На Закарпатті вшановували знаного письменника, журналіста, перекладача Ласло Баллу

Ласлові Баллі виповнилося 80

На Закарпатті вшановували знаного письменника, журналіста, перекладача Ласло БаллуУ понеділок, 23 липня, в читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки зібралась неймовірно велика кількість закарпатських митців, щоб привітати свого колегу, товариша або й кумира. Літературно-музичним вечором відзначив свій ювілей Ласло Балла — письменник, журналіст, перекладач, засновник та головний редактор газети “Karpati igas Szo”.

Звучали угорські та українські мелодії у виконанні скрипалів, гості роздивлялись стенди-виставки із доробку письменника, художника та скульптора Ласла Балли, на екрані — світлини ювіляра з Й. Бокшаєм, А. Ерделі, Ф. Манайлом, А. Коцкою, Д. Павличком, І Драчем, П. Бедзіром та ін. Самого ж винуватця торжества ледь вдалося розгледіти серед величезних букетів, подарунків та охочих привітати митця. “Справжній європеєць, вічний гуманіст та інтелігент з “метеликом”, — говорять друзі про надзвичайно молодого духом ювіляра,— Ласлові Баллі – 80?Бути такого не може!”

Але в це можна повірити, якщо поглянути на досягнення митця. А їх справді багато. В літературі — це більш як півсотні книг українською та російською мовами, угорські переклади Шевченка, Франка, Стефаника, Коцюбинського, Грабоського, української поезії ХХ століття, а також багаторічне керівництво літстудією ім. Аттіли Йожефа. В скульптурі та живописі — директор художнього салону та переможець багатьох нагород. В журналістиці Ласло Карлович реорганізував і два десятиліття очолював “Karpati igas Szo” — створення творчого колективу з нуля, виховання молодих журналістів та визнання соціумом результативності газети він вважає найважливішим здобутком свого життя.

За свою багатогранну працю Ласло Балла отримав численні нагороди та грамоти, він є лауреатом Міжнародної премії ім. Франка, заслуженим працівником культури України, членом Національної спілки журналістів та Спілки письменників України. До речі голова останньої, Петро Ходанич, вручив Ласлові Баллі грамоту за його творчість, адже митець перебуває у спілці майже з дня її заснування. Грамотою за вагомий літературний та журналістський внесок нагородила митця Закарпатська ОДА в особі начальника управління культури Юрія Глеби. Висловив найщиріші побажання і нинішній редактор “Karpati igos Szo” Елемір Кевседі. А приємний ювілейний сюрприз представив головний редактор видавництва “Карпати” Борис Кушнір — вийшла друком нова книга Ласла Балли “Осінні тополі”.

“Для мене цей вечір став винятковою можливістю поглянути на своє життя збоку, — ділиться ювіляр, — І, мушу сказати, я щаслива людина”. А щастя Ласла Балли, за його словами, полягає в тому, що все створене його руками і серцем люди оцінили любов’ю і шаною.
Ірина Надворна, студентка відділення журналістики УжНУ, ЗІА "Простір"
24 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини