Через майдан — до правосуддя

Судова епопея з багатостраждальною справою Олександра Дякулича із Закарпаття, схоже, добігає свого логічного кінця. Кількарічні поневіряння ошуканого заробітчанина стали яскравим прикладом тої сваволі, що її доводиться терпіти пересічним громадянам від рідного правосуддя, про нагальну необхідність реформування якого перед виборами завжди згадують перші особи держави.

Олександр Дякулич
Олександр Дякулич
Свого часу газета "Дзеркало тижня" докладно розповідало історію 42-річного спортивного тренера Олександра Дякулича та двох його товаришів, мешканців Іршавського району. Котрих, висловлюючись мовою жаргону, грубо «кинули» на суму понад 10 тис. дол. Восени 2003 року директриса одного з іршавських туристичних бюро пообіцяла чоловікам легальне працевлаштування в Англії, і, забравши позичені ними під відсотки гроші, з чужими паспортами відправила їх в Італію. Ошукані заробітчани неодноразово телефонували директрисі, щоб з’ясувати, де обіцяна робота в Англії, і тоді її чоловік, колишній заступник начальника райвідділу міліції, почав погрожувати «найняти в Італії кілера, а вдома влаштувати родинам терор». П’ять місяців О.Дякулич перебивався в Італії випадковими заробітками, переховуючись від поліції та міграційної служби. Кілька разів його затримували й ув’язнювали разом із російськими проститутками та албанськими злочинцями, а тоді депортували в Україну з кількома євро в кишені. Товари­ші Олександра, також без копійчини, повернулися додому кількома місяцями раніше.

Повернути ошуканим землякам гроші директриса категорично відмовилася. Міліція порушила проти неї кримінальну справу, яку кілька разів перекидали з райвідділу в райвідділ. Коли ж улітку 2005 року матеріали нарешті передали до суду, почалися непри­криті спроби їх «поховання». Розгляд безпідставно перенесли з Ір­шави до Мукачева, про дату засідань потерпілим не повідомляли, самі засідання без жодних на те причин переносили. Врешті-решт суддя відправив справу на дорозслідування, і слідчому довелося по другому колу виконувати настанови та зауваження, які були враховані ще під час попереднього розслідування. Наприкінці минулого року справу направили на повторний розгляд, після чого знову спробували безпідставно передати в Мукачеве. Лише після того, як потерпілі організували в суді акцію протесту, про яку попередили районну владу, розгляд залишили в Іршаві. Проте це мало допомогло. За словами О.Дякулича, суддя демонстративно іг­норував докази слідства, а представник прокуратури діяв більше в інтересах підсудної, аніж потерпілих.

В лютому цього року суд знову відправив справу на додаткове розслідування, після чого доведені до відчаю заробітчани встановили перед районною держадміністрацією намети й оголосили акцію протесту. Олександр почав голодування, попередивши, що, як­що вимогу об’єктивно розглянути справу буде проігноровано, він здійснить акт самоспалення. Акція протесту отримала несподівану підтримку серед місцевих мешканців. З різних сіл району до неї приєдналися люди, які теж потерпіли від місцевого правосуддя та правоохоронних органів. У когось міліція чи прокуратура безпідставно закрила кримінальну справу, комусь суд виніс несправедливий вирок… Такий протестний розмах у глибинці вразив владу, і вона просто змушена була якось відреагувати. О.Дякулича прийняли губернатор, голова апеляційного суду та перший заступник обласного прокурора, котрі пообіцяли особисте сприяння в об’єктивному розгляді справи і винесенні справедливого вироку. Через кілька тижнів апеляційний суд скасував рішення Іршавського райсуду про відправлення кримінальної справи на додаткове розслідування і направив її для нового судового розгляду в Мукачеве.

Перший етап довготривалої судової епопеї завершився днями. Мукачівський міськрайонний суд визнав директрису турбюро винною у шахрайстві в особливо великих розмірах (ч.4 ст.190 Кримінального кодексу), зловживанні службовим становищем (ч.2 ст.364) і засудив до шести років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади, пов’язані з надан­ням туристичних послуг, протягом трьох років. Крім того, засуджену зобов’язано повернути потерпілим матеріальні та моральні збитки на загальну суму близько п’ятдесяти п’яти тисяч гривень.

Гроші директриса поки не повернула і за грати не потрапила — вона перебуває на підписці про невиїзд до набрання вироком законної сили. Навчені гірким попереднім досвідом О.Дякулич із товаришами побоюються, що в апеляційному суді справу з якихось формальних причин знову відправлять на дорозслідування.
Володимир Мартин, "Дзеркало тижня"
18 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини