Іван Сила скоро стане одним із закарпатських брендів

«Правда завжди переможе» - таким є слоган фільму «Іван Сила», який у понеділок представили в Ужгороді творці стрічки у рамках всеукраїнського презентаційного туру.

Іван Сила скоро стане одним із закарпатських брендів

Про це дитяче кіно, вперше профінансоване державою за 22 роки її незалежності, багато говорили ще на стадії створення, адже в ньому знімалася ціла плеяда українських  зірок і не лише кінематографічних. Окрасою стрічки стали  знамениті стронгмени Дмитро Халаджи (виконавець головної ролі) та Василь Вірастюк. Але не стільки актори робили ажіотаж довкола фільму, скільки  сюжет стрічки. У фільмі розповідається про закарпатського  цирковому силача Івана Фірцака (Кротона), якого в народі називали Іваном Силою.  Український борець, боксер, боєць вільного стилю на піку своєї кар'єри, після того як в 1928 році його визнали найсильнішою людиною планети (деякі його силові трюки досі ніхто не може повторити), припинив виступати в Європі та Америці і повернувся на Батьківщину, у невеличке село Білки Іршавського ранону. Але його ім’я за радянських часів було  несправделиво викреслено з історії нашого народу. 

Відновити історичну справедливість і довести, що правда таки перемагає, взялися автори сценарію та режисери Віктор Андрієнко та Ігор Письменний. В основу фільму лягла повість ужгородського письменника Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу». Ось так, загальними зусиллями,  українці повертають собі  свого забутого героя.

Презентувати закарпатцям стрічку, яка вийшла в великий прокат 3-го жовтня, приїхали Віктор Андрієнко та Василь Вірастюк. В кінотеатрі «Доміон», де відбувся показ, до них приєднався і Олександр Гаврош.  Повна зала глядачів з нетерпінням очікувала на перегляд фільму, бо багато хто з присутніх були особисто знайомі з силачем. Приїхала і  родина Кротона – цілих двадцять п’ять Фірцаків.  Поки чекали на київських гостей  закарпатці жваво ділилися спогадами, віднайденими матеріалами, відомостями про атлета, враженнями від прочитаної книги про Івана Силу та  її презентації з Вірастюком в Білках, про відкриття в селі пам’ятника силачу, виставу-мюзикл  "Цирк Івана Сили" в ляльковому театрі «Бавка» та зйомки самого фільму. Деякі сюжети знімалися в рідному селі Фірцака, тож очевидці ділилися враженнями від спілкування зі знімальною групою. Кожен відчував якусь, хоч маленьку, але причетність до кіноподії.

І от сам фільм. Якісно зняте кіно з улюбленими акторами, динамічним сюжетом та героєм, що доводить, людиною доброю і порядною потрібно залишатися за любих обставин, навіть маючи неймовірну силу, і творити свою долю власними вчинками. Хтось скаже, що у стрічці багато пафосу, але не забуваймо, що це дитячий фільм (хоч цікавий і дорослому глядачу), який, перш за все, має навчати молоде покоління духовним цінностям. Саме про цінності йшлося і в обговоренні після показу, який став не менш цікавим, ніж саме кіно.  

«В Україні з’явився новий герой, яким треба пишатися», - зауважив Андрієнко. Після фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» це друга стрічка про відомих українців, вартих наслідування. Тепер метою режисера  є, щоб якомога більше дітей побачило цей фільм. Стараннями небайдужих людей уже сотні дітей безкоштовно побачили «Івана Силу».

Що цікаво і містично, у стрічці реальний і історичний персонажі з’єдналися в одне ціле. Виконавець головної ролі Дмитро Халаджі, український спортсмен, чемпіон України з пауерліфтингу,  так само, як і Іван Фірцак  виступає із силовими трюками в цирку.  А все почалося з того, що будучи інвалідом І групи, не спроможним ходити після отриманих  у юному віці  страшних опіків кип’ятком, 12-річний Дмитро прочитав у газеті про закарпатського силача і це  надихнуло його займатися фізкультурою. Він подолав свою недугу і навіть став автор десятків силових рекордів.  Нині він сам є легендою, вартий окремого фільму. А ще Халаджи  виконує деякі трюки Фірцака (наприкінці стрічки є документальні кадри зі справжніх виступів виконавця головної ролі). Так само як і Кротон колись, Дмитро відмовився від величезного контракту з Чіказьким цирком аби повернутися на батьківщину… і за копійки знятися у фільмі про свого кумира.

Гідним прикладом для дітей є і Василь Вірастюк, який теж визнаний найсильнішою людиною планети. Спочатку планувалося, що він зіграє головну роль, але після знайомства Андрієнка з Халаджи, Василь перевтілився у суперника Івана Сили – Велета. Врешті-решт підкорений  добротою Сили, Велет стає його другом.   

Фільм сподобався усім: і родині Фірцаків, і автору книжки Олександру Гаврошу. Останній зізнався, що вражений аншлагом в кінотеатрі "Доміон", який розрахований на  650 місць. Тут  вже давно такого ажіотажу не пам’ятають. Фільм став для Ужгорода подією, глядачі почали аплодувати ще до завершальних кадрів, а наприкінці влаштували справжню овацію. Письменник такого навіть у театрі не пригадує. Багатьох фільм пройняв до сліз і виникло бажання знову його переглянути. Якщо порівнювати стрічку з книжкою, то виникла та приємна ситуація, коли вони одна одну  не вичерпують, а взаємодоповнюють. Повість дає більшу опуклість матеріалу, краще пояснення вчинків героїв, фільм натомість розвиває лінії, про які в книжці менше сказано. Так що можна спокійно і фільм дивитися, і книжку читати.

Стрічка є ще і нагадуванням тому, що своїх героїв потрібно не тільки пам’ятати, а й шанувати. У світі є 2 музеї Івана Фірцака, а Україна спромоглася пару років тому поставити лише маленький пам’ятник. Тож Андрієнко на презентації фільму передав  директору Іршавського районного історико-краєзнавчого музею Андрію Світлинцю перший експонат майбутнього музею – фотомакет кіногероя у повний зріст. Пан Андрій, який зробив експозицію Івана Фірцака в Іршаві,  пообіцяв її розширити і створити  ще окрему – про зйомки фільму.

Оксана Чужа для Закарпаттят онлайн. Фото автора

12 жовтня 2013р.

Теги: Іван Сила, Кротон, Фірцак, Гаврош

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини