«Карпатський Єврорегіон» висловив підтримку українському народові (ФОТО)

За час свого більш ніж 20-літнього існування «Карпатський Єврорегіон» відіграв і продовжує відігравати важливу роль організатора і координатора міжрегіонального та транскордонного співробітництва у найрізноманітніших сферах економічного й суспільного життя. Якщо взяти Закарпаття, то саме через інституції «Карпатського Єврорегіону» область встановила партнерські зв’язки не тільки з Саболч-Сатмар-Березькою областю, а й з областями Гевеш та Боршод-Абауй-Земплен Угорщини, з Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Підкарпатським воєводством Польщі. З рядом цих регіонів розроблено і реалізуються конкретні програми співпраці.

 «Карпатський Єврорегіон» висловив підтримку українському народові (ФОТО)

Більше  того, посередництвом цих регіонів ми  знайшли  й інших зацікавлених партнерів, встановлено  зв’язки  між територіальними  громадами  більше ста міст і сіл, між науковими та навчальним  закладами, культурними осередками, громадськими організаціями. Ця співпраця дає реальні результати в економічній, соціальній та  гуманітарній сферах нашої області.

Разом з тим, аналіз діяльності «Карпатського Єврорегіону» засвідчує необхідність його оновлення. Саме  про це йшлося і на 40–му засіданні Ради цього міжрегіонального об’єднання, яке   відбулося 14 лютого в угорському місті Ніредьгаза і в роботі якого взяла участь українська делегація в складі голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги, голови Львівської облради Петра Колодія, голови Івано-Франківської облради Василя Скрипничука, керуючого справами виконавчого апарату Закарпатської облради Михайла Поповича, голови бюджетного комітету облради Василя Брензовича.

Польська, румунська, словацька та угорська сторона «Карпатського Єврорегіону» висловила представникам української делегації підтримку українському народу у його прагненні жити у вільний, демократичній країні. Також закордонні партнери продовжують пильно стежити за подіями в Україні та підтримувати прагнення українців до євроінтеграції.

На зустрічі представили інформацію про результати співпраці і пріоритети організації на  2014-2020 роки.

Керівник області Соболч-Сотмар-Берег Оскар Шестак зауважив, що організація за період двох десятиліть досягла чималих успіхів. Серед пріорітетів організації й надалі залишатиметься відкриття нових прикордонних переходів з Україною, боротьба з повенями і екологічне співробітництво. 

В свою чергу професор, старший радник Іштван Зулі – Закар вважає, що «Карпатський Єврорегіон» є одним з найбільш відомих і шанованих організацій в Центральній та Східній Європі. «Ряд геополітичних результатів можуть бути представлені протягом останніх 20 років - і це відчутні результати в галузі розвиту транскордонних відносин. У нас був великий успіх – реалізація програми  захисту Тиси, в якій були задіяні  41 учасників з 14 країн. Ми змогли організувати транскордонну координацію по захисту від повеней»,  – вважає старший радник. Професор також відзначив , що за ці роки суттєво змінилося геополітичне становище в Східній Європі, адже всі учасники Карпатського Єврорегіону, за винятком української сторони  стали повноправними членами європейського співтовариства.  «Попри це, наші українські партнери беруть участь у всіх проектах «Карпатського Єврорегіону», активні і в співпраці на міжрегіональному рівні з іншими країнами ЄС», - зазначив професор.

На засіданні наголошувалося, що відкриття нового фінансового періоду в ЄС на 2014-202 роки буде стимулом до пошуку нових проектів для використання економічного та соціального потенціалу країн Карпатського регіону.

Українська  сторона, від імені  якої  виступив  Іван  Балога, пропонує для активізації діяльності  «Карпатського Єврорегіону» створення нового, ефективного механізму кооперації, забезпечення новими ресурсами для реалізації численних важливих проектів співпраці  між членами  Асоціації здійснити ряд  невідкладних заходів. Насамперед, треба посилити співпрацю між членами Асоціації на двосторонній основі задля визначення конкретних програм та проектів міжрегіональної співпраці. Необхідно створити пакет інвестиційних проектів, що мають стратегічне значення для розвитку прикордонних територій. Це  дасть змогу  голові Ради «Карпатського Єврорегіону», керівникам регіонів та національним представництвам і агенціям регіонального  розвитку більш активно і ефективно втілювати спільні проекти. 

«Карпатський Єврорегіон» має значний потенціал і його слід розвивати. Нам треба   й надалі розвивати асоціацію, адже у співпраці – наша сила. Впевнений, що й нові цілі, які ставить перед собою організація, будуть реалізовані», - вважає Іван Балога.

Головування  у Раді «Карпатського Єврорегіону» на цьому засіданні прийняла польська сторона в особі Юзефа Йодловського, представника Підкарпатського  воєводства. Польська делегація запропонувала почати підготовку операційної програми, яка включає в себе розвиток автомобільної і залізничної інфраструктури, що серед іншого, і сприяє транскордонним економічним відносинам.

«Карпатський Єврорегіон» є дуже важливою структурою. Будемо працювати насамперед над розвитком інфраструктури, в тому числі й дорожньої. Нас цікавить, щоби країни учасник проекту спільно працювали над досягненням цілей,» - зазначив новий керівник організації. 

40 засідання  Карпатського Єврорегіону засвідчило – структура й надалі буде розвиватися, і для досягнення цілей будуть використовуватися потенціал країн-учасниць.  

 

 

Прес-служба Закарпатської обласної ради

17 лютого 2014р.

Теги: підтримка, Карпатський Єврорегіон

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини