До альтернативного посібника з історії внесли розділ про Карпатську Україну

30 жовтня 2013 року в Палаці мистецтв у Львові в рамках проєкту "Історичні діалоги" відбулася презентація нового видання альтернативного затвердженому Міністерством освіти та науки України посібника з історії України для 10–11 класів. Загалом співавторами посібника стало ще дев’ять авторів.

До альтернативного посібника з історії внесли розділ про Карпатську Україну

Як зазначив народний депутат від ВО "Свобода" Юрій Михальчишин, перше видання, яке презентували торік, наробило дуже багато галасу і отримало схвальні відгуки від педагогічних колективах півдня та сходу країни.

Він зазначив, що цього разу посібник вийшов друком з авторськими доповненнями у більш серйозному поліграфічному та дизайнерському оформленні, щоб зробити його більш привабливим та цікавим.

За його словами, зважаючи на наростання антифашистської істерії з наступом на все українське, автори вирішили завдати контрудару.

Як зазначив видавець посібника, директор видавництва «Астролябія», головний редактор Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя», кандидат філософських наук Олег Фешовець, до посібника додали розділ про Карпатську Україну.

 «Боротьба супроти окупанта була всенародною, а не справою кількох організацій. Тому ми також вирішили висвітлити події, що стосуються Закарпаття, адже ця українська земля «випадає» із загального контексту логіки формування української нації та державности й перебуває десь на периферії геополітично та культурно. Саме тому ми вирішили присвятити окремий параграф трагічних подіям осені 1938 – весни 1939 року, коли на руїнах Чехословаччини постає вільна Карпато-українська держава, яка стає об’єктом угорської агресії, перша відчуває удар тоталітарних режимів. Для українців Друга світова війна розпочалася на пів року раніше за офіційну дату – з 15 березня 1939 року», – розповів Юрій Михальчишин. 

Він додав, що посібник вийшов накладом у 3 тисячі примірників. Ціна посібника - 50 грн..

Співавтор посібника, заслужений вчитель України Ігор Федик розповів, як посібник використовували впродовж минулого навчального року в рамках чинної шкільної програми. «Зараз відбувається безпрецедентна боротьба за уми дітей. Табачнік ліквідовує все те, що стосується наших національно-визвольних змагань. Паралельно в Росії відбувається ревізія бачення історії, вони відновлюють імперські мітологеми. Нині ця книга є знаною у всіх школах Львова, але хотілося б, аби вона була в кожній школі України. Вчителі та учні користуються нею, по ній пишуть реферати студенти. Ми повинні продовжити справу із висвітлення білих плям української історії, аби молоде покоління українців було національно-свідомим», – зазначив Ігор Федик. 

Як повідомив відомий історик Андрій Козицький, після Другої світової війни у свідомості німців намагалися виховати почуття сорому за власну історію. «Якщо говорити про історію і її практичне застосування то прикладом може бути педагогіка сорому. Таке визначення існує вже декілька десятиліть і початково стосувалося Німеччини. Найгірше ж те, що стосовно України цю педагогіку сорому намагається застосовувати Росія – держава, яка не розпрощалася зі своїми гіперіяльними мітами, яка відверто намагається відновлювати вплив на колишні території Російської імперії за допомогою поступу «русскава міра» чи то «русскава культурнава єдінства». Українців намагаються загнати в глухий кут, змушуючи постійно виправдовуватися за свою історію. Власне, історію фрагментарну, абсолютно непов’язану, розсипану, як пазл-складанка, – нині пропонують українцям. Натомість ця книга, яку ми сьогодні маємо приємність презентувати пропонує погляд на концентрований період історії України українськими очима – погляд, який не дає підстав соромитися за неї», – розповів Андрій Козицький.

31 жовтня 2013р.

Теги: історія, Карпатська Україна, астролябія

Коментарі

Микола Б. 2013-10-31 / 22:08:33
Вітаю, слвні хлопці-українці. Так тримати! Приємно, що особисто знайомий з Романом Ковальом, Олександром Пагірею і (частково) з Юрієм Михальчишиним.

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини