Дo чого призведе протистояння з циганами?

Як ми вже повідомляли, влада Ужгорода нарешті звернула увагу на те, що цигани активно будують халабуди в мікрорайоні Радванка. Більше того, будуються на дамбі й будиночки виходять на проїжджу частину. При цьому жодних дозволів на будівництво в них немає.

Дo чого призведе протистояння з циганами?

Навіть самі лідери ромських організацій (яких у Закарпатті чомусь аж 15) визнають, що на Радванці будуються не лише ужгородські роми, а й ті, які приїжджають зі всієї області. Як тільки влада почала вимагати припинити самовільне будівництво, цигани пригрозили, що можуть розпочати акції протесту. І доволі агресивні, бо, мовляв, втрачати їм нічого. 

Влада міста, яка спочатку поставила ультиматум циганам, щоб ті прибрали самі свої самобуди, почала відступати, побоюючись акцій невдоволення циган. А от невдоволення інших ужгородців тим, як останнім часом поводяться цигани, владу чомусь не бентежить.

ЗВІДКИ ВОНИ ВЗЯЛИСЯ?

У Європі тривалий час помилково вважалося, що цигани — вихідці з Єгипту. Англійці навіть прозвали їх «Gypsy» (перекручене від Egyptian), а угорці — «Pharao népek» (що в перекладі означає «фараонове плем’я»). Поряд із цією існували й інші, більш екзотичні версії, наприклад, про те, що цигани — вихідці з архіпелагу Занзібар біля берегів Африки. Однак сучасні історики сходяться на тому, що батьківщина циган — Індія. Саме звідти в період з V по X століття ця етнічна група почала свій довгий шлях до Європи. 

Врешті-решт, цигани прибули до Візантії, де затрималися надовго. В XI столітті в місцевих джерелах з’являється згадка про секту «атцінгані», членів якої греки вважали єретиками і чаклунами. За однією з версій, це були предки сучасних європейських циган і саме від них пішло їх поширене найменування. 

Через кілька століть цигани в пошуках роботи, а можливо, і з якихось інших причин, починають розселятися по території Європи. При цьому місцевим жителям вони розповідають, що вони зовсім не бродяги, а пілігрими. Нібито вони прийняли іслам, а потім вирішили повернутися у християнську віру і Папа Римський послав їх сім років поневірятися, щоб спокутувати гріхи. І європейці їм повірили. Спочатку циган у європейських країнах приймали вельми доброзичливо, їм давали притулок і харчування. Проте потім пройшло сім років, а потім ще сім і в гарну легенду про покарання Папи Римського вже перестали вірити. Тим паче, що серед циган було багато ворожок і магів. До того ж Європа опинилася у глибокій економічній кризі й у підсумку до циган почали ставитися все більш вороже. Вони були неробами, крадіями та обманщиками. 

У Європі почали з’являтися перші закони, спрямовані проти бродяжництва, і до XV століття в них уже безпосередньо згадувалися цигани як окрема група. В Англії в XVI столітті за законом належало стратити не тільки циган чоловічої статі, а й усіх «тих, хто водить або водитиме дружбу і знайомство» з ними. У XV—XVIII століттях у німецьких державах циганам відрізали вуха і таврували їх розпеченим залізом, а у Пруссії в 1721 році було вирішено стратити всіх циган старше 18 років. Щоб не потрапити під дію цих законів, кочовий народ вирушив у Східну Європу, де ставлення до циган було м’якше. Таким чином цигани добралися і в наші краї. 

У добу Просвітництва була зроблена спроба інтегрувати ромів у суспільство. Так, австрійська імператриця Марія Терезія у XVIII столітті заборонила використання слова «цигани» і ухвалила, щоб діти «нових поселенців» або «нових угорців» (як їх тепер називали) відправлялися в сім’ї селян або буржуазії. Її син Йосиф II пішов ще далі, заборонивши використання циганської мови. У результаті цих заходів чимало ромів, дійсно, припинили кочовий спосіб життя і асимілювалися. Але гени брали своє. Цигани не мали наміру працювати і від крадіжок також не відмовлялися. 

Все це призвело до того, що у XX столітті циганам довелося стикнутися зі справжнім геноцидом. У Німеччині нацисти відразу визнали їх «расово чужим» елементом. У середині 1930-х років німецьких циган почали масово стерилізувати. Вважалося, що це буде найбільш гуманним способом вирішення їхньої «проблеми»: щоб через 50—70 років цей народ повністю вимер. Історики по-різному оцінюють число циган, які загинули внаслідок геноциду. За даними Меморіального музею Голокосту у Вашингтоні, жертвами стали від 220 до 500 тисяч осіб. 

Після війни циган почали вважати «жертвами геноциду» й уряди багатьох країн приймали лояльні закони по відношенню до циган. На початок XXI століття чисельність циган у Європі становить, за найпоширенішими оцінками, близько чотирьох мільйонів осіб. Проте точне їх число встановити досить складно, тому що цигани вважають за краще не вказувати свою етнічну приналежність під час проведення переписів. 

Після того як у 2007 році Румунія вступила в Європейський Союз, багато місцевих циган у пошуках кращого життя виїхали у Францію, Німеччину, Італію та інші місця. Лояльні європейські закони циганам дуже підходили. Однак згодом Європа зрозуміла, що зробила помилку.

Число циган, що проживають у Боснії й Герцеговині, оцінюється в 30—80 тисяч при населенні близько 4 мільйони осіб. При цьому в країні прийняли закон, яким циганам   забороняється брати участь у політичному житті. 

Французький президент Ніколя Саркозі з 2009 року почав проводити жорстку політику депортацій румунських і болгарських циган на батьківщину. Тільки за один рік були виселені близько 10 тисяч осіб, які не працювали і не мали дозволу на проживання у Франції. Безліч циганських таборів на території країни було зруйновано. За ці дії влада Франції зазнала критики чиновників Євросоюзу, які вказували на те, що мова йде про громадян ЄС.

У Болгарії влада також нарешті вирішила рішуче боротися проти самовілля циган і почала руйнувати самовільно збудовані будинки, що викликало гнівну критику Євросоюзу, однак населення країни дії влади підтримало. 

Про силу антициганських настроїв у Румунії говорить те, що нещодавно в Інтернеті почався збір підписів за перейменування країни в Дакію. Ті, що підписали петицію, висловлюються за те, щоб назва країни (по-англійськи Romania) не асоціювалася з ромами.

ЧИ ХОЧУТЬ НАШІ ЦИГАНИ ЖИТИ ТАК, ЯК УСІ?

Численні громадські організації закликають населення допомогти циганам інтегруватися в суспільство. Тобто зробити все так, щоб циганам жилося з нами комфортно. Ці численні організації щедро фінансуються різними фондами. Найбільший із них в Україні — Фонд Сороса «Відродження». Однак лідери громадських циганських організацій дійсно добре живуть за рахунок фондів, а от самі цигани інтегруватися в суспільство не поспішають. 

Достатньо просто відповісти на кілька запитань. Хто забороняє циганам отримувати освіту? Ніхто, але чи багато ви знаєте циган, які віддають своїх дітей у школу? Малі циганчата зграйками бігають центром Ужгорода, випрошуючи якісь гроші. Більше того, якщо отримують відмову, то починають поводитися агресивно. 

Або ще одне питання: а чому цигани біля своїх будинків не садять городину? Ну ясно, що для того, щоб щось виросло, потрібно багато попрацювати, а кому воно треба… 

Влада в намаганні якось покращити демографічну ситуацію підняла грошову допомогу на народження дітей. Деякі цигани почали на цьому робити бізнес. Тільки задумайтеся: кожні п’яті пологи на Закарпатті — циганські. Більше того, зросла кількість пологів у неповнолітніх дівчаток. Як тільки деякі дівчатка досягають статевої зрілості, відразу вагітніють. Причому у шлюб їм вступати не потрібно, бо матері-одиначки отримують ще й додаткові пільги від держави. І така малолітня народжуваність вже має системний характер і, швидше за все, поставлена на конвеєр. От тільки не зрозуміло, куди дивляться правоохоронні органи. Невже в них не виникають питання, чи за своєю волею 12-річні дівчатка стають матерями. І якими будуть ці діти від таких матерів? 

До речі, в Румунії проживає «імператор усіх циган», «король циган» і «міжнародний король усіх циган» Флорін Чоаба, який прославився у 2003 році, уклавши шлюб за народними звичаями між своєю 12-річною дочкою та 15-річним юнаком. Згодом, коли на нього обрушився вал критики, він визнав свою неправоту і пообіцяв боротися з циганською традицією ранніх шлюбів. Чому наші циганські лідери з цим не борються? Наші циганські лідери живуть у добротних будинках, їздять на дорогих автомобілях, проїдаючи грантові гроші, а коли мова йде про те, що вони роблять для інтеграції циган у суспільство, лише розводять руками. Мовляв, ми нічого зробити не можемо.

А тим часом мешканці Ужгорода вже жорстко просять владу навести лад із циганами. В парку «Підзамковий» вже просто неможливо відпочивати, а в центрі міста не можна спокійно попити кави. Хіба міліції не відомо, хто краде водостічні решітки та каналізаційні люки? Чому би самій міліції не оприлюднити, скільки відсотків крадіжок і злочинів скоюють саме роми? А тепер уявіть собі, що офіційна цифра кількості циган у Закарпатті 14 тисяч, однак самі циганські лідери визнають, що їх щонайменше 50 тисяч. А якщо зараз кожні п’яті пологи циганські, то вже через короткий час ця цифра сягне 200 тисяч. І навряд чи багато з них стануть корисними для суспільства, влаштувавшись на роботу або почавши вирощувати картоплю.

ЯК ПОВОДИТЬСЯ ВЛАДА?

І ще. Хтось вважає, що якщо циганча плюнуло вам у каву чи обличчя, то це дитячі пустощі? Так от, із усієї кількості хворих на туберкульоз — 15% роми, а серед дітей — 60% ромські діти. Або таке. Спробуйте самі щось самовільно без відповідних дозволів побудувати в цьому місті й подивитеся, як швидко з вами розправиться влада вкупі з правоохоронцями. А тепер простежте, чи дійсно наша влада зможе стримати потік самобудів від циган. І взагалі запитайте у влади, чи здатна вона хоча би взяти на контроль, хто там будується, що це за люди, звідки вони, чи є в них паспорти і прописка? 

Влада однозначно повинна діяти рішучіше і тоді отримає підтримку населення. Влада повинна повпливати на голів ромських організацій, щоб ці у свою чергу почали перейматися не тим, як собі в хаті поміняти вікна за грантові гроші, а як збудувати клуб для дозвілля ромів, як організувати   їх на якусь громадську оплачувану роботу, адже ж є роми, які при ЖРЕРах принаймні підмітають вулиці. Влада разом із лідерами ромських громадських організацій повинні пояснити ромам, що діти повинна ходити до школи, щоб здобути освіту, бо без освіти важко потім отримати якусь роботу. Влада не повинна боятися непопулярних заходів у тому плані, бо буде діяти на підставі законів. Просто не треба боятися.

Наталія Ігнаці, РІО

31 серпня 2013р.

Теги: цигани, роми

Коментарі

точно 2013-09-04 / 21:58:41
Якось різко в Україні з"явилися любителі циган, розводять соплі про їхнє тяжке життя. На Укр. правді є така собі пані Виртосу (чи Витросу), настрочила уже декілька статей - прямо зараз сяду і заплачу над ромськими дітьми, які у школу в шльопках ходять. Пожила б в Ужгороді, лицемірка.
П.С. Подумалось: мож і вона циганська баронесса? Шо за прізвище? :)

Ужгородка 2 2013-09-04 / 09:49:01
Побудовані халабуди без жодних дозволів - знести бульдозерами і не панькатися. Най цигани повертаються у Порошково, Мукачево, другі поселення, звідки прийшли.

Ужгородка 2013-09-04 / 09:46:27
Підтримую відміну виплат на циганських дітей та запровадити примусову стерилізацію після народження 2-ої дитини.
Хоча, якщо відмінять виплати, то ужгородцям буде зле. Дачі і врожаї стануть циганськими, крадіжки будуть повсюдно і на вулиці, в автобусах, квартирні, у магазинах. А що з цигана візьмеш? Потрібно постійно направляти міліцейські рейди у Радванку.

Михайло 2013-09-02 / 23:07:08
цигани як і інші громадяни країни повинні дотримуватися закону і відповідати перед законом за ті чи інші порушення. Чому нормальна людина не позволить собі будуватися де завгодно, без будь яких документів. Роми будуються де завгодно, без будь яких документів створюючи антисанітарні умови життя для себе і оточуючих. Я впевнений, що роми давно зрозуміли, що закон не для них а для інших громадян, і втрачати їм немає чого. В минулому за самовільне будівництво при тягали до кримінальної відповідальності, а сьогодні якщо інспектор і наклав на рому штраф 170 гривень, він і цей штраф не сплатить, оскільки заробітку в нього немає, майня яке підлягає опису немає і врешті решт державним виконавцем буде складено акт про неможливість стягнення штрафу. Коли в нашій країні буде боргова тюрма всі зрозуміють, що закон один для всіх, або плати, або йди до тюрми, або не порушуй закон.

ужгородцю 2013-09-02 / 16:32:45


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Ужгородець 2013-09-02 / 10:50:30
Мочити уродів циганських неробів! Відмінити закон про допомогу при народженні - він лише провокує трутнів не працювати

Таня 2013-09-02 / 10:08:36
вибачте, побудуватись на дамбі без каналізації ,а далі річка тече через все місто , і потім нехай все місто п"є їх гівно і купаються люди в їх екскрементах. А ще й дамбу пошкодили. А якщо знов у будуть дощі ??? і за них можуть постраждати купа осель людей які тут живуть платять податки . Треба знести все що на дамбі екскаватором , а тих хто це зробив посадити, за шкоду нанесені місту.

васман 2013-09-01 / 17:29:27
питання давно наболіле, цигани самі не наважаться плюнути вам в каву, якшо ніхто за ними не стоїть. барони + влада = корупція => жебраки, дітваки, матері одіночкі = субсидіЇ. наркота, нелегали, шахрайство -все під прикриттям ментів.

Мнение 2013-09-01 / 13:36:34
Все должны быть равными перед законом. Постоил, где нельзя - снести. А будешь ныть - вообще из города выгнать без права на прописку.

Микола 2013-08-31 / 22:47:26
Друзі, цю теж Ратушняк замовив статтю..

Сталин 2013-08-31 / 20:44:48
Геноцид цыган Погореловым 2013. Мне его жалко.

Слов’янин 2013-08-31 / 16:59:22
"Дo чого призведе протистояння з циганами?"
Доки через посередництво 5 колони свої правила нам нав"язує Гейропа - ні до чого.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини