Від книги до Інтернету

Ужгородська центральна районна бібліотека – одна з небагатьох центральних районних бібліотек у області, яка функціонує в селі. Розміщена бібліотека на другому поверсі сільського будинку культури села Тийглаш Ужгородського району, займає площу 416 м2. Директором ЦРБ працює Валентина Валієва.

 

Сучасні люди  думають, що бібліотеки зупинилися в своєму розвитку і вже нічого не вносять в розвиток культури. Але це не так. ХХІ століття –  століття випробовування нових технологій. Торкнувся цей процес і бібліотек. Ще у 2008 році, завдяки проекту “Szuolofd”, через Спілку угорських бібліотекарів  працівники бібліотек на території угорськомовних сіл району виграли грант і отримали 16 комп’ютерів. Було підключено до Інтернету сім книгозбірень.  Це було зручно і давало велику надію, що колись і у інших бібліотеках району будуть свої комп’ютери. І ось, дякуючи  невтомній пошуковій роботі працівників ЦРБ, зараз у районі свято. Саме вони  багато часу потратили на пошук спонсорів для ремонту комп’ютерного залу. Багато хто і відмовив в допомозі, але знайшлись і такі підприємства, які пішли назустріч.  

Серед них, в першу чергу, Валентина Никифорівна згадує підприємство «Джейбіл», яке допомогло будівельними матеріалами для ремонту читального залу. Не відмовило в допомозі і ПАТ«Закарпаттяобленерго», яке виділило кабель, світильники, неонові лампи, євророзетки.   

За допомогою райдержадміністрації, начальника відділу культури Л.Ленарта, приватних осіб та особистих внесків було зроблено ремонт читального залу, встановили 4 вакуумних вікна. Релігійна громада, яка орендує одну з кімнат будинку культури, зробила косметичний ремонт майданчика перед сходами.

Вже багато років бібліотеці допомагає благодійний фонд «Доркас», від якого було отримано конференційний стіл, стільці, крісла, канцтовари.

Багато часу було використано на покращення матеріальної бази бібліотек – переможців.   Зроблені поточні ремонти в бібліотеках – філіалах сіл:

- с.Коритняни - встановлені вакуумні вікна та решітки, зроблено побілку, встановлена сигналізація ;

- с. Дубрівка - замінені вікна на вакуумні, зроблено побілку, встановлені решітки на двері і  вікна ;

- смт. Середнє  - за допомоги голови селищної  ради п. Крицького Е.Т.   зроблено євроремонт, закуплено 5 комп’ютерних  столів, сучасні стільці, стіл видачі;

- с. В.Лази  - за допомоги голови сільської ради п. Шпонтака Л.В. зроблено євроремонт, встановлені решітки на вікна та двері;

- с. Сторожниця – після переведення в краще приміщення за допомоги голови сільської ради п. Сіки В.П.  зроблено ремонт  встановлені вакуумні вікна, закуплений лічильник та модернізовано електромережу, встановлено решітку на двері, відремонтовано сходи, закуплені комп’ютерні столи ;

Завдяки  відділу культури  РДА закуплено комп’ютерні столи в бібліотеки – філіали сіл Дубрівка, Коритняни, Великі Лази.

Публікація статей в районній газеті „Вісті Ужгородщини” „Про життя бібліотек району”, висловлення вдячності головам селищної та сільських рад, які допомогли здійснити ремонти в бібліотеках – переможцях конкурсу програми «Бібліоміст» послужила поштовхом  для покращення матеріальної бази інших бібліотек.

Зараз у бібліотеках - переможцях працює безкоштовний Інтернет, вони стали справжніми культурно-інформаційними центрами у своїх селах.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф.Потушняка завжди ставила завдання на своїх виробничих нарадах шукати нові форми роботи, залучати користувачів до участі у творчих  акціях. Бібліотечні працівники постійно працювали над створенням та поповненням регіонального інформаційного центру,  поповнювали  банк даних , папки - досьє  з різних питань громадського життя з газет та журналів. Проект посольства США  в Україні LEAR запропонував книгозбірням участь у конкурсі „Бібліоміст”. Для цього книгозбірня повинна була презентувати готовність до комп’ютеризації своєї мережі.

Саме з цього часу і розпочалася жвава робота Ужгородської ЦРБС.     У 2012 році вдало підібрані бази бібліотек-філіалів  дали позитивний результат. Тут теж прийшли на допомогу колеги з обласної  універсальної наукової бібліотеки ім. Ф.Потушняка (директор Л.З. Григаш), регіональний представник проекту «Бібліоміст» у Закарпатській області Андрій Вишняк, заступник директора з інформатизації Галина Ковальчук - з їх досвіду роботи у конкурсі  „Бібліоміст” можна було багато чому навчитися.

Власне, Інтернет допоміг по - сучасному переглянути роботу сільських книгозбірень у світлі їх чергової „оптимізації ”. Втім, правовий захист був не єдиним аргументом на користь користувачів сільської бібліотеки. Адже на   думку користувачів і всіх небайдужих до проблеми сьогодення бібліотек, у яких книжковий фонд  збирався роками, Інтернет допоміг привернути увагу до їх сучасного життя. Зараз завдання бібліотекаря  - не тільки збирати любителів книги, а й запропонувати нові бібліотечні послуги.

Нові можливості відкрила програма „Бібліоміст” – спільне дітище Ради міжнародних наукових досліджень, Агентства США з міжнародного розвитку й обміну, Міністерства культури і Бібліотечної асоціації України.

Фінансування проекту забезпечила фундація Біла і Мелінди Гейтс. Завдяки їм у сільських бібліотеках з’явилася сучасна оргтехніка. Нові технічні можливості допомогли розширити перелік бібліотечних послуг.

У читальному залі ЦРБ в с.Тийглаш  розміщені 5 комп’ютерів.   Протягом  січня - лютого цього року на отриманих комп’ютерах по Програмі «Бібліоміст»  проводились:

- віртуальні екскурсії по музеях Франції, Угорщини;

- віртуальні подорожі «Мандруємо по Інтернету», «Мандруємо світом»;

- скайп-спілкування;

- навчання комп’ютерній грамотності;

- допомога в проведенні вільного часу в Інтернеті, презентація роботи Ужгородської ЦРБ, щодо популяризації знань серед дітей зі збереженням бібліотечних фондів „Збережи книгу – збережи фонд ”, семінари, навчання груп „Вчимося користуватися комп’ютерами та вести пошук в Інтернеті, реєструвати власну поштову скриньку ”. Завдяки мережі Інтернет  бібліотекарі збирали питання щодо працевлаштування, організовують скайп – спілкування з юристом відділу культури Н.С.Майорош „Запитуйте – відповідаємо ”. Всі ці послуги бібліотека надає безкоштовно.

У місцевості, де розміщена ЦРБ, населення переважно угорське, і тому, Інтернет прийшов їм на допомогу. Завдяки працівникам бібліотеки вкладники Ощадбанку через Інтернет активували свої рахунки, щоб отримати по 1000 грн. грошової компенсації. Також працівники сільського будинку культури  - директор Марія Ігнац, керівник народного ансамблю угорської народної пісні „Ружа”  Федір Бернат  -  підтримують  дружні творчі зв’язки з колегами Угорщини, Румунії, Сербії. Через програму „Скайп” вони  спілкуються з колегами за кордоном, надають один одному консультації, спрощують свою пошукову роботу.

Розповідають працівники сільських бібліотек:

- смт. Середнє (Тамара Сарана) –   Інтернет  дав змогу для    безкоштовного спілкування з родичами відвідувачів бібліотеки у Словаччині та Угорщині. Інтернет став на допомогу викладачам Середнянської дитячої школи мистецтв - завдяки йому викладачі і учні школи без проблем шукають новинки нотної літератури, аудіо- і відеозаписи світової класики. Викладачі декоративно – прикладного мистецтва підтримують зв’язки з учнями з Словаччини, спільно ведуть підготовку для виставки, яка відбудеться у вересні на фестивалі „Словацька веселіца ”;

- с. В.Лази (Олена Бобук) –  збільшилася кількість відвідувачів, доводиться встановлювати графік користування. Учні місцевої школи за допомогою Інтернету готують реферати. Скайп допомагає обговорювати з колегами професійні питання ;

- с. Коритняни (Зоряна Глюдзо) – завдяки Інтернету, новими  бібліотечними послугами успішно користуються викладачі і учні Коритнянівської дитячої школи мистецтв;

- с. Сторожниця  (Іван Габор) –  з’явився  інтерес до книжок. Інтернет дає можливість інформувати відвідувачів про нові надходження,      створюється Інтернет - спільнота, об’єднана інтересом до книги.

- с. Дубрівка (Марія Мучичко) – бібліотека розміщена у будівлі загальноосвітньої школи, тому  учні  залучаються  до „живого спілкування” з письменниками, з’явилася  можливість онлайн – зустрічей із різними авторами не тільки Закарпаття, а усієї України.  

У 2013 році Ужгородська центральна районна  бібліотека розраховує на подальше розширення кола своїх читачів. У літературній світлиці „До чистого джерела на поклін” заплановані зустрічі з письменниками, а з закарпатськими авторами - в онлайн-режимі;  відповідно з’являється інтерес до їх творчості.  Іде постійна інформація  про нові  книжкові надходження в  соціальних мережах. В читальному залі ЦРБ є  змога отримувати потрібну інформацію безкоштовно.

Ужгородська центральна районна бібліотека стала центром зустрічей для   творчих  і  громадських організацій.  Але для реалізації проекту одного  бажання  бібліотекарів замало. Тільки шляхом співпраці  можна створити конкурентоспроможний заклад, необхідні спільні зусилля бібліотечних працівників, влади і громадськості. Велике спасибі в.о. голови Ужгородської районної державної адміністрації п. Ледіді В.І., заступнику голови  п. Черниченку А.М., Середнянському селищному голові Е.Т.Крицькому   Великолазівському сільському голові  Л.В.Шпонтаку,    Сторожницькому сільському голові  В.П.Сіка, Коритнянівській  сільській голові   М. І. Манді,  Дубрівському сільському голові Т.А.Ріго. Ми маємо розуміння наших проблем з боку влади  - на цей рік у бюджеті закладені кошти за користування Інтернетом. За допомогою Інтернету в бібліотеках систематизується  потік  книжкової інформації; працівники оволодівають новими комп’ютерними технологіями.  І це вже -  реалії  нашого життя.

Владислава Коста, методист І категорії районного організаційно-методичного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, для Закарпаття онлайн

06 лютого 2013р.

Теги: бібліотека, бібліоміст, інтернет

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини