Громада Богдана проголосувала проти ГЕС і за недовіру сільському голові

Богданська громада на Рахівщині на сільських зборах у неділю проголосувала як проти міні-ГЕС, так і за недовіру сільському голові Петру Ференцу, який "протягував" тему будівництва.

Громада Богдана проголосувала проти ГЕС і за недовіру сільському голові

Драматично і напружено пройшли у неділю, 14 липня 2013 року, ініційовані громадою сільські збори у селі Богдан на Рахівщині. Місяць тому призначені сільською радою громадські слухання були умисно завершені безрезультатно: їх ведучий — сільський голова Богдана Петро Ференц, дізнавшись про протестні настрої селян, не захотів ставити питання на голосування. Натомість ним же була розпочата активна кампанія у ЗМІ і на місцевому кабельному телеканалі на підтримку інвестора-забудовника 2-х міні ГЕС — ПП «Комерцконсалт». У свою чергу, ініціативна група громади у складі 15 чоловік готувала справжні громадські слухання на 14 липня 2013 року і зібрала близько 900 підписів богданців проти міні ГЕС та звернулась до районної ради і прокуратури. У проведенні громадських слухань громаді Ференцом П.П. було відмовлено. Тоді ініціативною групою і були скликані загальні збори жителів Богдана, які сільський голова уже не вправі був заборонити.

У зборах взяли участь близько 380 богданців — у 1,5 рази більше, ніж на провалених сільською радою громадських слуханнях. А також — більше 20 запрошених експертів, науковців, активістів Форуму екологічного порятунку Закарпаття та Громадської ради при Закарпатській ОДА.

У зборах взяв участь та кілька разів виступав перший заступник голови Рахівської РДА В.Сабов. На самому початку зборів, почувши критику на свою адресу, сільський голова П.Ференц намагався самовільно взяти мікрофон і виступити. Не отримавши дозволу головуючого і почувши масове невдоволення залу, він демонстративно покинув збори своєї громади. З ним вийшли кілька його родичів і прихильників.

Більше 3-х годин тривали збори у селі Богдан, які толерантно і впевнено провела керівник ініціативної групи, місцева вчителька Марія Романюк. Всім, хто бажав, і гостям і запрошеним, було надано можливість виступити і висловити власну точку зору на болючу проблему.

Збори одноголосно проголосували проти надання дозволу ПП «Комерцконсалт» на проектування і будівництво міні-ГЕС на річках Богдан і Щаул поблизу села. Преважна більшість учасників зборів проголосувала також за висловлення недовіри сільському голові Богдана Ференцу П.П.

Обидва рішення зборів засвідчили надзвичайно високий рівень невдоволення людей підкилимним просуванням владою сумнівних бізнес-проектів будівництва міні ГЕС у верхів′ях гірських річок Карпат, проти чого вже більше року виступає вся наукова і екологічна громадськість України.

Ось з цих річок

р.Богдан

р.Щаул

хочуть зробити оце:

Олег Лукша, Оксана Станкевич, члени Громадської ради при Закарпатській ОДА, співорганізатори Форуму екологічного порятунку Закарпаття, для Закарпаття онлайн

15 липня 2013р.

Теги: Богдан, Щаул, міні-ГЕС

Коментарі

Таня 2013-07-21 / 19:10:26
Дякую односельцям які прийшли в клуб відстояти наше село,низький уклін вам,шановна громадо.Шануймося!Ми того варті!А Ференцу позор і ганьба!!! Ще не вмерла Україна! Слава Україні!!!

О.Д. 2013-07-19 / 19:40:51


Пізнавальна перша частина - про лобі олігархів щодо теплових, сонячних і вітрових електростанцій. Швидше всього сонячні електростанції, збудовані на Закарпатті, за посередництвом наших регіоналів також належать Ахметову чи Клюєву. Судячи з того, що землю під них виділяв Бушко, то належать вони таки Клюєву, в групу якого входить Бушко.

Друга частина - реклама чиїхось інтересів.


Горянка 2013-07-19 / 18:28:40


Пізнавально http://www.epravda.com.ua/publications/2013/07/19/385731/


читач 2013-07-19 / 10:00:33
В Богдані зявилася третя сила, чесних людей, які відокремилися від провлдних і опозиційних, ставши на захист рідного краю. Через таких людей маєте щастя всі, а не через тих хто сховавшись у кутку дає оцінку і вчить людей як жити.

горянці 2013-07-19 / 00:28:29
Якщо в житті часто міняти партнерів,політичні переконання, в усіх вбачати підлість, зраду і не прощати зло, то ти перестаєш бути людиною, стаєш дворняшкою яка на всьох ляє

Дося 2013-07-18 / 20:14:14
Нарешті Слонові прийшов кінець ! Просто гидота, одним словом !

Селянину 2013-07-18 / 14:17:03
Мої переконання - зелений націоналіст. І я теж стверджую, що Ференц сам собі винуватий... Нехай думає багатоходівками. Ідея міні ГЕС сама по собі не є погана, але не в нашій країні, де все зводиться до лозунгу "Щоб ти зробив як став би царем. Украв би 100 рублів і втік".На любому місцевому рівні- урвав би максимальний зиск а після мене..Маю ту ж позицію, щов коментарі "ПРАВДА" і дуже хотіла б помилитися стосовно "скористалися як торпедою"

О.Д. 2013-07-18 / 12:33:49


Те, що місцеві "регіонали" використовують ситуацію проти П.Ференца, очевидно. Як і те, що йому не потрібно було давати їм в руки такий козир, лобіюючи, з незрозумілих причин, одіозне будівництво, що його намагаються протягти в інтересах кількох закарпатських "олігархів" від все тієї ж Партії регіонів.


Селянин Горянці 2013-07-18 / 12:32:19
Міні ГЕС в Богдані не буде!!! Незалежно від твоїх партій і твоїх переконань! "За" голосують лише проститутки, які за гроші й маму продалиб! Ніхто ніким не користувався, а люди вийшли на захист свого майбутнього! І відстоять його будь яким шляхом! Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. А Ференц сам собі винен! Забув хто він і де він! Возомнив з себе бога! Своїх виборців
-натовпом називає... Я думаю його проблеми тільки починаються....

Горянка. 2013-07-18 / 11:05:54
Абсолютно згідна з тезою попереднього коментаря "в україні перевиробництво електроенергії. а через "зелений тариф... і т.д."...
Тим не менше, мушу остудити голови всіх тих ким, більше ніж переконана, скористалися як торпедою.. . Міні ГЕС в Богдані буде і ті самі люди якими зараз скористалися, щоб прибрати голову "під приводом", завтра проголосують "за"як тільки поступить команда. Ніби влада належить народу. План МГЕС розроблено і затверджено, його ніхто не відмінив, а якщо партія сказала треба то ніхто нікого не питатиме. І ці самі жіночки-борці не пострижуться і не підутьв монастир "нічтоже сумяша"..А Ференцу ніхто не виноватий. Най навчиться іграти хоча б в рідкидного,а потім сідає розкладати пасянс зпровладними Олігархами

правда 2013-07-17 / 21:12:04
в україні перевиробництво електроенергії. а через "зелений тариф" і вбивання своїх річок українці тільки наповнюють кишені тих, кого ти так не любиш

Слов'янин 2013-07-17 / 21:04:33
Емоції емоціями, антипатії антипатіями, а проблему енергетичної незалежності країни ніхто не відміняв

читач 2013-07-17 / 09:07:45
екс-голово Ференц,ще довго ся будете крутити по сільраді у Богдані люди ще ясно не показали, що нам такого голови не треба

ЗАКУРЕНИЙ 2013-07-17 / 01:54:33
Я думаю наша влада яка сьогодня газдуе всюди на Закарпатті. Буде вічною бо наш Сонце Віктор Хведорович і САн Санич Конюх наші керманичі ведуть добрі нашу челядь до світлого майбутнього і Пакращення уже наступило

Адмін 2013-07-16 / 23:11:51


Гуцул, гуцулу, читач, богданець, не байдужий, словянину і т.д., виберіть один нік і коментуйте, а не створюйте тут видимість масового обурення. Бо забороню вам  доступ до коментування, і тоді будете мати проблеми з висловленням своєї неприязні до П.Ференца.


Гуцулу 2013-07-16 / 23:07:07
Най ся лишит Браниха-корсарька бо хто буде замість Іболі і Захарія чорні грязні діла робити.Кажут в народі, який єс сам з такими ся і водиш.

не байдужий 2013-07-16 / 23:02:44
Низький уклін громаді, яка відстояла страшне спотворення природи, яку для нас сотворив Бог, підтримала організаторів своєю присутністю на зборах. Все ж таки, у нас є люди-патріоти, які наяву побачили наслідки будівництва ГЕС і розповіли все громаді без красивих картинок, але водночас боляче бачити людей,які заховалися за спини інших, а депутати, яким ми довіряли, навіть 1 пальцем не поворухнули, щоб лихо відвернути від людей.
Як після такого вчинку Ференц може дивитися людям у вічі.
Ганьба!

гуцул 2013-07-16 / 22:38:17
ЗБИРАЙ ПЕТРЕ ВСЬОХ СЛОНІВ НЕ ЗАБУДЬ ВОЗЬМИТИ ИЗ СОБОВ КОРСАРЬКУ ТА ЙДИ НИБОРЕ В ЛУЦК ДОКИ С САМ ГОДЕН БО СІЛЬРАДА СИ СКОРО ЗАКРИЄ ПЕРЕД ТОБОВ А ТХІРЬ И САМ ЗДОХНЕ БЕЗ ТЕБЕ А ВОНЬИТИ МЕ АЖ ДОУ РАХОВА ПИСАРЧУЧКА ИЗ ЮРИСТОМ МАЙ СКОРО УТИЧУТ

Читач 2013-07-16 / 22:37:26
Вчителі і інші державні працівники перепужені,як ся додивили начальників продажних. то так ся заховали, що ще й у понеділок їх ніхто не видів.

петрос 2013-07-16 / 22:31:36
дух грапенюка витає над ференцом. розплата не за горами. не пройде і місяця.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини