Найбільше анонімних дзвінків про замінування на Закарпатті очікували під час "Євро-2012"

Тільки за 2012 рік в Україні засуджено 14 осіб за цією кримінальною статтею, складено 8 адмінпротоколів. Хоч ситуація з надходження неправдивих дзвінків на Закарпатті спокійніша, ніж в цілому по Україні, проте і тут жартівників вистачає.

Найбільше анонімних дзвінків про замінування на Закарпатті очікували під час "Євро-2012"

Співробітники обласного Управління СБУ доволі часто  виїздили до «замінованих» художнього музею, школи, університету. Пригадують, якось 1 квітня анонім повідомив про «замінування» залізничного вокзалу. За кілька годин напруженої роботи разом із іншими правоохоронцями могли спокійно зітхнути – витівка чергового жартівника.  

Кілька років тому в Ужгороді телефоном невідомий повідомив правоохоронцям: «Десята школа замінована!». За кілька хвилин анонім зателефонував ще раз та повторив те ж саме. Тривалість дзвінків становила  не більше 10 секунд. На місце події одразу ж виїхали усі суб’єкти антитерористичної діяльності. На щастя, інформація про замінування школи не підтвердилася.   

Співробітники Управління СБУ встановили номер телефону, з якого пролунало тривожне повідомлення. Так само швидко правоохоронці вирахували особу аноніма, його найближчих родичів. З’ясували й адресу проживання зловмисника. Ним виявився ужгородець, учень цієї школи. Оскільки хлопець був неповнолітнім, неприємну бесіду з представниками закону мали його батьки…

Схожа ситуація трапилася у 2009-му. На робочий номер телефону секретаря деканату філологічного факультету Ужгородського національного університету подзвонила невідома особа. На іншому кінці проводу жіночий голос повідомив, що у приміщенні факультету закладена бомба.

Сюди терміново прибули співробітники  регіональних Управлінь СБУ, МВС, вибухотехніки та інші суб’єкти антитерористичної діяльності. Не обійшлося і без евакуації людей. Вибухових пристроїв спеціалісти не виявили.

Співробітники СБУ в Закарпатській області так само встановили номер мобільного телефону, з якого надійшов дзвінок, та розшукали його власника. Виявилося, про «замінування» філологічного факультету повідомила студентка, яка вирішила в такий  спосіб зірвати навчальний процес. Дівчині довелося ще довго пояснювати представникам правоохоронних органів свій вчинок.

Буває, до телефонного дзвінка часто спонукають неконтрольовані емоції, в тому числі, спричинені дією алкоголю.

 Торік у жовтні на залізничному вокзалі обласного центру трапилася ще одна ситуація із жартівником. Анонім повідомив, що в одному з вагонів потягу «Одеса – Ужгород» пасажири перевозять вибухівку. Довелося вдатися до евакуації. Поки правоохоронці вживали заходів, аби безпеці людей нічого не загрожувало, звісно, робота вокзалу була призупинена. Чергового жартівника розшукали. Ним виявився мешканець Мукачева, який, будучи напідпитку, вирішив розважитися…  

 Сучасні фоноскопічні дослідження дозволяють  навіть за кількома словами  встановити стать, вік людини. Із високою вірогідністю визначити стан її здоров’я, ба навіть національність, регіон, де вона проживає…Цих даних більш, ніж достатньо, аби встановити особу жартівника. Крім кримінальної відповідальності, він ще й компенсує завдані державі збитки. Словом, хто жартує – той і платить.

До речі, за приблизними  підрахунками, один дзвінок із неправдивим повідомленням коштує державі в середньому 10 тисяч гривень.

– Це виїзд усіх задіяних суб’єктів антитерористичної діяльності. Крім співробітників СБУ, залучаються працівники МВС, МНС, це і робота вибухотехніків, кінологів, медиків та інших служб області – пояснює керівник штабу координаційної  групи Антитерористичного центру  при Управлінні Служби безпеки України в Закарпатській області Борис Чекрій. –  А ще треба враховувати призупинення роботи установи, організації, які згідно з анонімним повідомленням «заміновані». Якщо людина просто розіграла правоохоронців – нестиме за це відповідальність, у тому числі компенсуватиме завдані державі збитки. У випадку, коли телефонували діти – за їхні витівки відповідатимуть батьки або опікуни. Щоправда, це не стосується свідомих громадян, які, скажімо, знайшли підозрілий предмет, й вирішили перестрахуватися, – наголошує  співрозмовник.  

За словами Бориса Чекрія, збільшення кількості анонімних дзвінків очікували під час проведення в Україні «Євро-2012». Хоч наша область і не брала безпосередньої участі в Чемпіонаті Європи з футболу, суб’єкти антитерористичної діяльності краю, як і інші правоохоронці, несли службу в  посиленому режимі.  Все обійшлося.

Це ще раз, вважають правоохоронці, доводить, що Закарпаття передусім толерантний край.

Людмила Мазур

04 лютого 2013р.

Теги: анонім, замінування, дзвінок

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини