Іван Швед: "Податкова міліція береться до справи тоді, коли правопорушення набуває кримінального характеру"

Боротьба з порушеннями податкового законодавства була і залишається надзвичайно складною. Про проблеми, з якими стикаються податкові міліціонери, розмова з першим заступником голови – начальником управління податкової міліції ДПА у Закарпатській області Іваном ШВЕДОМ.

- Іване Івановичу, хто і як в першу чергу потрапляє в поле зору податкових міліціонерів ?

- Податкова міліція береться до справи тоді, коли правопорушення набуває кримінального характеру, де доводиться застосовувати жорсткі методи впливу, аж до порушення кримінальної справи зі всіма неприємними для суб’єкта господарювання наслідками. Разом з тим ми “відпрацьовуємо” ситуації пов’язані з легалізацією підприємницької діяльності, тобто виявляємо осіб, котрі займаються підприємництвом без державної реєстрації і залучаємо їх до оподаткування. В поле зору працівників податкової міліції потрапляють “хитрі” підприємці та підприємства, які намагаються використати прогалини податкового законодавства, штучно створюють стан збитковості.

- З якими проблемами найчастіше стикаєтеся у своїй діяльності?

- Недосконалість, прогалини у податковому законодавстві призводять до створення схем ухилення від сплати податків, протидіяти яким і складно, і важко. Адже у таких випадках платник податків ніби-то не виходить за межі правового поля і готовий відстоювати свої інтереси в суді. Збір доказової бази суттєво ускладнюється. Це стосується перш за все сфери торгівлі, зокрема паливно-мастильними матеріалами, підакцизною продукцією. Мета очевидна – при багатомільйонних оборотах звести до мінімуму рівень сплати податків. Також досить складно виявляти зловживання під час експортно-імпортних операцій, коли підприємці намагаються незаконно відшкодувати з Державного бюджету податок на додану вартість.

- Як доводиться діяти податковій міліції, коли злочинність у сфері економіки все більше набуває міжрегіонального характеру ?

- У такому випадку ефективна протидія злочинності можлива за умови більш тісної співпраці як з нашими колегами з інших областей України, так і компетентними органами іноземних держав. У першому півріччі спільними зусиллями ми припинили діяльність 8 міжрегіональних схем ухилення від сплати податків, які діяли із залученням підприємств Закарпаття, Львівщини, Київщини, Тернопільщини та деяких інших регіонів України. До компетентних органів іноземних держав ми направили 24 запити щодо легальності проведених операцій деякими українськими суб’єктами господарювання з іноземними партнерами. Зібрані матеріали та порушено 2 кримінальні справи, сума збитків по яких становить близько 12 мільйонів гривень.

- Що можете сказати про сучасні тенденції злочинності у сфері оподаткування ?

- У першу чергу, це використання у схемах ухилення від сплати податків фіктивних підприємств або так званих “підприємств-одноденок”. Створення для переведення безготівкових грошових коштів у готівку так званих конвертаційних центрів. У першому півріччі, наприклад, нами припинено діяльність 60 таких фіктивних підприємств. Обіг коштів на розрахункових рахунках таких підприємств становив близько одного мільйона гривень. По цих фактах порушено 11 кримінальних справ. Під час розслідування кримінальної справи проти посадових осіб двох підприємств із Львівської області наші працівники припинили діяльність конвертаційного центру, створеного на базі цих суб’єктів. Під час обшуків вони вилучили пластикові банківські картки, печатки, грошові чеки, чисті бланки податкової та банківської документації із заздалегідь проставленими на них печатками та підписами посадових осіб, а також фіктивні угоди про закупівлю-продаж товарів, тобто весь необхідний арсенал для отримання "легкого заробітку" тіньових ділків. Активно створюються підпільні виробництва товарів, які користуються попитом у населення. Нами припинено діяльність 40 підпільних цехів. Що тільки не виробляють "підпільники": дешеві, але небезпечні для життя “горілку” та “коньяк”, опалювальні брикети, меблі, столярні вироби, надають послуги по розпилюванню деревини, обробці металу, ремонту автомобілів. У такого "підпільника" можна заправити автомобіль за цінами, що значно нижчі, ніж на легальних заправках.

- Наскільки часто Вам доводиться стикатися з фактами вчинення тяжких злочинів у сфері оподаткування ?

- Трохи більше половини із загальної кількості злочинів, які виявила податкова міліція - тяжкі та особливо тяжкі. З одного боку, платники податків усвідомлюють, що відкрито красти у держави та ще й у великих розмірах надто небезпечно. З іншого - кожного року законодавчо збільшується сума ухилення від сплати податків, з досягнення якої можливе притягнення до кримінальної відповідальності. Якщо, наприклад, у 1996 році особа притягувалась до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при умисній несплаті 17 тисяч гривень або більше, то зараз необхідно довести умисну несплату на понад 1 мільйон. До речі, на Закарпатті не багато підприємств, що мають обороти в декілька десятків мільйонів гривень, а значить поле для мільйонних зловживань суттєво звужено. У цьому році податковою міліцією області виявлено тільки п’ять злочинів за ухилення від сплати податків із сумою збитків понад один мільйон гривень.

- Мінімізація податків одна із численних "хвороб", яку податковим міліціонерам доводиться лікувати. Наскільки успішною є протидія таким явищам ?

- У першому півріччі податковою міліцію спільно з працівниками інших структурних підрозділів податкової служби “виведено” зі стану мінімізації 75 суб’єктів господарювання. До Державного бюджету додатково нараховано 3 мільйони гривень, з яких 75 відсотків вже сплачено. У багатьох випадках ми обмежилися профілактичними заходами і знайшли порозуміння з боку підприємців. Проте деякі суб’єкти господарювання мінімізують податкові зобов’язання за рахунок грубих порушень норм чинного податкового законодавства. Відносно таких осіб порушено 7 кримінальних справ.

- Як реалізується на практиці принцип невідворотності покарання?

- У поточному році слідчими податкової міліції було прийнято до провадження 43 кримінальні справи, 29 з яких вже розслідувано. Збитки по закінчених справах становлять 4,2 мільйона гривень, з яких вже відшкодовано більше половини. На 4 мільйони гривень накладено арештів на майно. Судами розглянуто 17 кримінальних справ про податкові злочини, по яких 8 осіб засуджено.

- Які труднощі виникають під час розслідування кримінальних справ ?

- Складність полягає у тому, що слідчий податкової міліції має добре орієнтуватись як у правових питаннях, так і мати необхідні знання економіки. На теперішній час податкове право, господарське право, бухгалтерський облік настільки складні та містять стільки суперечливих норм, що слідчому дуже важко розібратися та зробити обґрунтовані висновки. Повний перелік матеріалів, які повинен зібрати слідчий для пред’явлення обвинувачення за ухилення від сплати податків, налічує понад 20 пунктів. Тому на практиці процес розслідування кримінальної справи за податковий злочин досить складний і тривалий. Та й суди нерідко по-різному застосовують суперечливі норми.

- Де ж на набрати таких висококваліфікованих слідчих ?

- Із випускників факультету податкової міліції Академії податкової служби України, які пройшли відповідну спеціалізацію, частково - за рахунок працівників, які набули досвіду, працюючи на оперативних посадах у податковій адміністрації.

- Наскільки тісно співпрацює податкова міліція з іншими правоохоронними та контролюючими органами у протистоянні економічній злочинності?

- Найбільш плідно співпрацюємо з митними органами по виявленню фактів "псевдоекспорту" або "псевдоімпорту". Виявляємо суб’єкти господарювання, які намагаються мінімізувати митні та податкові платежі або незаконно відшкодувати ПДВ, під час перетину державного кордону. Отож, вдаються до заниження або завищення цін на товари, декларують зовсім інші види товарів, ніж насправді перевозиться. У поточному році попереджено три факти "псевдоекспорту" по завищених цінах. У двох випадках “фігурували” шкіри великої рогатої худоби, в одному – синтетичний каучук. Крім цього, виявлено та вилучено контрабандних товарів на суму 500 тисяч гривень. До речі, стосовно партії каучуку, то подальша перевірка показала, що це вже не перша махінація спритних ділків. У даному випадку вони прагнули незаконно отримати від держави не багато не мало 33 мільйони гривень. Протягом травня спільно з органами внутрішніх справ ми провели операцію під умовною назвою "Акциз". Перекрито низку каналів незаконного переміщення товарно-матеріальних цінностей по території області. Вилучено 18 тисяч пачок сигарет, 153 тисячі пляшок горілки і т. п.

- Що потрібно зробити, щоб робота податкових міліціонерів була більш ефективною?

- Наразі ми в очікуванні прийняття Податкового кодексу, чим можна “зняти” недоречності, про які говорив вище. Ще одна наша законодавча "болячка" – латаний-перелатаний, починаючи з 1961 року, Кримінально-процесуальний кодекс України. В плані оперативності відслідковування податкових правопорушень, в першу чергу, з питань відшкодування податку на додану вартість, суттєво допомогло б більш активне запровадження електронної звітності.
Офіційний сайт ДПА в Закарпатській області
18 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини