицію і наполягають на необхідності вирішенні зазначених проблем. Зокрема, народний депутат України Петьовка В.В. звернувся з запитами до Голови ВРУ Турчинова О.В., в яких йде мова про нагальну потребу прийняття вищезгаданих законів.

05 квітня 2014р.

Теги: спадщина, Петьовка

Коментарі

Юлія 2014-05-22 / 18:18:38
Є якісь результаті звернення???

Спадкоємець 2014-04-05 / 04:28:14
Для чого була монополізована система оцінки майна дванадцятьма приватними підприємствами?
Це скоріш за все навіть не їх ініціатива (хоч монополістом бути бажає кожний), ініціатива ця виходить від «сім’ї» Януковича. Коли в державі є кількасот, або навіть тисяч оцінювачів, «патронувати» їх дуже складно. А так усього дванадцять точок. Оцінщики, що працювали раніше працюють і зараз, тільки вже під «дахом» одного з дванадцяти приватних підприємств, навіть офіційно, як відокремлений підрозділ, або філія. Раніше «смотрящім» «контролювати» кількасот або навіть тисячу оцінщиків було надто складно. Зараз же «смотрящій» має контакт тільки з дванадцятьма суб’єктами. Домовляються, що за кожного «підзвітного, відокремленого» оцінювача «внесок» складає 20 коп. (100 грн., 1000$ - суму не знаю), і щомісячну інкасацію проводити потрібно лише в ДВАНАДЦЯТИ точках. Зручно і швидко.
Те саме стосується і митних декларантів. Вони теж дуже укрупнені. Наприкінці дев’яностих, на початку двохтисячних була маса декларантів, ліцензованих. Можна було зайти до них, надати дані і вони оформляли декларацію і далі йти особисто воювати з митниками. Митники не завжди осмілювались вимагати подачки, не знали на кого можуть нарватись. Вже багато років клієнт – імпортер сам доступу до митниці немає, розмитнювати обов’язково зараз через нових «ліцензованих» декларантів, вони ж, складаючи калькуляцію вартості, прямим текстом кажуть: окрім їх, декларантів, роботи + N гривень для митника, можна усю суму навіть безготівково, на рахунок «ліцензованого» декларанта.
Ну а введений статус, точно не пам’ятаю, чи то «сумлінний імпортер», чи то «сумлінний платник податків» - своєрідний пароль, яких чіпати митниця не має права, вони «внески» віддають безпосередньо «смотрящім», або ж наближені до СІМ’Ї.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини