Результатом співпраці Закарпаття та Височини стали оновлені медичні та освітні установи (ФОТО, ВІДЕО)

У п’ятницю делегація з чеського краю Височина побувала на Хустщині та Виноградівщині , де оглянула як реалізуються спільні проекти із Закарпаттям.

Результатом співпраці Закарпаття та Височини стали оновлені медичні та освітні установи (ФОТО, ВІДЕО)

У складі делегації гетьман Височини Їржі Бєгоунек,його перший заступник Владімір Новотни, гетьман Пардубіцкого краю Мартін Нетоліцки, представники крайової ради  Яна Фролова, Мартін Гиски, представник благодійного фонду «Віза» Йозеф Недвєд, керівник канцелярії гетьмана Катерина Недвєдова та інші. Чеських гостей супроводжували голова обласної ради Іван Балога, директор фонду «Віза» Володимир Чубірко, керуючий справами виконавчого апарат облради Михайло Попович.  

На Хустщині  чеські партнери взяли участь у відкритті оновленої амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селі Липовець. У 2011 році заклад потрапив до переліку спільних проектів – тут вирішили провести реконструкцію амбулаторії. Будівля була зведена ще у 1977 році і відтоді ремонт не проводився. Загальна площа закладу  майже двісті квадратних метрів. Загалом чехи через благодійний фонд «Віза» виділили 350 тисяч, ще 275 тисяч додав обласний бюджет, 35 тисяч – сільрада.  Тут замінили дах, вікна, двері, прокладено внутрішню електропроводку, встановили систему водопостачання та водовідведення, провели внутрішні оздоблювальні роботи. Як  розповів голова Хустської  районної ради Василь Губаль Липовець – один з найбільших гірських населених пунктів району, тому й потребував фінансової допомоги. Загалом тут проживає більше півтори тисячі людей, а до райцентра звертатися по медичну допомогу доволі далеко. Нині в закладі будуть приймати мешканців Липовця та навколишніх сіл. Працюватимуть  9 медичних працівників.  «Громада Липовця вдячна й обласній раді, й чеським партнерам, адже за їх ініціативи та  сприяння медичний заклад вдалося оновити», - резюмував очільник райради.

Право перерізати символічну стрічку на оновленому закладі надали гетьману краю Височина Їржі Бєгоунеку та голові облради Івану Балозі.

«Ми сподіваємося, що співпраця з чеським партнерами продовжиться – й надалі вони обіцяють підтримку Закарпаттю. Наші громади заслуговують на якісні медичні та освітні заклади. І приємно, що європейські партнери долучаються до їх оновлення», – зазначив Іван Балога.

Опісля представники делегації вивчали проекти, які можливо буде реалізувати в наступні роки. Зокрема побували в селі Данилово, де проживає майже дві тисячі мешканців. Тут вони відвідали місцеву школу, в якій навчається 170 учнів. Цього року до школі пішло 16 першачків, і з кожним роком кількість школярів збільшується.  Заклад зведено сорок років тому, й нині є потреба в заміні вікон та системи опалення.  Також в селі відсутній дитсадок. Колишню будівлю ДНЗ тут було продано ще в дев’яностих роках.  Нині в селі 120 діток дошкільного віку, вони або ходять в садочки в інші села, або взагалі його не відвідують. Данилівський   сільський голова Михайло Дудаш пропонує його облаштувати в одному з недобудованих крилів школи.

У Виноградові делегація з Височини побувала в найбільшій школі міста - ЗОШ №8.  Її відвідує  1037 школярів.  Цього року заклад потрапив у перелік спільних проектів, що реалізуються з чеськими партнерами з Височини. Благодійний фонд «Віза» виділив на заміну вікон у школі 150 тисяч, на сесії обласної ради з обласного бюджету теж спрямовано 100 тисяч, долучилася фінансово й районна рада.

Голова районної ради Олег Любімов каже, що реалізація проекту дозволила  оновити заклад. За 41 рік відколи діє закладу, вікна не міняли. Наразі вже замінено 55 вікон.  Завдяки цьому  тут зможуть  заощадити на витратах при опаленні, й взимку діти сидітимуть в теплих класах. Чеським гостям учні подарували концертну програму, в свою чергу партнери подарували школі набір канцелярського приладдя та гостинці.

В Новоселиці Виноградівського району учасники робочої поїздки побували в дитсадку. Тут  за рахунок чеської допомоги та коштів обласного бюджету за 100 тисяч гривень було замінено вікна. Будівля зведена ще у 1977 році. Нині тут навчаються 60 дошкільнят, також у закладі обладнано два класи місцевої школи, які відвідують 30 учнів. В майбутньому планують в рамках проекту оновити й  систему опалення. Гості подарували закладу комп’ютер, а діткам – ще й солодощі.

Також чеська делегація побувала і в дерев’яній церкві-музею Новоселиці.  Успенська церква  збудована у 1669 році —  нині музей народної архітектури та живопису.

Гетьман Височини високо оцінив стан реалізації спільних проектів із Закарпаттям. «Ми бачимо велику зацікавленість громад вашого краю в цих проектах. І це є своєрідним стимулом до того, щоб все нові і нові об’єкти оновлювали. Щороку ми розширюємо нашу співпрацю, і так буде і в майбутньому. Наші дружні відносини із Закарпаття – це перспектива плідної співпраці на роки», – резюмував пан гетьман.

Прес-служба Закарпатської облради

21 вересня 2013р.

Теги: Височина, Чехія

Коментарі

ЛЮДИНА 2013-09-22 / 09:50:32
Перестаньте розводити чеських побратимів на гроші.Уроди!!!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини