Робоча група облради на місці дізналася про шкільні проблеми Ясіня (ФОТО, ВІДЕО)

Ситуацію з станом навчальних закладів у деяких населених пунктах Рахівського району цього тижня аналізувала робоча група обласної ради, створена за дорученням обласної ради Івана Балоги. До її складу увійшли депутати облради від Рахівщини Ганна Глухова та Іван Біляк, заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Іван Бібен, Ясінянський селищний голова Едуард Зелінський, працівники виконавчого апарату облради. У вівторок представники робочої групи побували в селищі Ясіня.

Робоча група облради на місці дізналася про шкільні проблеми Ясіня (ФОТО, ВІДЕО)

Нині на території селищної ради діють п’ять шкіл ( дві початкові, дві I-III ступенів та одна II ступеню) та два дитсадочки. Загалом тут  до школи ходять майже три тисячі учнів. Найбільш складна ситуація з приміщення Ясінянської ЗОШ I-II ступенів №3. Селищний голова Ясіня Едуард Зелінський розповідає, що проблеми є і з іншими навчальними закладами.  Так,  закриті початкові школи  присілках у Буковино, Киблево. Приміщення початкових класів третьої школи – в руїнах. З 1989 року будова не експлуатується. Цього року Рахівська районна рада прийняла рішення про демонтаж будівлі.  Частина початкових класів нині  тимчасового знаходиться в будівлі Свидовецького лісництва.  Тут навчаються 35 дітей у  чотирьох прохідних кабінетах.  Вчительська розміщена у коридорі. Педагоги скаржаться, що в школі не мають навчальних кабінетів. В закладі не виконуються вимоги міносвіти, адже тут нема комп’ютерної техніки. Нема в закладі і їдальні – діти харчують по домовленості з підприємцем в  сусідньому кафе. Також в школі нема й групи продовженого дня. В п’ятих-дев’ятих класах нині навчається 66 учнів. У закладі працює 21 педагогічний працівник.  

Громада виступає за те, щоб діти навчалися в школі, а не в пристосованих приміщеннях. Більше того, про проблему було озвучено уряду і в обласних засобах масової інформації. Натомість, догану за такі «вольності» отримали директор школи та завуч. Інформацію про те, що педагоги отримали догани  підтвердив і в.о. начальника відділу освіти  Рахівської РДА Василь Пекар, який був присутній під час інспекції робочої групи в Ясіня. Втім за що саме педагоги понесли дисциплінарне стягнення не повідомив.

Свого часу в селищі почали  для ЗОШ №3 почали будувати школу,але роботи завершилися на стадії спорудження фундаменту. Нині він поріс травою. Едуард Зелінський розповів, що школу минулого року виношувалися плани про закриття школи, але зважаючи на думку громади, районна влада відмовилася від цієї ідеї. «Втім маємо ситуацію, що першачки вчаться в лісництві, а учні 5-9 тих класів у будівлі 1830 року. Нема біля школи й пішохідного переходу, вбиральня розміщена, як і переважній більшості шкіл Рахівщині надворі. Тому громада виступає за будівництво в селищі нової школи. Зважаючи на ріст народжуваності – минулого року народилося 178 діток, для Ясіня ця тема дуже актуальна», - зазначив селищний голова.

Робоча група облради планує опрацювати всі пропозиції, озвучені представниками місцевого самоврядування в ході роботи в селищі.

Прес-служба Закарпатської облради

24 липня 2013р.

Теги: Ясіня, школа

Коментарі

Ірина 2013-07-25 / 16:37:20
В першому коментарі вказано на недоліки :)

Адмін 2013-07-25 / 16:32:27
У вас забагато знаків оклику. Для того, аби вийти на спокійну і предметну дискусію, випишіть, спочатку, всі помилки. А потім детальніше, по пунктах і з аргументацією, розкажіть, у чому полягає неправда... ))

Ірина 2013-07-25 / 16:28:04
"прес-служба Закарпатської облради. ))" - суті не міняє!інформація недостовірна! І виходить, що навіть там не вміють грамотно писати!

марія 2013-07-25 / 16:11:27
Чому ви причепилися саме до ясінянської долини? Подивіться в якому стані ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 і №4 у Рахові... Невже стан інших шкіл сільської глибинки по області кращий? Ви прагнете, аби школу закрили і дітки, які там навчаються, доїжджали ще дальше? А педагогів та інший персонал заберете працювати до себе на канал?

Адмін 2013-07-25 / 16:11:01
Ірині

Шановна, видихніть, охолоньте, прийдіть до тями і тоді, може, побачите, що під матеріалом стоїть підпис автора - прес-служба Закарпатської облради. ))

А коли ви вже будете в стані це побачити, тоді і спробуємо спокійно поговорити на тему, яка вас турбує. Але лише в тому випадку, якщо ви робитимете це не анонімно, а під власними іменем-прізвищем. Бо з анонімами ми не дискутуємо...

А загалом я так зрозумів, що у вас все добре, є гарна школа в чудовому приміщенні і з усім необхідним, включаючи комп'ютери, ам у статті написали неправду? ))

Ірина 2013-07-25 / 15:59:09
Ставлю питання головному редакторові!
- Шановний-(на), Ви хоча б іноді перевіряєте достовірність інформації, яку здобувають ваші журналісти?!Дещо з поданого матеріалу БРЕХНЯ,а саме:
-"Також в школі нема й групи продовженого дня"...-Група є, і чітко виконує поставлені завдання!!!
- "Свого часу в селищі почали для ЗОШ №3 почали будувати школу,але роботи завершилися на стадії спорудження фундаменту"...-Чому ваші протеже не оприлюднюють справжню причину припинення будівництва,а шукають крайніх?!
- "В закладі не виконуються вимоги міносвіти, адже тут нема комп’ютерної техніки"... -А МІНОСВІТА виконує свої завдання і обіцянки?Невже комп"ютерна техніка,це така глобальна проблема???Ви ж в своїх матеріалах говорите про проблеми з будівництвом і т.д., тому, виходячи з вашої інформації, про яку техніку може іти мова,якщо діти вчаться в таких "неналежних умовах"?!
Звісно, школа не відповідає всім тим стандартам, яким повинна була б...але я чудово знаю, що, саме в цих "руїнах" діти отримують "якісні знання".Нова школа потрібна!!!
P.S. Не "грамотність" автора вражає...невже так важко перепитати те, чого не зрозумів????Тут має місце низька професійність!

11111 2013-07-25 / 01:21:58
Шановна редакція я сам з цього села і сліжу за всіма подіями стосовно цієї школи.....і ви ж писали що догани були вручені після листа премеру.....а це було по вашом сайті в травні...а вони кажуть в березні....

Михайло 2013-07-24 / 21:30:21
Ну із школою дійсно проблема.
А от із туалетом, перепрошую "вбиральнею, розміщеною, як і у переважній більшості шкіл Рахівщині надворі" проблеми не буде.
Зовсім недавно у ЗМІ прозвучало повідомлення, що Микола Янович пообіцяв - з першого вересня В УСІХ УКРАЇНСЬКИХ ШКОЛАХ туалети будуть розміщені у ВНУТРІШНІХ приміщеннях. Отже НАДВІРНІ туалети ліквідують.
Чекати залишилось ЗОВСІМ МАЛО.
.................................
p.s. Куди будуть зливати гім..о з тих туалетів? У Тису?

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини